Reklama

Lufthanse spadl systém, tisícům lidí zrušila lety. Stavbaři překopli optické kabely

Lufthanse vypadl systém, ruší všechny lety. Jeďte vlakem, radí lidem
Lufthansa
 ČTK

Největší německé aerolinky Lufthansa se dnes potýkají s následky výpadku svého počítačového systému, který zkomplikoval plány tisícům lidí po celém světě. Fungovat ráno přestaly systémy pro odbavení i nástup do letadla. Lufthansa kvůli tomu svolala krizový tým a později oznámila, že za výpadkem byly stavební práce, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne uvedlo, že zruší všechny přílety a že letadla začne odklánět na jiná letiště. Odpoledne byly přílety obnoveny a později se přidaly také odlety, jak se začaly systémy vracet k normálu.

Reklama

Celkem bylo zrušeno nejméně 230 příletů a odletů z celkově plánovaných 1000 příletů a odletů, uvedla agentura DPA. Podle webu FlightAware ale více než 100 letů nabíralo zpoždění.

Velké komplikace zasáhly vedle Frankfurtu zejména cestující na letišti v bavorské metropoli Mnichově. Poškozené kabely patří společnosti Deutsche Telekom, jejich oprava by podle sdělení aerolinek měla být dokončena pozdě odpoledne. Poškozeny byly při stavebních pracích na železnici ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Náš technický tým už přes noc opravil dva kabely a mnoho zákazníků je zpět on-line,” sdělil odpoledne Deutsche Telekom a dodal, že situace se postupně zlepšuje. Železniční dopravce Deutsche Bahn, který stavební práce zadal, se všem cestujícím Lufthansy omluvil za způsobené nepříjemnosti.

Praha hlásí jeden zrušený let

Pražské letiště dopoledne evidovalo jeden zrušený let z Frankfurtu přes Prahu zpět do Frankfurtu. „Zatím nic jiného zrušeného není. Doporučujeme sledovat webové stránky dopravce,” řekla mluvčí letiště Klára Divíšková. Odpoledne se žádné další zrušené spoje s Frankfurtem ani Mnichovem na webu ruzyňského letiště neobjevily, přílety z Mnichova ale měly naplánované výrazné zpoždění, i více než dvouhodinové.

V Německu Lufthansa dopoledne zrušila všechny domácí lety a cestující vyzvala, aby využili vlaky. Důvodem zrušení příletů ve Frankfurtu bylo zabránit zaplnění dopravního uzlu, uvedl mluvčí řízení letového provozu. Letadla proto byla odkláněna na jiná letiště, například do Norimberku, Kolína nad Rýnem či Düsseldorfu. V případě druhého uzlu společnosti Lufthansa, kterým je letiště v Mnichově, řízení letového provozu k žádnému omezení nepřikročilo. Tato možnost však přicházela v úvahu, pokud by problém trval delší dobu.

Lufthansa, ilustrační foto

Levné letenky? Zapomeňte, říkají šéfové Lufthansy i Ryanairu

Ceny letenek se již nikdy nevrátí na úrovně z doby před příchodem pandemie nemoci covid-19. Uvedl to šéf největší německé letecké společnosti Lufthansa Carsten Spohr. Ceny letenek nižší než 20 eur (zhruba 500 korun) označil za nedostatečné a nezodpovědné.

Přečíst článek

Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem byly přílety později obnoveny, po 13:20 SEČ tam přistálo přes 40 letadel, což se blíží normálnímu stavu. Posléze se obnovily také odlety. Provoz by se měl stabilizovat navečer.

Další výpadky letů se ale v Německu očekávají v pátek. Odborový svaz Verdi vyzval k celodenní stávce na většině velkých německých letišť. Odboráři nejsou spokojeni s kolektivním odměňováním.

Akcie Lufthansy, pod kterou spadají také aerolinky Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines a Eurowings, přes den odepisovaly kolem dvou procent, odpoledne ale ztráty zmírnily na méně než jedno procento. Nebyly tak daleko od ročního maxima, kam se postupně dostaly díky zvýšenému zájmu o cestování po zrušení omezení zavedených kvůli pandemii covidu-19.

Letadlo většinou řídí autopilot, ale bez lidské kontroly se zatím neobejde.

Airbus vyvíjí systém, který by mohl nahradit drahé piloty. A zlevnit letenky

Evropský letecký výrobce Airbus testuje autopilota, který nejenomže udrží letadlo ve vzduchu, ale v případě potřeby, například když piloti nejsou z nějakého důvodu schopni akce, sám vybere nejvhodnější blízké letiště, přistane na něm a doroluje k terminálu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme