Reklama

Lidé šetří, Walmart snižuje výhled. Nejbohatší rodina světa za jediný den přišla o miliardy dolarů

Alice a Jim Waltonovi
WikipediaCommons/Wesley Hitt
Dušan Kütner
duk

Poté, co největší americký maloobchodní řetězec Walmart v úterý ohlásil snížení letošního zisku až o 13 procent, klesly akcie řetězce o téměř osm procent. Majitelé sítě, nejbohatší rodina na světě Waltonových, tak přišla během chvíle o 11,4 miliardy dolarů. A nejsou jedinými potrefenými majiteli řetězců, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Majetek rodiny Waltonových klesl v úterý o 11,4 miliardy dolarů (asi 276 miliard korun) poté, co společnost Walmart podruhé v tomto roce snížila výhled svých zisků. Akcie maloobchodního řetězce se sídlem v Bentonville v Arkansasu, který je ovládán rodinou, se při obchodování v New Yorku propadly o 7,6 procenta poté, co Walmart uvedl, že upravený zisk na akcii letos poklesne až o 13 procent, protože američtí zákazníci budou kvůli inflaci omezovat své výdaje za nákupy.

McDonald´s

Coca-Cola i McDonald´s hlásí pokles zisku o desítky procent. I kvůli odchodu z Ruska

Potravinářské giganty McDonald´s a Coca-Cola sice oznámily nad očekávání dobré výsledky za druhé čtvrtletí, obě společnosti se ale potýkaly s poklesem zisku, a to o desítky procent. Důvod? Inflace a růst nákladů, do kterých zejména McDonald´s započítal 1,2 miliardy dolarů kvůli svému odchodu z ruského trhu.

Přečíst článek

Před dvěma měsíci společnost uvedla, že zisk na akcii klesne pouze o procento, zatímco v únoru ještě předpovídala mírný nárůst, uvedl Bloomberg.

Zesnulý patriarcha rodiny, Sam Walton, vybudoval podnikání na diskontní kultuře, která v minulosti pomáhala zvyšovat hodnotu jejích akcií v době recese. Při aktuální revizi svého výhledu Walmart uvedl jako důvod zhoršeného výhledu náklady na snížení zásob zboží, které se zákazníci stále více zdráhají kupovat, protože inflace dosáhla maxima za čtyři desetiletí.

Vše o inflaci čtěte zde

Danone omezí výrobu některých jogurtů

První oběť inflace: Danone omezí výrobu a razantně zúží nabídku jogurtů

Danone musí reagovat na růst cen ropy a papíru a na měnící se návyky spotřebitelů, kteří omezují nákupy. Snaží se také vyjít vstříc obchodníkům, kteří se snaží ušetřit na přepravě zboží a jeho skladování.

Přečíst článek

Waltonovy tři přeživší děti Alice, Jim a Rob, snacha Christy a Christynin syn Lukas vlastní necelou polovinu akcií Walmartu. To jim dává dohromady podle indexu miliardářů Bloombergu čisté jmění ve výši asi 199,3 miliardy dolarů, což je o téměř 11 procent méně ve srovnání se začátkem roku.

Podobný osud Shopify

Walmart není jediným maloobchodníkem, kterého postihl pád akcií. Cenné papíry kanadské e-commerce firmy Shopify v úterý klesly o 14 procent poté, co generální ředitel Tobi Lutke uznal, že rozhodnutí společnosti rychle expandovat po pandemii covidu se nevyplatilo. V důsledku toho firma uvedla, že plánuje snížit zhruba deset procent své pracovní síly.

Úterní pokles „oholil" Lutkeho čisté jmění o 383 milionů dolarů a podle indexu miliardářů Bloombergu kleslo jmění 41letého spoluzakladatele na zhruba 3,1 miliardy dolarů. Akcie Shopify se sídlem v Ottawě se letos propadly o 77 procent.

účty, ilustrační foto

Žádná pozitiva ani jistoty. Spotřebitelé se bojí utrácet, podnikatelé jsou skeptičtí

Žádná pozitiva ani jistoty. Taky by se daly shrnout výsledky červencového průzkum důvěry v české ekonomice. Důvěra spotřebitelů se dokonce propadla na nejnižší hodnotu v historii zjišťování.

Přečíst článek

Rodina Waltonů, která vlastní podíl ve Walmartu prostřednictvím různých trustů, v posledních letech zvýšila prodeje svých akcií. Loni uvolnila akcie v hodnotě 6,2 miliardy dolarů, což je podle společnosti součástí strategie udržet rodinný podíl pod 50 procent s možností zpětných odkupů.

Tyto prodeje, spolu s investicemi do dalších amerických akcií a fondů obchodovaných na burze, rodinný klan vyzbrojily dostatkem prostředků na akvizice. Skupina vedená Robem Waltonem tak souhlasila s nákupem klubu americké fotbalové NFL Denver Broncos za rekordních 4,65 miliardy dolarů. Dohoda, oznámená v červnu, ještě potřebuje souhlas finančního výboru Národní fotbalové ligy a vlastníků ligy.

Marks & Spencer v Praze

Marks & Spencer čeká slabší rok. Na vině je inflace i exit z Ruska

Růst cen v Británii spolu se zhoršující životní úrovní jejich občanů bude mít letos dopad do hospodaření firem v maloobchodu. Marks & Spencer nebude výjimkou. Řetězci budou navíc chybět výdělky z ruského trhu, který po 17 letech působení opouští.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Potravinová banka v USA

Reportáž: Američané přestávají mít peníze na jídlo. Stále víc jich musí spoléhat na potravinové banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme