Reklama

Lékárnám Benu i Dr. Max se loni nadprůměrně dařilo, i díky pandemii

Benu lékárna
ČTK
 ČTK

Tržby lékárenské sítě Benu stouply v minulém finančním roce končícímu letos v lednu na 8,7 miliardy korun z 7,6 miliardy v předešlém roce. Obrat vzrostl také mateřskému velkoobchodu Phoenix. Rekordních výsledků se v ČR loni dočkala také největší lékárenská síť Dr.Max ze skupiny Penta.

Reklama

,Firmy to ČTK sdělily v tiskové zprávě, informaci o hospodářském výsledku neuvedly.

Phoenix lékárenský velkoobchod i Benu patří do skupiny Phoenix group, jednoho z největších poskytovatelů zdravotní péče v Evropě. Tržby mateřského velkoobchod v loňském finančním roce dosáhly rekordních 27,5 miliardy korun, když o rok dříve činily 26,3 miliardy korun. Lékárenská síť Benu, dvojka na tuzemském trhu, utržila necelých devět miliard a v průběhu roku otevřela 29 nových lékáren. Celkem jich nyní provozuje 228 vlastních a 83 franšízových.

„V roce 2022 plánujeme otevřít řádově dalších 20 vlastních a 35 franšízových lékáren,“ uvedl generální ředitel společností Phoenix lékárenský velkoobchod a lékáren Benu Petr Doležal. Společnost roste v posledních dvou letech s velkým odstupem nejdynamičtěji na českém lékárenském trhu.

Největší lékárenskou sítí v Česku je Dr.Max ze skupiny Penta, která má přes 460 poboček a e-shop. Loni lékárny Dr.Max utržily v Česku rekordních 22,6 miliardy korun, meziročně o sedm procent více.

Philip Morris, ilustrační foto

Výrobce Marlboro za 16 miliard dolarů posílí svou „nekuřáckou sekci“

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International (PMI) souhlasí s nákupem společnosti Swedish Match, která vyrábí bezdýmný tabák, a to za 16 miliard dolarů (asi 384 miliard korun). Převzetím konkurenta hodlá koncern snížit svou závislost na příjmech z prodeje klasických cigaret a zvýšit podíl tržeb z nekuřáckých výrobků nad 50 procent, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Vitaminy v covidu byly hit

K celkovému pozitivnímu výsledku skupiny Phoenix group pomohly podle firem mimo jiné také on-line prodeje, které vlivem pandemie koronaviru a změny chování zákazníků zaznamenaly nárůst o 30 procent a dosáhly tržeb 1,3 miliardy korun. E-shopy Benu si tak podle tiskové zprávy stále drží čtvrtinový podíl na trhu.

Phoenix jako velkodistributor léčiv zajišťuje na českém trhu zásobování téměř 4000 lékáren, nemocnic, výdejen zdravotnických potřeb a dalších zákazníků, kterým nabízí téměř 25 tisíc sortimentních položek. S tržním podílem 43 procent si i nadále drží pozici nejvýznamnějšího českého distributora léčiv. „V roce 2022 plánujeme zkvalitňovat služby pro lékárny a podpořit úzkou obchodní spolupráci s našimi partnery ve sdružení PharmaPoint, které má aktuálně 200 aktivních členů,“ dodal Doležal.

Penta Hospitals

Penta Hospitals investuje čtvrt miliardy do dvou oddělení JIP

Skupina Penta Hospitals chce letos investovat do svých nemocnic 265 milionu korun. Největší část z toho, 114 milionu korun, investuje do posílení následné intenzivní péče nemocnic v Ostrově na Karlovarsku a Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Celkem 77 milionu korun z nich je určeno na výstavbu oddělení dlouhodobé intenzivní péče a následné intenzivní péče v Roudnici nad Labem, za dalších 37 milionu korun chce Penta Hospitals rozšířit také oddělení následné péče v Ostrově. Novinářům to dnes v Ostrově řekla generální ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková.

Přečíst článek

Zelené smoothie - ilustrační foto

Biohacking: Tělo se umí detoxikovat samo. Ale je dobré mu pomoct

Existuje řada postupů a strategií, jak pomoci tělu, aby si mohlo zlepšit aktuální i dlouhodobý zdravotní stav. Lidský organismus totiž za standardních podmínek detoxifikuje dost dobře sám, ale pouze do určité míry. Pokud si tedy „dopřáváme“ hodně a často, je dobré alespoň na chvíli zařadit některou z následujících praktik a tělo by nám mělo odvděčit větší energií a lepším zdravím.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

JPMorgan Chase, sídlo

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme