Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu vystaví tučný účet i západním firmám. Víme, které utrpí nejvíc

Coca-Cola
Pexels
Petra Jansová
pej

Nejenom ropný a automobilový, ale také potravinářský průmysl přišel kvůli západním sankcím o svůj ruský trh. Seznam firem, kterých se ruská invaze finančně citelně dotkne, sestavil zpravodajský server CNN.

Reklama

BASF

Spoluvlastníkem německé chemičky BASF (BASFY) je taktéž německý producent ropy a plynu Wintershall Dea, který je spolu se skupinou LetterOne jedním ze subjektů financujících plynovod Nord Stream 2. Asi 33 procentní podíl ve Wintershall Dea drží investiční společnost LetterOne ruského miliardáře Michaila Fridmana, který vyzval Putina k zastavení krveprolití. Wintershall Dea ve středu oznámila, že zastavuje investice do projektu plynovodu v celkové výši jedné miliardy eur. V Rusku už nebude podporovat ani realizovat žádné další projekty a okamžitě zastaví veškeré platby Rusku.

ExxonMobil

Americký ropný gigant má v Rusku více než 1000 zaměstnanců a působí v zemi více než 25 let. Její dceřiná společnost, Exxon Neftegas Limited, má 30procentní podíl v konsorciu, které stojí za projektem Sachalin-1 na těžbu ropy a zemního plynu na pobřeží Sachalinu i blízko pobřeží v Ochotském moři. Projekt provozuje od roku 1995 jménem konsorcia, které zahrnuje japonské a indické partnery a také dvě přidružené společnosti největší ruské ropné společnosti Rosněfť.

ilustrační foto

Boeing, Exxon nebo Nike. Americké firmy bojkotují Putinovo Rusko

Američtí giganti opouští Rusko. Svoje aktivity tam ukončila těžařská společnost ExxonMobil, Boeing přerušil technickou podporu leteckým společnostem. A své aktivity kvůli invazi na Ukrajinu omezil i Nike, Google, Apple či American Express.

Přečíst článek

BP

Britská energetická společnost zaměřující se hlavně na ropné produkty, zemní plyn a v poslední době i na fotovoltaiku, dosud patřila k největším zahraničním investorům v Rusku, a to díky téměř 20procentnímu podílu v ruské národní společnosti Rosněfť. Kromě toho drží také podíly v dalších ropných a plynových projektech v Rusku.

Metro

Německý maloobchodní řetězec Metro (více než 40 procent akcií ovládají i čeští miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč prostřednictvím EP Global Commerce) zaměstnává v Rusku asi 10 tisíc lidí a obsluhuje přibližně 2,5 milionu zákazníků.

Česká národní banka, ilustrační foto

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí pro ně platí v Rusku zákaz výplaty peněz. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu. Jak asi zareaguje ČNB?

Přečíst článek

Coca-Cola HBC

Invaze na Ukrajině se citelně dotkne i nápojářského giganta Coca-Cola. V Rusku provozuje svou třetí největší stáčírnu, která obsluhuje ruský a ukrajinský trh. Rusko tak počítá mezi své největší trhy, zaměstnává zde na sedm tisíc lidí. 

Danone

Francouzský výrobce mléčných produktů Danone ovládá ruskou značku mléčných výrobků Prostokvanhino. Ruský trh tak dělá Danone šest procent z jeho celkového obratu.

Nestlé

Jeden z největších výrobců potravin a nápojů na světě, nadnárodní korporace Nestlé, měla do roku 2020 v Rusku šest továren na výrobu cukrovinek a nápojů. Tržby společnosti v roce 2020 dosáhly 1,7 miliardy dolarů.

Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Ruský oligarcha Roman Abramovič se podle Bloombergu zbavuje svých londýnských nemovitostí, na přetřes ale přichází i jeho fotbalový klub Chelsea. Švýcarský miliardář Hansjoerg Wyss potvrdil, že jej oslovili, aby klub koupil. Podle televize Sky za něj Abramovič požaduje tři miliardy liber (93 miliard korun).

Přečíst článek

Sankce Západu vůči Rusku se dotknou i dalšího potravinářského koncernu. Mondelez, který vyrábí například populární sušenky Oreo, a patří mezi přední producenty cukrovinek v Rusku. Jako rychle rostoucí trh hodnotil Rusko i fastfoodový řetězec McDonald's.

Japan Tobacco

Japonská tabačka zaměstnává ve svých ruských závodech asi čtyři tisíce lidí. Částka, kterou loni Japan Tobacco odvedla na daních, tvořila asi 1,4 procenta ruského státního rozpočtu Ruska, přičemž zhruba pětina zisků této společnosti pochází právě z Ruska a Běloruska.

Renault

Francouzská automobilka vlastní 69procentní podíl v ruské automobilce AvtoVAZ, která vyrábí vozy značky Lada a v Rusku prodává více než 90 procent svojí produkce. 

Škoda Auto, ilustrační foto

Škoda Auto omezuje výrobu. Chybí jí díly vyrobené na Ukrajině

Válka na Ukrajině dopadá na výrobu Škoda Auto. Kvůli kritickému nedostatku dodávky dílů od několika tamních dodavatelů  musí omezit výrobu. A ruská invaze bude mít vliv i na odbyt. Ruský trh je pro ni totiž jeden z nejvýznamnějších trhů.

Přečíst článek

Mitsubishi

Společnost svoje automobily v Rusku distribuuje prostřednictvím přibližně 141 obchodních míst. Podílela se rovněž na projektu Sachalin-2. Do Ruska rovněž dodává zařízení do elektráren. 

Toyota

Petrohradský závod Toyoty vyrábí vozidla Camry a Rav4 a má prodejní zastoupení v Moskvě. V Rusku tak zaměstnává na 2 600 zaměstnanců.

Facebook, ilustrační foto

Sociální sítě vyhlásily válku ruské propagandě. Facebook, TikTok i YouTube omezují obsah prokremelských médií

Pro Putinovu propagandu už nebude na sociálních sítích místo. Facebook, Instagram nebo TikTok zablokovaly na území Evropské unie přístup k obsahu medií spojených s ruskou vládou, píše server agentury Bloomberg. Omezovat dosah příspěvků odkazujících se na ruská provládní média chce i Twitter. A obsah zmiňovaných médií blokuje i YouTube.

Přečíst článek

Uprchlíci na nádraží v Kyjevě

Výzva miliardářů na pomoc uprchlíkům vynesla přes čtvrt miliardy. Půlku dal zakladatel Centrum.cz Tomek

Čeští miliardáři v čele s Ivo Lukačovičem ze Seznamu či Martinem Hájkem z Livesportu již vybrali na ukrajinské uprchlíky prostřednictvím twitterové Aukce pomoci přes 260 milionů korun. Téměř polovinu – v pondělí dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy, což je dosud nejvyšší částka od jednotlivce. Pořadatelé akce vyzývají, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme