Reklama

Křetínský může dál navyšovat podíl v Royal Mail. Britové mu bránit nebudou

Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Britská vláda už nebude zasahovat do plánu českého miliardáře Daniela Křetínského zvýšit podíl ve firmě International Distributions Services, která je mateřskou společností britské pošty Royal Mail, píše agentura Reuters.

Reklama

Vesa Equity Investment, která patří podnikatelům Křetínskému a Patriku Tkáčovi, je největším akcionářem britské pošty. Drží v ní podíl kolem 22 procent.

V srpnu tehdejší britský ministr obchodu Kwasi Kwarteng Royal Mail uvědomil o svém záměru transakci prověřit na základě zákona o národní bezpečnosti a investicích. Ten dává vládě větší pravomoc rozhodovat o obchodech, v nichž by mohly být dotčeny národní zájmy.

„Po pečlivém zvážení vláda nepodnikne žádné další kroky ohledně získání zvýšeného podílu společností Vesa Equity Investment ve společnosti Royal Mail a stranám bylo vydáno konečné oznámení,” uvedlo nyní v prohlášení britské ministerstvo hospodářství, energetiky a průmyslové strategie.

Investiční fond Vesa Equity Investment v srpnu uvedl, že britskou vládu dobrovolně kontaktoval a uvědomil ji o svém záměru zvýšit podíl v Royal Mail, podle Reuters na více než 25 procent.

Poštovní schránka britské Royal Mail (ilustrační foto)

Británie si posvítí na plán miliardáře Křetínského ovládnout více než čtvrtinu Royal Mail

Británie využije nové pravomoci a prověří, zda je plán českého miliardáře Daniela Křetínského zvýšit podíl ve společnosti Royal Mail na více než 25 procent v národním zájmu. S odvoláním na oznámení poštovní společnosti o tom informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

„Vesa Equity Investment vítá toto rozhodnutí (...) a znovu potvrzuje svůj závazek pokračovat v dlouhodobé investiční přítomnosti v Británii, včetně partnerství s Royal Mail,” uvedl mluvčí fondu.

Křetínský je mimo jiné většinovým vlastníkem a předsedou představenstva Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Patří mu dále například podíly v novinách Le Monde, francouzském maloobchodním řetězci Casino, britské skupině supermarketů Sainsbury's a francouzské televizní skupině TF1.

Britská pošta plánuje do srpna příštího roku propustit až 6000 zaměstnanců. Odůvodnila to pokračujícími stávkami a narůstající ztrátou. Jejím cílem je snížit celkový počet zaměstnanců o 10 tisíc. Většinu z nich propustí, u zbývajícího počtu půjde o přirozený úbytek pracovníků, tedy odchodem z vlastní vůle nebo do starobního důchodu. Pro britskou poštu nyní pracuje zhruba 140 tisíc lidí, uvádí BBC.

Akcie Royal Mail v pondělí odpoledne pod vlivem zprávy posilovaly o 8,2 procenta.

Poštovní schránka britské Royal Mail (ilustrační foto)

Britská pošta bude propouštět. Nejvíce akcií drží Křetínský a Tkáč

Britská pošta Royal Mail plánuje do srpna příštího roku propustit až 6000 zaměstnanců. Zdůvodnila to pokračujícími stávkami a narůstající ztrátou, informovala mateřská společnost International Distributions Services. Pro poštu nyní pracuje zhruba 140 tisíc lidí, uvádí BBC. Největším akcionářem Royal Mail je společnost Vesa Equity Investment, která patří podnikatelům Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme