Reklama

Křetínský je největším akcionářem Fnac Darty, patří mu čtvrtina

Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Podnikatel Daniel Křetínský se stal největším akcionářem francouzské společnosti Fnac Darty, drží v ní teď více než 25procentní podíl. Oznámil to francouzský úřad pro regulaci finančního trhu AMF. Křetínský tak pokračuje v posilování svého portfolia na francouzském trhu, podle regulačního úřadu ale v příštích šesti měsících nemá v úmyslu Fnac Darty ovládnout.

Reklama

Fnac Darty je maloobchodní řetězec, který prodává knihy, hudbu a elektroniku. Francouzská média o vývoji informovala zhruba týden poté, co mediální konglomerát Vivendi oznámil exkluzivní jednání s jednou z firem Křetínského impéria o prodeji vydavatelství Editis, které je druhým největším ve Francii.

Potvrzeno: Vivendi jedná s firmou miliardáře Křetínského o převzetí vydavatelské dvojky ve Francii

Potvrzeno: Vivendi jedná s firmou miliardáře Křetínského o jejím převzetí vydavatelské dvojky ve Francii

Francouzský mediální konglomerát Vivendi exkluzivně jedná s firmou International Media Invest (IMI), dceřinou společností Czech Media Invest (CMI) Daniela Křetínského, o jejím převzetí stoprocentního podílu ve firmě Editis. Vivendi o tom informovala dnes a potvrdila tak dřívější informace francouzských médií. Editis je druhé největší vydavatelství ve Francii. Transakci bude muset schválil Evropská komise.

Přečíst článek

Křetínský coby jeden z nejbohatších Čechů přitom už drží menšinový podíl ve francouzských novinách Le Monde a prostřednictvím holdingu CMI vlastní také několik francouzských tiskových titulů včetně časopisu Marianne.

Ve Fnac Darty měl Křetínský od loňského léta 20procentní podíl, přičemž největším akcionářem byla s 24 procenty německá společnost Ceconomy. Letos v únoru server BFM Business uvedl, že Křetínský se chystá celý její podíl převzít, což by mu podle agentury Reuters umožnilo zahájit proces, který povede ke stažení akcií řetězce z burzy.

Úřad AMF uvedl, že Křetínský skrze svou lucemburskou firmu Vesa Equity Investment hodlá pokračovat ve zvyšování svého podílu, ale že nemá v úmyslu do konce léta převzít nad Fnac Darty kontrolu. Také podle úřadu neplánuje vyžadovat nominaci jednoho či více kandidátů do představenstva společnosti.

Fnac Darty provozuje síť čítající téměř 1000 obchodů, uvedla agentura AFP. Kromě Francie působí také v několika dalších západoevropských zemích, dále v Tunisku, Kongu nebo Kataru. Minulý měsíc firma oznámila, že její hospodaření loni skončilo ztrátou 32 milionů eur (přes 750 milionů korun).

Daniel Křetínský

Křetínský chce ovládnout francouzské vydavatelství Editis

Miliardář Daniel Křetínský oficiálně podal nabídku na převzetí stoprocentního podílu ve firmě Editis, což je druhé největší vydavatelství ve Francii. Na svém webu o tom informuje francouzský deník Le Figaro.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Miliardář Daniel Křetínský

Křetínský opět nakupoval. Navyšuje svůj podíl ve francouzské maloobchodní síti Fnac Darty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme