Reklama

Končí první díl konkurzů kolem Arca Investments. Dohoda umožní vyplatit věřitele lázní Savoy

Lázeňský hotel Savoy ve Františkových Lázních
profimedia.cz
 ČTK

Končí první konkurz v rámci insolvence investiční skupiny Arca Investments, který se týkal společnosti Františkovy Lázně Savoy (FLS). Insolvenční správci se dohodli s fondem IFIS, který byl největším věřitelem, na vypořádání pohledávek. Část výtěžku z prodeje majetku FLS se přesune i do majetkové podstaty Arca Investments, sdělili zástupci fondu IFIS.

Reklama

Majetek FLS se loni podařilo prodat ve výběrovém řízení za 153 milionů korun. Následné vypořádání ale komplikovalo vzájemné rozporování přihlášených pohledávek. Na základě nynější dohody insolvenčních správců FLS a Arca Investments, zástupců IFIS a dalších subjektů se podařilo spory vyřešit. Přeplatek přihlášených pohledávek v řádu desítek milionů korun se přesune do majetkové podstaty Arca Investments, která byla stoprocentním vlastníkem FLS.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Největší krach v Česku: Věřitelé se bojí, že z Arcy neuvidí ani desetinu vložených peněz

Největší krach novodobých českých dějin, kdy Arca Investments slovenského finančního žraloka Pavola Krúpy nasbírala od investorů kolem třiceti miliard korun, které se následně „ztratily“, jde do další fáze. Věc je zamotaná tím, že od Krúpy převzal spletenec firem další slovenský šíbr Rastislav Velič. 

Přečíst článek

„Dohodu vnímáme jako dobrou pro všechny hlavně proto, že přináší jistotu a poměrně rychlé řešení celé věci. Výborné je, že výtěžek konkurzu FLS plně pokryje nejen zajištěné věřitele, ale i nezajištěné," uvedl majoritní akcionář fondu IFIS Marek Indra.

Zkrachovalá společnost Arca Investments byla mateřskou společností finanční skupiny Arca Capital. Věřitelé Arca Investments přihlásili v insolvenčním řízení pohledávky zhruba za 23 miliard korun. Většina věřitelů se loni dohodla, že úpadek společnosti chce řešit reorganizací místo konkurzem. Vrchní soud v Praze ale v únoru reorganizační plán zrušil, podle něj diskriminoval část věřitelů a měl i další vady.

Tisk tisícikorunových bankovek v tiskárně cenin

Padlá Arca má hodnotu 2,6 miliardy korun. Kritizovaný znalecký posudek schválili věřitelé

Schůze věřitelů zkrachovalé skupiny Arca Investments v pondělí schválila znalecký posudek, podle kterého činí majetková podstata firmy 2,6 miliardy korun. Podle posudku by bylo možné uspokojit z hodnoty skupiny 11,4 procenta závazků.

Přečíst článek

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Dalibor Martínek: Největší český bankrot v historii. Soudný den pro zkrachovalou Arca Investments nastává

Kdo bude rozhodovat o osudu dvaceti miliard korun, které investoři utopili ve zkrachovalé investiční skupině Arca Investments? Jde o největší bankrot firmy v novodobých dějinách. Klíčové jednání věřitelského výboru se uskuteční za pár desítek hodin. V pondělí se scházejí věřitelé, aby rozhodli, zda se půjde cestou reorganizace firmy, nebo společnost spadne do konkurzu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme