Reklama

Končí další cestovka. O zájezd přijdou stovky lidí

New Alamein
Petra Jansová/Newstream.cz
 ČTK

Cestovní kancelář (CK) Sunflower Tours ohlásila ukončení činnosti, chystá návrh na insolvenci. Vyzvala zákazníky, kteří mají koupený zájezd s odletem v nejbližších dnech, aby necestovali na letiště, protože nebudou odbaveni. Uvedla to na svém webu. V zahraničí má podle Slavia pojišťovny, u které je pojištěna pro případ úpadku, 90 klientů.

Reklama

Lidé na rekreaci budou moci ve svých hotelech dokončit pobyt, do Prahy se vrátí původně plánovanými linkami. Celkově se úpadek Sunflower Tours týká zhruba 300 zákazníků, uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Thajské pláže jsou po pandemii znovu plné turistů

REPORTÁŽ: Kultovní thajská pláž Maya Bay je znovu krásná jak před lety. Kazí to však zákazy a omezení

Pláž Maya Bay v roce 2000 proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem. Davy turistů, které následovaly, přinesly křehký ekosystém na pokraj kolapsu. Pláž se musela uzavřít na téměř čtyři roky. A když se letos v lednu otevřela, ukázalo se, že to již nebude stejné. Po sedmi měsících od otevření navíc přišlo další uzavření. Zatím dočasné.

Přečíst článek

Ke krachu podle CK významně přispěly ztráty z posledních dvou let kvůli pandemii koronaviru a omezenému cestování. „Ani prodej v letošním roce nepomohl zlepšit celkovou finanční situaci," oznámila. Informace o dalším postupu, zejména týkajícím se uhrazených záloh, slibuje uvést na svém webu.

Peníze dostanou lidé zpět

Bálek uvedl, že Slavia pojišťovna všem klientům, kteří zůstali v zahraničí, prostřednictvím asistenční služby zajistila dokončení pobytu a návrat do vlasti v plánovaném termínu. Většina z 300 klientů, kterých se celkově úpadek týká, jsou podle Bálka ti, kteří si zaplatili zájezd, ale ještě neodletěli. „Těm pojišťovna peníze vrátí poté, co CK vyhlásí insolvenci a poskytne jí všechny informace pro likvidaci této pojistné události," uvedl.

New Alamein

REPORTÁŽ: Na severu Egypta vzniká nová Dubaj. Tamní vláda hledá investory i v Česku

Až šedesát tisíc nových bytových jednotek, univerzita, opera a desítky kilometrů procházkových okruhů mají vzniknout do roku 2030 na egyptském pobřeží Středozemního moře. Poblíž míst, kde zuřila druhá světová válka, vzniká nové město. Developerský projekt New El Alamein City egyptské vlády chce přitáhnout pozornost zahraničních investorů.

Přečíst článek

Sunflower Tours se zaměřovala na dovolené v Egyptě. Vznikla v roce 2015, jednatelem je Adel Hussein Korany Hussein. S podnikáním CK začala na Slovensku, i tam ohlásila úpadek.

Případy, kdy CK ukončí činnost a má ještě klienty v cizině, se podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové občas objeví. Následně se řeší, zda lidé dokončí pobyt a při dopravě zpět do České republiky mimo jiné záleží na tom, zda měla daná CK dopředu koupený let, uvedla. Dodala, že Sunflower Tours mezi partnerské CK Invie nepatřila.

Přísnější podmínky 

CK mají ze zákona povinnost mít pro své fungování zajištěné pojištění pro případ úpadku. To kryje úhradu plateb zákazníků a náklady spojené s repatriací cestujících zpět do ČR. Pojišťovny ale podle zástupců CK v posledních letech velmi zpřísnily podmínky pro jeho získání.

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

Po dvouletých proticovidových omezeních a rapidním úbytku turistů se Praha změnila. Otevřela se více místním, zejména mladým lidem. Řada památek se dočkala opravy a otevřely se nové galerie v čele s Kunsthalle. Díky novým projektům, které byly spuštěny v letech 2020 a 2021, je město ještě zábavnější než dříve, vysekl poklonu českému hlavnímu městu prestižní deník The New York Times. A jaké jsou jeho tipy na nejzajímavější místa?

Přečíst článek

„Slavia pojišťovna se pro letošní rok snažila obnovit pojištění proti krachu u všech CK, které o krytí tohoto rizika měly zájem. Kvůli požadavkům zajistitelů to ale stoprocentně nešlo, a několik cestovek proto musela odmítnout," uvedla dříve. Některé kanceláře proto pokračují jako cestovní agentury, kde pojištění proti úpadku nutné není.

V tuzemsku bylo podle ministerstva pro místní rozvoj k 21. červnu aktivních 583 cestovních kanceláři, od začátku roku vzniklo šest nových, sedm zaniklo a tři vyhlásily úpadek. Činnost jich přerušilo 36, provozování živnosti naopak obnovilo 19.

autopůjčovna Sixt v Essenu

Další rána pro turisty. V Evropě prudce zdražily půjčovny aut

Turistům v Evropě přibyla k přeplněným letištím a rušeným letům další komplikace. Letos opět prudce zdražily autopůjčovny, zejména na jihu kontinentu a v pobřežních oblastech. Ceny za jejich služby přitom již loni dosáhly rekordní úrovně, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Radim Jančura: Rakušané nesmyslně zvedají ceny. V našem hotelu je pivo za dvě eura

Jančura: V našich hotelech v Rakousku si Češi sami čepují a platí bez obsluhy. A já jim věřím

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme