Reklama

Spořitelna chce stavět levné byty s obcemi, šéfuje to Marek Blaha

Marek Blaha, šéf ČS Dostupné bydlení
poskytla ČS Dostupné bydlení
 nst
nst

Postavit stovky až tisíce bytů pro užitečné profese jako jsou učitelé, zdravotníci, policisté a podobně. To je ambiciózní cíl České spořitelny, která na to zakládá novou firmu Dostupné bydlení.

Reklama

Nová firma České spořitelny Dostupné bydlení chce v následujících letech postavit stovky až tisíce cenově dostupných nájemních bytů zejména pro potřebné profese. Novou dceřinou společnost ČS Dostupné bydlení, bude ze 70 procent vlastnit Česká spořitelna a zbývajících 30 procent Stavební spořitelna ČS a povede ji Marek Blaha, který byl ve spořitelně v posledních pěti letech ředitelem retailové distribuce. 

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Výstavba nájemního bydlení raketově roste. Developeři vidí v nájmu budoucnost

Na pražský trh letos míří stovky nájemních bytů, nejvíc za poslední desítky let. Rodí se staronový trend, nájemní bydlení. Protože ceny nových bytů už jsou pro Čechy příliš drahé.

Přečíst článek

Model fungování nové dceřiné společnosti bude založen primárně na vlastní výstavbě nájemních bytů, ideálně v rámci společných projektů s municipalitami, říká Česká spořitelna. Cílem nové dceřiné společnosti bude poskytovat nájemné bydlení za ceny, které jsou výhodnější než průměrný tržní nájem.   

Byty, ilustrační foto

Vlastní byt je luxus, nájmy jsou budoucnost

Trh s nájemním bydlením v Česku přitáhl pozornost developerů i velkých mezinárodních investorů. Činžáky jsou sázkou na jistotu: vlastní byt v Praze je pro většinu lidí nedosažitelný.

Přečíst článek

„Nemůžeme nájemné přímo dotovat, ale věříme, že díky naší silné pozici v municipalitách budeme schopni při výstavbě nájemních bytů postupovat formou společných projektů s municipalitami a využít pro stavbu cenově výhodnější obecní pozemky. Právě takové projekty jsou typické ve Vídni, kde město poskytuje pozemky za zvýhodněné ceny pod podmínkou, že vzniknou cenově dostupné nájemní byty, z nichž například část následně pronajímá přímo město,” říká šéf České spořitelny Tomáš Salomon

Sociální smír

„Dostupné bydlení vnímáme jako jednu z podmínek prosperity celé společnosti a sociálního smíru vůbec. Žádná banka přeci nemůže prosperovat ve společnosti, kde je tak špatná dostupnost bydlení. Jako dobrý hospodář musíme samozřejmě vytvářet zisk pro akcionáře, nicméně dlouhodobá prosperita našich klientů, která na dostupností bydlení závisí, je první podmínkou jakéhokoli zisku spořitelny.”  

Klíčem jsou obce

Česká spořitelna začíná o této spolupráci jednat s obcemi. Inspirací je Vídeň, kde podle ČS funguje velice dobrá spolupráce mezi bankami, pojišťovnami, developery a městem. Projekty nájemního bydlení mají charakter joint ventures, kde banky financují výstavbu developerů na obecních pozemcích za výhodnější ceny a město zároveň získává přímý podíl na výnosech z nájmů nebo má garantované určité procento sociálních bytů pro své potřeby, či přímo část postavených bytů vlastní a dále samo pronajímá.  

Přímo ve Vídni mateřská skupina Erste Group vlastní a pronajímá tisíce nájemních bytů a podstatnou část z nich pronajímá za velmi dostupné ceny. Jen mezi lety 2018 a 2020 financovala Erste v rámci společného podniku s rakouským developerem takřka 2,5 tisíce nájemních bytů z nichž je většina pronajímána za velmi dostupné ceny. Nedávno pak Erste Group majetkově vstoupila do developerského projektu Wien 3420, kterého se vedle komerčních developerů účastní také přímo rakouská vláda, a jehož cílem je vybudování více než 21 tisíc nových nájemních bytů v rámci nové vídeňské čtvrti Seestadt Aspern, přičemž 14 tisíc z těchto bytů má být pronajímáno za velmi dostupné nájemné. 

Spořítelna připomíná, že ceny nemovitostí v ČR za posledních pět let dle Eurostatu vzrostly o 60 procent. 

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Anketa: Velcí developeři dají letos na trh víc bytů než loni, jejich ceny dál porostou

Nových bytů bude letos na trhu více než v roce 2021. Developeři letos dokončí více projektů, rozhodně to však nebude znamenat, že by nové bydlení mělo zlevňovat. Naopak, ceny patrně dál porostou. Nyní stojí v Praze metr čtvereční nového bytu kolem 140 tisíc korun. Newstream.cz udělal mezi velkými developery anketu na téma, kolik nových bytů chtějí letos prodat. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Přečíst článek
Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme