Reklama

Juta propustila kvůli ztrátě ruského trhu stovku lidí

Majitel Juty Jiří Hlavatý
ČTK
 ČTK

Největší česká textilka Juta ze Dvora Králové nad Labem kvůli ztrátě zakázek propustila v závodě v Úpici na Trutnovsku 24 lidí, dalších 26 míst je v ohrožení. V minulých měsících podnik propustil v závodě v Jaroměři přes 70 lidí, a to kvůli ztrátě ruského trhu. Kvůli zdražení energií a dalších vstupů podnik redukuje investice, uvedla ekonomická ředitelka Juty Marie Čermáková. Juta má 17 výrobních závodů a nyní zaměstnává 2150 lidí, propustila tak téměř pět procent z nich.

Reklama

Závod v Úpici vyrábí různé tkaniny například pro zemědělce. "Významný odbyt agrotextilií máme v Nizozemsku. Tamní zemědělci však kvůli drahým energiím šetří a textilie pod zeleninu přestali obnovovat. Zakázky intenzivně sháníme jinde, abychom zaměstnanost v Úpici udrželi," řekla Čermáková.

Majitel Juty Jiří Hlavatý

Miliardář Hlavatý: Zastropování cen energií pro průmysl by bylo lepší řešení. Dotace je ale lepší než nic

Vlastník jedné z největších textilek u nás prozradil, že kvůli rostoucím nákladům na energie firma již musela omezit výrobu a propustit část lidí. Není navíc jisté, že Juta na státní pomoc dosáhne, prozradil Jiří Hlavatý.

Přečíst článek

Na závod v Jaroměři dopadla ztráta ruského trhu po napadení Ukrajiny RuskemJuta ukončila provoz tkalcovny, která vyráběla tkaniny pro podstřešní fólie vyvážené do Ruska. Skončil i provoz šití pytlů a částí vaků. "Do konce září ze závodu odešlo asi 40 lidí, z nichž si 32 našlo novou práci jinde. Ke konci října ze závodu odejde ještě 30 lidí," uvedla ekonomická ředitelka. V Jaroměři má Juta ještě závod na výrobu hydroizolačních fólií.

Ztráta 400 milionů korun

Juta odhaduje, že výpadek ruského trhu ji v přímém i nepřímém exportu připraví na tržbách o zhruba 400 milionů korun. S návratem na ruský trh Juta nepočítá. "Naše zboží je na sankčních seznamech pro vývoz do Ruska. Trh tam po nás již obsadili výrobci z Turecka, Indie a Číny a ze zemí mimo Evropu," řekla Čermáková.

Danone omezí výrobu některých jogurtů

Danone se v Rusku nedaří. Zoufale shání kupce tamní divize

Francouzský potravinářský gigant Danone hledá kupce pro svou ruskou divizi. Prodej by mohl vést k odpisu až jedné miliardy eur (24,6 miliardy korun), uvedl největší světový výrobce jogurtů na svém webu.

Přečíst článek

Na hospodaření Juty má výrazný vliv zdražení energií, surovin a dalších vstupů. Za první pololetí podnik zaplatil za elektřinu meziročně asi o čtvrt miliardy korun víc. "V některých závodech od září omezujeme výrobu. Část zaměstnanců zůstává doma na 60 procentech mzdy," řekl Čermáková. Podnik také podle ní téměř o pětinu snížil investice, které letos měly být na úrovni 700 milionů korun. "Řada investic již byla rozběhnutých. Co však šlo zastavit, jsme zastavili," řekla.

Plány na zisk a tržby berou zasvé

Budoucí vývoj je podle Čermákové obtížné předvídat. Již nyní je ale podle ní jasné, že plánovaných tržeb na úrovni 9,7 miliardy korun Juta nedosáhne. Zejména kvůli zdražení energií Juta nenaplní ani plán zisku, u něhož na jaře předpokládala úroveň 700 milionů korun před zdaněním. "Ceny elektřiny nejsme schopni promítnout do cen, ihned přicházíme o zakázky," řekla Čermáková. Loni Juta vytvořila při tržbách devět miliard korun čistý zisk 730 milionů korun.

Budvar

Budvar se potřebuje vrátit na ruský trh kvůli ochranné známce

Budějovický Budvar letos pravděpodobně neobnoví vývoz do Ruska, který zastavil poté, co začala válka na Ukrajině. Pivovar vypořádal závazky a pohledávky v Rusku za víc než milion eur a z velké části zpracoval již vyrobené obaly. Kvůli známkoprávní situaci se ale firma potřebuje ve střednědobém výhledu na ruský trh vrátit. Výpadek tržeb se mu podaří zčásti vynahradit příjmy z nového ochuceného nealko piva BirGo. Tvrdí to ředitel Budvaru Petr Dvořák. Rusko je pro Budvar jedním z pěti hlavních vývozních trhů.

Přečíst článek

Přes složitý vývoj by finanční pozice Juty měla zůstat pevná. "Juta nadále bude finančně stabilní společností tak, jako byla dosud," uvedl majitel firmy Jiří Hlavatý. Podnik trvale hospodaří bez úvěrů.

Těžiště výroby má Juta ve Dvoře Králové, kde má osm závodů. Další závody má v Olomouci, Jaroměři, Úpici, Turnově, Bernarticích u Trutnova a ve Višňové u Frýdlantu v Čechách. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Firma vyváží do 64 zemí světa. Největším odbytištěm loni byly země Evropské unie s tržbami osm miliard korun.

Poštovní schránka britské Royal Mail (ilustrační foto)

Britská pošta bude propouštět. Nejvíce akcií drží Křetínský a Tkáč

Britská pošta Royal Mail plánuje do srpna příštího roku propustit až 6000 zaměstnanců. Zdůvodnila to pokračujícími stávkami a narůstající ztrátou, informovala mateřská společnost International Distributions Services. Pro poštu nyní pracuje zhruba 140 tisíc lidí, uvádí BBC. Největším akcionářem Royal Mail je společnost Vesa Equity Investment, která patří podnikatelům Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

. Země, jako je Irsko (úvodní snímek zobrazuje kanceláře Googlu v irském Dublinu), přestože je součástí EU, tak představuje svého druhu „offshore“.

Česko zřejmě získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem. Co tomu předcházelo a co čekat?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme