Reklama

Jak slíbil, tak koná. Apple zdražuje služby o desítky procent

Apple začal v Česku prodávat nové telefony
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Za nové telefony s logem nakouslého jablka si lidé mimo Ameriku letos již připlácejí. Důvodem je nárůst cen materiálů, sílící dolar i problémy se subdodavately zejména z Číny. Apple zároveň avizoval, že v brzké době začne zvyšovat ceny i u svých služeb. V těchto dnech tak přicházejí českým uživatelům nové ceníky za jejich předplatné. A připlatí si i desítky procent.

Reklama

Děkujeme, že máte předplatné Apple One. Dovolte, abychom vás informovali o nadcházející změně tohoto předplatného. Společnost Apple zvyšuje cenu tohoto předplatného z 389 korun za měsíční období na 449 korun za měsíční období. Vaše předplatné se bude od 18. prosince automaticky obnovovat za 449 Kč/měsíční období, pokud ho alespoň den předem nezrušíte.

Email s tímto či podobným textem přišel v uplynulých dnech statisícům uživatelů služeb společnosti Apple z České republiky. Apple totiž naplnil své nedávné prohlášení a plošně zdražil služby.

USB-C

Apple se podřídí, iPhony dostanou „evropský“ konektor

Americká společnost Apple bude muset splnit směrnici Evropské unie a u svých telefonů iPhone přejde na nabíječku typu USB-C. Uvedl to marketingový ředitel Greg Joswiak.

Přečíst článek

Nikoli však o stejnou částku, ani o stejný podíl. A kdo si připlatí nejvíc a kdo je relativně v klidu?

Jen dvě služby nezaznamenají žádný nárůst ceny. Konkrétně jde o studentský plán Apple Music (89 korun) a služba Apple Arcade nabízející uživatelům hrát zdarma hry (139 korun). Všechny ostatní hry už ale zdražují. Nejmenší nárůst přitom pocítí individuální uživatelé Apple Music, kterým cena vzroste o pouhých 10 procent. A i rodinný tarif Apple Music vzroste jen o 13 procent.

Více si připlatí uživatelé využívající kompletní předplatný plán Apple One, který nabízí Music, TV+, Arcade a datový prostor iCloud+. Individuální plán zdražuje o 15 procent, rodinný o 19 procent.

Společnost Apple vyšetřuje německý antimonopolní úřad. Zaměří se na její praktiky ohledně jejího obchodu s aplikacemi.

Apple chystá další zdražování. Po telefonech přijdou na řadu aplikace

Důvodem skokového zdražování, k němuž se Apple letos na podzim uchyluje, je dražší dolar. Projevilo se to již na nových iPhonech 14, nyní podle agentury Bloomberg Apple zdraží aplikace v App Storu.

Přečíst článek

Nejvíce si ale připlatí klienti využívající výlučně službu Apple TV+. Ta podle nového ceníku platného od těchto dní zaplatí 199 korun, namísto stávajícího 139 korun. To představuje nárůst o 43 procent.

Zároveň však je třeba připomenout, že právě služba Apple TV+ je velmi často přikládána zdarma na šest až 12 měsíců (někdy i na 24) při nákupu jakéhokoli zařízení Apple.

Tim Cook s novým IPhonem

Apple mění hru a nabízí satelitní služby. A chce pomáhat řidičům

Technologický gigant Apple představil sadu nových produktů. Jako obvykle se snaží posouvat kvalitu v jasně nastavených mantinelech předchozími modelovými řadami. Žádnou převratnou novinku, o které by se psalo jako o revoluci, zdánlivě nepředstavil a na náhlavní zařízení pro virtuální realitu si ještě budeme počkat. Přesto Apple mění hru mobilních telefonů – nabízí totiž dostupné satelitní služby, dosud vyhrazené vlastníkům výrazně dražších zařízení. A taky nenápadně potvrzuje zájem o velkou cílovku – řidiče. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme