Reklama

Amazon a Apple dostaly v Itálii pokutu dvě stě milionů eur

Amazon, budova
ČTK

Italský antimonopolní úřad vyměřil americkým technologickým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkové hodnotě přes 200 milionů eur (zhruba pět miliard korun). Důvodem je údajné porušení pravidel hospodářské soutěže. Firmy se hodlají proti rozhodnutí úřadu odvolat.

Reklama

Úřad uvedl, že dohoda firem Amazon a Apple z roku 2018 zahrnuje ustanovení, podle kterých mohou produkty značek Apple a Beats nabízet prostřednictvím italského webu Amazonu pouze vybraní prodejci. Dodal, že to znamená porušení pravidel Evropské unie. Oba podniky pochybení popírají.

Apple, ilustrační foto

Apple urychlí vývoj samořídícího auta, vyjet do ulic by mělo do čtyř let

Technologický gigant Apple chce urychlit vývoj svého samořídícího elektrického auta Apple Car. Původní plány ještě na začátku letošního roku počítaly s tím, že do veřejného provozu by se mělo auto dostat do šesti až sedmi let, nyní by to mělo být do roku 2025. Uvedl to server Bloomberg.com s tím, že je to velice náročný úkol, i kvůli tomu, že i ostatní adepti jako Tesla či sesterská společnost Google Waymo s vývojem svých modelů tápou a žádný tak není zatím připraven pro ostrý provoz. Poté, co o tom agentura informovala, akcie Applu posílily až o 2,4 procenta na 157,23 dolaru.  

Přečíst článek

Amazon dostal pokutu 68,7 milionu eur, Apple má zaplatit 134,5 milionu eur. Úřad firmám také nařídil, aby omezení ukončily a odstranily tak diskriminaci v přístupu prodejců produktů značek Apple a Beats na web Amazon.it.

Amazon označil vyměřenou pokutu za nepřiměřenou a neopodstatněnou. „Odmítáme tvrzení, že Amazon těží z vykazování prodejců ze svého obchodu. Náš podnikatelský model závisí na jejich úspěchu,“ uvedla firma. Apple uvedl, že jeho snahou je zajistit, aby prodejci nabízeli pouze originální produkty značek Apple a Beats. 

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Apple je známý zejména výrobou telefonů iPhone, od roku 2014 vlastní rovněž značku sluchátek Beats.

Elon Musk

Musk si může koupit celé Česko

Majetek Česka činí 5,85 bilionu korun, takže šéfovi Tesly Elonu Muskovi by po takovém nákupu zbylo 1,15 bilionu, což v žebříčku nejbohatších světa stále stačí na 27. místo.

Přečíst článek

Žaloby na technologické giganty za porušování hospodářské soutěže nejsou ve světě výjimkou . Minulý týden skupina několika amerických států vedená Texasem předložila upravenou žalobu na americkou internetovou společnost Google. Viní podnik, že využívá nátlakové praktiky a porušuje antimonopolní zákony, aby upevnil své dominantní postavení v oblasti digitální reklamy.

Google již čelí několika žalobám, včetně žaloby amerického ministerstva spravedlnosti, která podnik viní z praktik poškozujících hospodářskou soutěž.

Vůči technologickým firmám dává dohromady společný postup i Evropská unie. Plánuje, že nařízení začne platit příští rok. Velkým technologickým firmám předepisuje, co smějí, a co naopak nesmějí. Zakazuje porušování pravidel hospodářské soutěže, jako třeba zneužití dominantního postavení na trhu. Pravidla se budou vztahovat na firmy s tržní kapitalizací nad 80 miliard eur (dva biliony korun), tedy mimo jiné právě na Amazon, Apple, Google či Facebook a jeho novou mateřskou firmu Meta.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme