Reklama

IPO desetiletí. China Mobile v Šanghaji upsala akcie za skoro 170 miliard

China Mobile (ilustrační foto)
Henozuxj / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Čínská telekomunikační společnost China Mobile získala z prodeje akcií 48,7 miliardy jüanů (téměř 168 miliard korun), což z ní dělá největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v zemi za posledních deset let. Ve středu se s akciemi firmy začne obchodovat na burze v Šanghaji. Investoři budou debut China Mobile zřejmě pozorně sledovat, protože akcie stále většího počtu firem po vstupu na burzu oslabí, uvedla agentura Reuters.

Reklama

China Mobile je největším mobilním operátorem na světě podle počtu klientů. Firma ve sdělení pro burzu uvedla, že prodala 845,7 milionu akcií, každou v ceně 57,58 jüanu (téměř 200 korun). S akciemi společnosti se obchoduje také v Hongkongu, kde obchodování v úterý uzavřely na ceně 47,10 hongkongského dolaru (133 korun). Byly tak o 33 procent levnější, než činila nabídková cena pro šanghajskou burzu.

Pokud banky využijí opčního práva a nakoupí ještě dodatečné akcie, získá China Mobile z nabídky celkem asi 56 miliard jüanů. Podle společnosti Refinitiv by tak nabídka akcií China Mobile byla pátou největší nabídkou, jaká se v Číně dosud uskutečnila.

Výtěžek z prodeje akcií chce China Mobile použít na rozvoj projektů, včetně prémiových sítí páté generace (5G), infrastruktury pro cloudové zdroje a inteligentní ekosystémy.

China Mobile (ilustrační foto)

China Mobile po vyhazovu z Wall Street chystá obří IPO v Šanghaji

Až 56 miliard jüanů (asi 8,8 miliardy dolarů neboli 196 miliard korun) chce největší operátor na světě podle počtu klientů China Mobile získat veřejným úpisem akcií (IPO) na burze v Šanghaji. Transakce by se tak stala největší emisí v Číně za posledních deset let. Na šanghajskou burzu firma hodlá vstoupit poté, co ji stejně jako dva další čínské operátory China Telecom a China Mobile na přelomu loňského a letošního roku vyřadila z obchodování newyorské burze.

Přečíst článek

Apple, ilustrační foto

Tříbilionový Apple. Od premiéry iPhonu jeho hodnota vzrostla o 5800 procent

Americká technologická společnost Apple se stala prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota dosáhla tří bilionů dolarů (zhruba 66 bilionů korun), když se cena akcií Applu při pondělním obchodování na krátko vyšvihla na rekordních 182,88 dolaru za kus, píše agentura Reuters. Pondělní obchodní seanci akcie podniku ale zakončily mírně nad 182 dolary a tržní hodnota Applu tak spadla těsně pod tři biliony dolarů.

Přečíst článek

Návrhářka Janine Řezáčová

První na „lidské burze“ Ikiseq je návrhářka Janine

Platforma na investice do talentů Novotného z Oktagonu, Stýbla a Václavka má první přírůstek: sedmadvacetiletou fashion návrhářku Janine.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme