Reklama

Investoři Muskovi věří. Do SpaceX napumpovali dalších 750 milionů dolarů

SpaceX a její první civilní posádka ve vesmíru
SpaceX

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska získala v dalším investičním kole 750 milionů dolarů. Nová investice ocenila vesmírnou firmu na 137 miliard dolarů, uvedla CNBC.

Reklama

Vesmírná společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska získá od investorů v novém kole financování 750 milionů dolarů (17,1 miliardy korun). Investice tak ohodnotí celou firmu na 137 miliard dolarů (3,1 bilionu korun). S odvoláním na korespondenci firmy s potenciálními investory to uvedl server zpravodajské televize CNBC.

Mezi investory je společnost Andreessen Horowitz, která byla také spoluinvestorem v Muskově dohodě o převzetí Twitteru. Agentura Reuters už v listopadu uvedla, že SpaceX jedná o nabídce akcií převážně na sekundárním trhu, která by mohla společnost ocenit až na 150 miliard dolarů.

Mezi investory do společnosti SpaceX patří firmy Alphabet či Fidelity Investments. V loňském roce získala firma od investorů více než dvě miliardy dolarů a loni v květnu byla ohodnocena na 127 miliard dolarů.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.

Čipy v mozku chce Musk už brzy testovat na lidech. Věří, že nevidomým vrátí zrak

Společnost Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy, chce do půl roku zahájit klinické testy svého bezdrátového zařízení na lidech. S odvoláním na šéfa podniku Elona Muska o tom informovala agentura Reuters. Jednou z prvních funkcí, kterých Neuralink hodlá dosáhnout, je obnova zraku - podle Muska i u těch lidí, kteří se narodili slepí. Americký regulátor, bez jehož souhlasu se testy neobejdou, na žádost o komentář zatím neodpověděl.

Přečíst článek

Společnost SpaceX na základě dohody s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) vynesla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) už několik astronautů a dopravila tam i náklad. Vlastní také projekt Starlink, jehož cílem je vytvoření sítě, která by pomocí několika tisíc malých satelitů na oběžné dráze kolem Země umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. SpaceX už v rámci této iniciativy do vesmíru vypustil přes 2000 družic.

Loni SpaceX dosáhl několika nových milníků. Potýkal se ale se zpožděním svého projektu Starship, který je součástí snahy NASA o návrat kosmonautů na Měsíc. Služba Starlink loni překročila jeden milion předplatitelů a firmě SpaceX se podařilo překonat 60 startů opakovaně použitelných raket za rok prostřednictvím programu Falcon.

Firma nyní pokračuje ve vývoji nosných raket Starship a Super Heavy v závodě v Texasu. Zatím není jasné, kdy přejde k dalšímu kroku programu, který zahrnuje orbitální zkoušky těchto větších nosných raket.

SpaceX konkuruje vesmírnému podniku Blue Origin zakladatele internetové společnosti Amazon Jeffa Bezose a společnosti Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona.

Pohled na Zemi z oběžné dráhy, v tomto případě z Mezinárodní kosmické stanice. Takový si na vlastní oči mohou vychutnat kosmičtí turisté.

Chcete letět jako turisté do vesmíru? Co můžete čekat, a co určitě ne

Třídenní kosmický let, při němž se nyní na oběžnou dráhu Země dostali čtyři američtí civilisté, kteří nejsou profesionálními astronauty, popisují média jako milník v dějinách turistických letů do vesmíru, které se tím zase přiblížily veřejnosti. Co tedy můžete, ale co nesmíte čekat, pokud o takovém letu taky sníte? Překážkou paradoxně nemusejí být peníze, ty může zaplatit někdo jiný...

Přečíst článek

Jeff Bezos astronautem

Bezos postaví hotel ve vesmíru. Otevře do konce desetiletí

Komerční vesmírnou stanici se chystá do konce desetiletí vypustit soukromá americká kosmická společnost Blue Origin, kterou vlastní zakladatel internetového prodejce Amazon Jeff Bezos. Na oznámení podniku dnes upozornil zpravodajský server BBC. Zveřejněný propagační materiál uvádí, že komerčně zaměřená stanice Orbital Reef bude moci hostit až deset lidí.

Přečíst článek

Satelitní síť StarLink společnosti SpaceX Elona Muska

Muskův Starlink obsadil „mezihvězdný“ internet. Starší hráči bojují o přežití

Lucemburský provozovatel satelitů SES jedná o spojení s americkým konkurentem Intelsat. Obě společnosti se snaží, aby v odvětví, které zachvátila vlna fúzí a akvizic, nezůstaly izolované, píše list Financial Times (FT). Velkým vyzyvatelem je jim Elon Musk a jeho Starlink.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme