Reklama

Intel je v Itálii blízko dohodě o stavbě továrny na čipy za miliardy dolarů

Intel, výrobce čipů,
iStock
Dušan Kütner
duk

Itálie se blíží uzavření dohody se společností Intel v počáteční hodnotě pět miliard dolarů (asi 121 miliard korun) na vybudování pokročilého závodu na výrobu a montáž polovodičů. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na svém dva zdroje informované o jednáních.

Reklama

Investice Intelu v Itálii je součástí širšího plánu oznámeného americkým výrobcem čipů na začátku tohoto roku investovat 88 miliard dolarů do budování kapacity v celé Evropě, která se snaží omezit svou závislost na asijských dovozech čipů a zmírnit nedostatek dodávek, který omezil produkci strategického automobilového sektoru v Evropě.

Toyota Yaris a Aygo se vyrábí v Kolíně

Odstávky výroby kvůli nedostatku čipů stlačily zisk Toyoty o dvě pětiny

Japonské automobilce Toyota Motor Corp. klesl ve finančním prvním čtvrtletí provozní zisk o 42 procent na 578,66 miliardy jenů (104,7 miliard korun). Mohly za to problémy v dodavatelském řetězci a růst nákladů. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Přečíst článek

Zdroje Reuters uvedly, že vláda odcházejícího premiéra Maria Draghiho pracuje na tom, aby byla dohoda uzavřena do konce srpna, tedy před předčasnými celostátními volbami plánovanými na 25. září. Již dříve agentura uvedla, že Řím je připraven financovat až 40 procent celkových investic Intelu v Itálii, které by měly časem vzrůst z původních pěti miliard dolarů. Draghiho kancelář i Intel odmítly informace komentovat.

Intel a vláda vybraly možné lokality ve dvou italských regionech, uvedly zdroje, přičemž jeden z nich dodal, že se nacházejí v severních regionech Piemont a Veneto. Konečné rozhodnutí o tom, kde zařízení postavit, ještě nepadlo. Původně byly zvažovány také regiony Lombardie, Apulie a Sicílie.

Řím jedná i s dalšími čtyřmi výrobci

V rámci takzvaného zákona o čipech, který je zaměřen na financování inovativních polovodičových zařízení, Evropská komise začátkem tohoto roku uvedla, že do roku 2030 zpřístupnila dodatečné veřejné a soukromé investice ve výši 15 miliard eur. To je nad rámec 30 miliard eur již plánovaných veřejných investic z programů NextGenerationEU, Horizon Europe a národních rozpočtů.

Řím zatím vyčlenil 4,15 miliardy eur do roku 2030, aby přilákal výrobce čipů a investoval do nových průmyslových aplikací inovativních technologií.

Škoda Auto, ilustrační foto

Situace s čipy se lepší, výroba aut postupně ožívá

Automobilky v Česku vyrobily v prvním pololetí téměř 607 tisíc osobních aut, což je meziročně o 8,5 procenta méně. Díky silnému květnu a červnu ale umazaly dvojciferný pokles ze začátku roku. V samotném červnu produkce stoupla o 21,6 procenta na 125 374 vozů, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu.

Přečíst článek

Vláda také jedná s francouzsko-italskou STMicroelectronics, tchajwanskými výrobci čipů MEMC Electronic Materials a TSMC a izraelskou Tower Semiconductor, kterou Intel koupil začátkem tohoto roku.

STMicroelectronics minulý měsíc podepsala smlouvu s GlobalFoundries o vybudování továrny na čipy ve Francii za 5,7 miliardy dolarů. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Americký dolar

Gangy ze Severní Makedonie okrádají důvěřivé Američany. V hlavní roli je Trump

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme