Reklama

Insolvenční řízení Kary Trutnov skončilo. Raška s Rinthem provedli bleskovou reorganizaci

Tomáš Raška, podnikatel a majoritní vlastník investiční skupiny Natland
Natland
 ČTK

Kožešnická a oděvní společnost Kara Trutnov k 1. dubnu splnila reorganizační plán a skončilo pro ni 13 měsíců trvající insolvenční řízení. Ukončení insolvence potvrdil v pátek usnesením Krajský soud v Hradci Králové. Cílem reorganizace bylo zachování podnikání Kary. Kara měla 160 věřitelů, kteří po ní požadovali 277 milionů korun.

Reklama

Reorganizační plán připravila investiční skupina Natland, která byla s pohledávkou asi 170 milionů korun největším věřitelem Kary. Skupina Natland se v reorganizaci stala novým vlastníkem Kary. Na uspokojení pohledávek takzvaných nezajištěných věřitelů Natland poskytl 23 milionů korun.

„Kara Trutnov vystoupila z insolvenčního režimu ozdravená. Insolvenční řízení trvalo něco málo přes rok, což jej řadí k jednomu z nejrychleji vyřešených případů úpadku v České republice,“ uvedla společnost Natland.

Za záchranou Kary a obnovením jejího chodu stojí podnikatel a dřívější majitel Kary Zdeněk Rinth, který se v této věci spojil se skupinou Natland. Rinth Karu od loňského května řídí a její provoz i záchranu finančně podpořil. V budoucnu by se Rinth měl stát většinovým majitelem Kary.

Kara Trutnov

Byznysový restart Kary. Věřitelé získají zpět nejméně deset procent pohledávek

Nezajištění věřitelé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov, která je od února v insolvenčním řízení, by měli v rámci reorganizace získat zpět nejméně 9,59 procenta svých pohledávek. V případě konkurzu by to bylo 6,9 procenta. Zákazníci Kary by měli být uspokojeni plně.

Přečíst článek

Kara, jejíž vznik sahá do roku 1948, byla v úpadku od 10. února 2021. Tehdy ji vlastnila investiční skupina C2H podnikatele Michala Mičky. Krajský soud v Hradci Králové schválil reorganizační plán Kary 8. listopadu, účinnosti nabyl 29. prosince. „Během prvních měsíců roku 2022 došlo ke splnění podstatných částí reorganizačního plánu. Došlo ke změně kapitálové struktury Kary a posílení jejího vlastního kapitálu,“ uvedl Natland.

Většinu nároků dlužníků Kara již uhradila. Pro úhradu zbylých pohledávek, které jsou postiženy různými incidenčními spory, má Kara složených téměř šest milionů korun na zvláštním účtu. Nezajištění věřitelé by měli v reorganizaci získat zpět nejméně 9,59 procenta svých pohledávek, zatímco v případě konkurzu by to bylo 6,9 procenta.

Majoritní vlastník skupiny Natland Tomáš Raška připomněl, že Kara svůj provoz loni obnovila a začala přibírat zaměstnance. „Společnost i nadále řídí Zdeněk Rinth, který je klíčovou osobou a důležitou zárukou pokračování dobrých vztahů společnosti Kara s obchodními partnery,“ uvedl Raška.

Kara pod Rinthovým vedením v polovině loňského května začala opět otevírat uzavřené prodejny. Nyní má Kara podle své webové prezentace 25 prodejen v Česku a sedm na Slovensku. Sklady a dílny má Kara v areálu v Bohuslavicích u Trutnova.

Obchod Kara, ilustrační foto

Kara má hodnotu 80 milionů, potvrdili věřitelé

Věřitelé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov, která je od února v insolvenčním řízení, na jednání u Krajského soudu v Hradci Králové schválili ocenění podniku podle znaleckého posudku na 80,5 milionu korun.

Přečíst článek

Rinth byl vlastníkem Kary do roku 2018, kdy ji prodal investiční skupině C2H. Při podání insolvenčního návrhu v únoru 2021 Kara uvedla, že ji negativně zasáhla omezení spojená s epidemií koronaviru. Podle Natlandu byla důvodem insolvence Kary i neúspěšná obchodní strategie bývalého managementu a poskytování půjček ostatním společnostem ze skupiny C2H.

Skupina Natland uvedla, že bude financovat spory, z nichž by mohli nezajištění věřitelé získat další peníze. „A to v případě, že se podaří uplatnit škody vůči některým osobám zodpovědným za úpadek firmy,“ uvedla společnost Natland.

V insolvenci skončily i další Mičkovy firmy, například oděvní firma Pietro Filipi. V lednu Městský soud v Praze schválil Mičkovi oddlužení. Mička dluží nejméně 120 milionů korun a ručí za další půjčky svých firem ze skupiny C2H, jejichž dluhy se pohybují ve stamilionech. Podle informací z loňského září přihlásili věřitelé vůči Mičkovým firmám C2H Retail Holding, C2H Financial a C2H Equity pohledávky za 1,7 miliardy.

Zoot.cz

Módní skupinu Digital People ovládla slovenská Across e-commerce

Společnost Across e-commerce získala většinový podíl ve společnosti Digital People, která zastřešuje módní značky a e-shopy ZOOT, Different, Urban Store a Bibloo. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme