Reklama

Inflace a krize? Ve Ferrari mají jiné starosti, hlásí vyprodáno už i na letošek

Zakázky na nový čtyřmístný vůz Ferrari Purosangue překonávají očekávání, výroba auta za 390 tisíc eur (9,3 milionu korun) jde podle plánu.
Calreyn88 / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Další z výrobců luxusních vozů hlásí i v době mnohdy rekordní inflace a dopadů ruské invaze na Ukrajinu nárůst prodejů i ekonomických ukazatelů. Dalším z nich je Ferrari, které loni prodalo ve světě o pětinu vozů více než o rok dříve. A zakázky už mají na celý letošní rok.

Reklama

Italský výrobce luxusních sportovních aut Ferrari loni zvýšil hrubý provozní zisk o 16 procent na 1,77 miliardy eur (42,1 miliardy korun). Čisté tržby se zvýšily o 19 procent na 5,1 miliardy eur, uvedla firma. Na letošní rok očekává ještě lepší výsledek, zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) podle ní dosáhne 2,13 až 2,18 miliardy eur.

Ferrari Purosangue

Tak to není za hubičku. Ferrari představilo nejdražší SUV světa. Jde na dračku

Italský výrobce supersportů na příští rok naplánoval revoluci. Ferrari Purosangue je jeho prvním počinem na poli rodinných vozítek a lze je označit za SUV. Firma však toto označení odmítá. Ostatně nejspíš by se tak vůz stal nejdražším sériově vyráběným SUV světa. Cena: 390 tisíc eur, tedy téměř 10 milionů korun.

Přečíst článek

Firma loni zvýšila odbyt o 19 procent na 13 221 vozů. Zájem byl především o modely Portofino M a SF90, stejně jako o 296 GTB a 812 Competizione.

Mimořádný zájem o model za devět milionů korun

„Kniha zakázek je obrovská, pokrývá už celý letošní rok a velkou část roku příštího," řekl novinářům generální ředitel Benedetto Vigna. Zakázky na nový čtyřmístný vůz Purosangue podle něj překonávají očekávání, výroba auta za 390 tisíc eur (9,3 milionu korun) jde podle plánu. První zákazníci by auto měli mít ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

Birkin kabelky

Luxus už zase frčí, přibylo mladých zákazníků. Obavy z recese je netrápí

Celosvětové výdaje na luxusní zboží zažívají rekordní růst. Odvětví těží z oživení poptávky po koronavirové krizi a z rostoucího zájmu ze strany mladých spotřebitelů. Globální tržby z prodeje luxusního zboží by se tak letos mohly zvýšil o 22 procent na 353 miliard eur (zhruba 8,6 bilionu Kč), vyplývá ze studie poradenské společnosti Bain. Loni tržby činily 290 miliard eur, uvedla agentura AP.

Přečíst článek

Objednávky na Purosangue jsou mimořádně vysoké; hodně nad očekáváním," řekl podle agentury Reuters Vigna. Analytik společnosti Third Bridge Orwa Mohamad řekl, že nový vůz Purosangue letos automobilce zvýší klientskou základnu. „Ferrari hlásí opravdu silnou výkonnost, atraktivní ziskové marže a jeden z nejvýraznějších růstů počtu prodaných aut za posledních deset až 12 let," dodal.

Dařilo se i Bentley

Akcie automobilky na burze v Miláně po zveřejnění výsledků zrychlily růst. Odpoledne se prodávaly zhruba za 243 eur s více než pětiprocentním ziskem.

Také britský výrobce luxusních vozů Bentley navzdory poklesu prodeje v Číně prodal v loňském roce rekordních 15 174 vozů. Ve srovnání s předchozím rokem, který byl rovněž rekordní, se prodej zvýšil o čtyři procenta.

Mercedes-Benz, logo

Mercedes-Benz rozdává štědré odměny. Zaměstnanci dostanou bonus 175 tisíc

Zhruba 93 tisíc zaměstnanců výrobce luxusních automobilů Mercedes-Benz v Německu se může těšit na rekordně vysoké prémie. Automobilka každému z nich jako podíl na loňských hospodářských výsledcích vyplatí jednorázový bonus ve výši až 7300 eur (zhruba 175 tisíc). Před rokem činil tento bonus 6000 eur. Informovala o tom agentura DPA.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ferrari Purosangue

Tak to není za hubičku. Ferrari představilo nejdražší SUV světa. Jde na dračku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme