Reklama

Indie a Čína nakupují rekordní objemy ruské ropy. Kazí tím snahy Západu o ukončení války

ruský tanker, greenpeace
ČTK
 ČTK

Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala smlouvu o výrazném zvýšení dodávek ropy do Indie. Firma uvedla, že spolupráci dohodl na pracovní cestě do druhé největší země v Asii generální ředitel Rosněfti Igor Sečin, konkrétní objemy ale neupřesnila. Indie bude mít i širší sortiment produktů. Rusko se při vývozu surovin zaměřuje hlavně na Asii, většina evropských zemí spolupráci s ním kvůli válce na Ukrajině odmítá.

Reklama

Sečin se v Indii setkal s představiteli vlády a se zástupci některých největších ropných a plynárenských společností v zemi. Šéf ruského podniku a předseda správní rady indické společnosti Indian Oil Corporation Šríkant Mádhav Vaidja podepsali smlouvu za přítomnosti indického ministra pro ropu a zemní plyn, kterým je Hardíp Singh Purí.

Firmy projednaly způsoby rozšíření spolupráce mezi Rosněftí a indickými společnostmi v celém hodnotovém řetězci energetického sektoru, včetně možností provádět platby v národních měnách, tedy bez amerického dolaru. Pozornost věnovaly také pokračující realizaci společných projektů Rosněfti a jejích indických partnerů, včetně projektů Sachalin-1, Taas-Jurjach a Vankorněfť.

Obchodní výměna mezi Indií a Ruskem se od loňska výrazně zvýšila. Podle statistik indického ministerstva obchodu a průmyslu se Rusko poprvé stalo jedním z pěti největších obchodních partnerů Indie - objem obchodu loni mezi oběma zeměmi dosáhl 38,4 miliardy dolarů (více než 835 miliard korun).

„Cíl stanovený představiteli našich zemí zvýšit obrat na 30 miliard dolarů do roku 2025 se tak podařilo splnit s předstihem,” uvedl šéf Rosněfti.

Rusko. Pro Evropu agresor, pro Indii partner

Rusko až do loňského roku vyváželo suroviny hlavně na evropský trh, to se ale po začátku ruské invaze na Ukrajinu z loňského února změnilo. Evropské státy začaly vůči Rusku zavádět sérii sankcí v naději, že tím Rusko připraví o důležité příjmy k financování války. Rusko invazi nazývá speciální vojenskou operací, jejímž smyslem je bránit ruské obyvatelstvo na východě Ukrajiny, kde spolu už dlouho před invazí začaly bojovat znepřátelené skupiny obyvatel.

Indie byla v březnu největším odběratelem ruské ropy Urals, uvedla agentura Reuters. Dodávky do této asijské země se budou za březen na vývozu tohoto typu ropy z Ruska po moři podílet z více než 50 procent, druhé místo patří Číně. I s touto zemí Rusové od loňska výrazně upevnili a rozšířili spolupráci.

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak v úterý řekl, že objem prodeje ropy do Indie se loni zvýšil na dvaadvacetinásobek, konkrétní číslo však nesdělil.

Čerpací stanice Lukoilu v Ostravě.

Nafta je nyní v ČR poprvé levnější než před invazí Ruska na Ukrajinu

Cena nafty u českých čerpacích stanic včera vůbec poprvé klesla pod úroveň z doby před invazí Ruska na Ukrajinu. Shodou okolností – a symbolicky – se tak tak stalo pouhý den po výročí invaze. Průměrná cena litru nafty v Česku včera činila 36,43 koruny, vyplývá z dat společnosti CCS. To je její nejnižší cena za celé období od 23. února 2022, tedy od předvečera invaze. V den invaze, 24. 2. 2022, činila její průměrná cena 36,45 koruny za litr.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ropný tanker

Ruská ropa míří do Indie a Číny v rekordním množství. Evropa ztratila prvenství v objemu dodávek

Přečíst článek
Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme