Reklama

Babišův holding posílil v reprodukčním byznysu. Koupil laboratoř v Rumunsku

Babišův fond posílil v reprodukčním byznysu. Koupil laboratoř v Rumunsku
iStock
 ČTK

Společnost FutureLife, za kterou stojí investiční fond CVC a skupina Hartenberg ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO), získala v minulých týdnech genetickou laboratoř CytoGenomic Medical Laboratory v Rumunsku. Napsal to server Hospodářských novin (HN), kterým transakci potvrdil výkonný ředitel Hartenberg Holdingu Jozef Janov. Kupní cena byla podle HN do 100 milionů korun.

Reklama

Janov uvedl, že FutureLife koupil majoritu v laboratoři v Rumunsku, která doplňuje spektrum činností pro mimotělní oplodnění. „Některé pacienty tak můžeme vyšetřovat přímo tam,“ dodal. V čele rumunské laboratoře zůstane podle HN její zakladatel Danae Stambouli, který si v podniku ponechal významný podíl a bude řídit jeho expanzi. FutureLife už v Rumunsku působí, má zde velkou kliniku IVF.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Britský fond CVC za miliardy získal minoritu v Babišově síti klinik FutureLife

Britský investiční fond CVC získal podíl ve společnosti FutureLife, která je členem skupiny Hartenberg ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO) a zaměřuje se na asistovanou reprodukci. Cenu transakce firma nezveřejnila. Týdeník Hrot dříve uvedl, že fond získá v síti reprodukčních klinik těsnou minoritu a transakce celou firmu ohodnotí v přepočtu na asi osm miliard korun.

Přečíst článek

Podobný model, tedy že FutureLife koupí majoritu a zakladatelé s menším podílem zůstávají, uplatnila skupina u většiny svých transakcí. Nedávno například koupila tradiční barcelonskou kliniku Institut Marques, v níž získala 80 procent.

Společnost CytoGenomic Medical Laboratory byla založena v roce 2007, ke konci roku 2021 zaměstnávala 20 lidí. V loňském roce firma zdvojnásobila čistý zisk na 1,3 milionu rumunských lei (6,4 milionu korun). Tržby se meziročně zvýšily o pětinu na 8,5 milionu lei.

Richard Watzke

V sídle Xixoio zasahovala policie. Zadržela šéfa Watzkeho

V sídle obchodníka s digitálními aktivy Xixoio v Praze v úterý zasahovala policie. Policisté si vyžádali dokumenty od představitelů firmy, uvedl server Seznam Zprávy. Podle serveru HN.cz policisté také zadrželi zakladatele tohoto kontroverzního projektu Richarda Watzkeho (na snímku).

Přečíst článek

FutureLife na svém webu uvádí, že vlastní přes 45 klinik v deseti evropských zemích. Působí například na Slovensku, v Irsku, Finsku nebo Nizozemsku. Letos koupila také největší kliniku asistované reprodukce v Londýně. Vedle umělého oplodnění poskytuje také další služby v oblasti laboratorní diagnostiky, navazujících operačních zákroků včetně doplňkové biologické léčby.

Česko díky vstřícným zákonům patří spolu se Španělskem k hlavním centrům umělého oplodňování v Evropě. Na metody zvyšující úspěšnost asistované reprodukce si páry připlácejí. Zdravotní pojišťovny hradí pouze základní léčbu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Miliardář Andrej Babiš

Francouzský soud zkoumá Babišův nákup vil ve Francii kvůli podezření z praní špinavých peněz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme