Reklama

Miliardář Vítek prodává část svého impéria Američanům za sedm miliard

CPI Property Group
ČTK

Více než pětiprocentní podíl ve Vítkově CPI kupují americké realitní fondy Apollo. Cena se vyšplhala na 300 milionů eur, tedy 7,6 miliardy korun, uvedl deník Hospodářské noviny.

Reklama

Transakce oceňuje celou CPI Property Group na přibližně 5,5 miliardy eur (138,8 miliardy korun). Fondy Apollo dostanou podíl v CPI prostřednictvím úpisu nových akcií. Úpisu se zúčastní i sám Vítek, který přes něj pošle do své skupiny dalších 150 milionů eur. Po dokončení transakce bude mít Vítek ve skupině nadále většinový podíl ve výši téměř 90 procent.

Solární panely, ilustrační foto

ČEZ kupuje německého developera solárů

Česká energetická společnost ČEZ koupí od německé RWE její dceřinou společnost Belectric, která vyvíjí fotovoltaické elektrárny. Vyplývá to z oznámení Spolkového úřadu pro hospodářskou soutěž.

Přečíst článek

Vítek podle Hospodářských novin už navyšoval kapitál CPI Property Group letos v září, a to o 100 milionů eur. Celkem tak Vítkova realitní skupina do konce letošního roku získá novou hotovost 550 milionů eur (asi 14 miliard korun), píšou HN. „Výnosy z této transakce budou použity pro nové akvizice a snížení úrovně zadlužení. Vidíme příležitost k dalšímu růstu našeho portfolia a zároveň k udržení konzervativního finančního profilu,“ sdělil deníku finanční ředitel CPI Property Group David Greenbaum. Skupina tak očekává, že na konci tohoto roku bude mít poměr majetku vůči dluhům pod 40 procenty.

Fondy Apollo po transakci získají také jednoho zástupce v představenstvu CPI Property Group. Celkově se tak představenstvo skupiny rozšíří na osm lidí, z nichž čtyři jsou výkonní ředitelé firmy. Za Apollo usedne podle deníku v představenstvu CPI Property Group realitní expert Tim Scoble.

Martin Cígler

Budoucí miliardář Cígler: Vizi prodat firmu nemám, zajímavé nabídce bych se ale nebránil

Hned po sametové revoluci začal Martin Cígler podnikat, vytvořil svůj první účetní program pro firmy. Nyní je společnost Solitea, kterou založil a vede ji, hegemonem podnikového software ve střední Evropě. A dál roste. Její programy využívá přes čtvrt milionu firem v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Slovinsku a dalších zemích. Solitea v posledních letech kupuje ve spojení s investiční skupinou Sandberg jednu firmu za druhou a zvětšuje svůj dosah. Má Dotykačku, iDoklad a dalších víc než třicet produktů. Už kolem ní začaly kroužit nadnárodní IT koncerny. Cígler má našlápnuto stát se jedním z nejbohatších lidí v Česku.

Přečíst článek

Vítek je podle žebříčku časopisu Forbes třetím nejbohatším Čechem a jedním z českých dolarových miliardářů. Časopis odhaduje hodnotu jeho majetku na celkem 103 miliardy korun. CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a její akcie jsou obchodované na frankfurtské burze. Vlastní nemovitosti v Česku, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Švýcarsku, Francii, Rumunsku, Rusku a Británii.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme