Reklama

Firma s účastí ČEZ požádala o stavbu další jaderné elektrárny na západě Slovenska

Firma s účastí ČEZ požádala o stavbu další jaderné elektrárny na západě Slovenska
ČTK
 ČTK

Polostátní slovenská firma Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS), ve které drží 49 procent akcií česká elektrárenská společnost ČEZ, podala místnímu úřadu jaderného dozoru žádost o vydání povolení na stavbu nové atomové elektrárny na západě Slovenska. S odvoláním na vyjádření firmy to píší slovenská média.

Reklama

JESS vznikla v roce 2009 a původně se počítalo s tím, že výstavba nového jaderného zdroje začne v roce 2014. Elektrárna by měla být umístěna v lokalitě Jaslovské Bohunice, kde největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), provozuje jadernou elektrárnu.

Novela slovenského atomového zákona z roku 2021 podle firmy JESS umožňuje zahájit proces získání povolení na umístění jaderného zdroje i bez konkrétního projektu. Zahájením řízení má být zachována platnost závěrečného stanoviska z procesu hodnocení vlivů záměru na životní prostředí. Dokument doporučil realizaci varianty, která počítá s výkonem elektrárny 1700 megawattů. JESS uvedla, že dokumentace podle stavební legislativy k projektu by měla být předložena stavebnímu úřadu na konci roku 2025.

Podnik SE, ve kterém má většinový podíl pod kontrolou italský koncern Enel se skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského, od loňska pracuje na spouštění třetího bloku jaderné elektrárny Mochovce. Čtvrtý blok této elektrárny dokončen dosud nebyl. Slovensko vyrábí nejvíce elektřiny v atomových elektrárnách.

Dukovany

Jaroslav Míl: Sedm bodů, které zachrání českou energetiku

Jeden z nejfundovanějších expertů na energetiku a bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl popisuje pro newstream.cz v sedmi bodech svůj pohled na to, jakým směrem a v jakých krocích by se měla ubírat česká energetika, aby přežila současné výzvy. Doporučuje, co by se mělo stát, aby Česko mělo bezpečný systém a přiměřeně drahou elektřinu a plyn.

Přečíst článek

Ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Dukovany až do roku 2047. ČEZ do jaderné elektrárny investuje 2,3 miliardy

V Jaderné elektrárně Dukovany letos společnost ČEZ vydá za obnovu zařízení přes 2,3 miliardy korun, bude to skoro o půl miliardy víc než v uplynulém roce. Investicemi chce zajistit, aby bylo možné provozovat dukovanské bloky nejméně 60 let, tedy do roku 2047. Vyplývá to z informací, které řekli zástupci společnosti ČEZ.

Přečíst článek

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Proč se vláda rozhodla zestátnit výrobu elektřiny společnosti ČEZ? Podle Jaroslava Míla, bývalého šéfa ČEZ a také dřívějšího vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, je pro Česko mnohem důležitější vytvořit nový design energetického trhu. A v rámci unie obhájit české zájmy. To prý vláda nedělá. Násilné přebírání sta procent části ČEZ vidí Míl jako zbytečné, možná dokonce jako zástěrku skutečných problémů. Ani pokud by stát svůj záměr dokončil, na cenu elektřiny pro spotřebitele to podle něj nebude mít vliv.

Přečíst článek

Michal Šnobr k současnému stavu energetiky v ČR:

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Přečíst článek
Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů

Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů. Zavření jádra v Německu situaci nezmění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme