Reklama

Fiat Chrysler ušetří tři čtvrtě miliardy. Vyhrál spor o daně s Evropskou komisí

Sídlo automobilky Fiat Chrysler v americkém Auburn Hills
ČTK / AP
 ČTK

Automobilka Fiat Chrysler uspěla ve sporu s Evropskou komisí (EK) o čerpání daňových výhod v Lucembursku. Soudní dvůr Evropské unie vyhověl odvolání této italsko-americké společnosti proti rozhodnutí unijní exekutivy, podle něhož měla firma doplatit přibližně 30 milionů eur (730 milionů korun) za neoprávněné slevy na daních. Unijní justice tak zrušila další v řadě rozhodnutí komise, jejíž místopředsedkyně Margrethe Vestagerová se staví proti praktikám řady států lákajících velké firmy na daňové výhody.

Reklama

Soudci v Lucemburku zrušili verdikt soudu nižší instance,Tribunálu EU, který v roce 2019 žalobu automobilky zamítl a rozhodnutí komise podpořil. Unijní exekutiva měla za to, že daňové výhody pro Fiat Chrysler porušovaly konkurenční pravidla jednotného trhu EU, na jejichž dodržování Brusel dohlíží. Proto už v roce 2015 nařídila firmě doplatit daně.

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově

Evropský soud zamítl žalobu Agrofertu kvůli utajování dokumentů

Tribunál Evropské unie zamítl žalobu holdingu Agrofert na Evropský parlament. Firma se žalobou chtěla domoci přístupu k dokumentům, které se týkají rezoluce o střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše. Agrofert rozhodnutí soudu nemá zatím k dispozici, vyjádří se až po jeho obdržení, sdělil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Přečíst článek

Komise podle odvolacího soudu „nezohlednila specifická pravidla provádějící tuto zásadu v tomto členském státě". Soud uvedl, že mimo oblasti, v nichž je unijní daňové právo harmonizováno, určuje výši přímých daní přímo členský stát. Klíčové proto bylo podle soudců posoudit, zda je případ automobilky odlišný od obvyklé praxe v Lucembursku.

Nejznámější spor se týkal Applu

Vestagerová dlouhodobě prosazuje tvrdý přístup vůči velkým firmám, které podle komise dostávají v unijních zemích nespravedlivé daňové výhody. Unijní justice už se ale několikrát postavila na stranu velkých společností. Nejznámějším případem je předloňský úspěch žaloby technologické společnosti Apple, která měla podle Bruselu doplácet 13 miliard eur na daních v Irsku, což soud zamítl.

Podobně loni dopadla i snaha přimět další velkou americkou firmu Apple doplatit 250 milionů eur v Lucembursku. Naproti tomu energetická společnost Engie, těžební kolos BP či výrobce chemikálií BASF se soudní stížností proti doplácení daní v Belgii či Lucembursku neuspěly.

Továrna v srbském městě Kragujevac

Legendární Fiat 500 se téměř neprodává. V Srbsku místo něj budou vyrábět elektromobily

Automobilka Stellantis v Srbsku ukončí léta klesající výrobu modelu Fiat 500 L. Majitel továrny ve městě Kragujevac se ji chystá přestavět a od roku 2024 v ní vyrábět elektromobily.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Británii hrozí kvůli brexitu krach výroby elektromobilů, varuje třetí největší automobilka na světě

Británii hrozí kvůli brexitu krach výroby elektromobilů, varuje třetí největší automobilka na světě

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme