Reklama

Evropské bankovní domy mají problém. Putin může znárodnit jejich podniky v Rusku

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Pro řadu světových bank bylo Rusko až do začátku války na Ukrajině lukrativním trhem. Celkově představovaly pobočky zahraničních bank více než desetinu celého ruského bankovního sektoru. Nyní Rusko zvažuje, že tyto společnosti pohltí ruské státní banky. Jde o odvetu za to, že kvůli sankcím nemohou fungovat ruské banky na cizích trzích.

Reklama

Rusko zablokuje prodej ruských dceřiných společností zahraničních bank, když ty ruské nemohou v zahraničí normálně fungovat. Podle agentury Interfax to řekl náměstek ministra financí Alexej Mojsejev. Nevyloučil, že by ministerstvo financí mohlo v budoucnu podpořit myšlenku převedení těchto společností pod kontrolu ruských státních bank, napsala agentura RIA Novosti.

„Na naší subkomisi jsme diskutovali o tom, že nyní, dokud se situace nezlepší, nedáme povolení k prodeji dceřiných společností zahraničních bank a jejich aktiv v Rusku,“ řekl Mojsejev.

Ilustrační foto

Rakouská Raiffeisen Bank zvažuje exit z Ruska

Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI), která působí i v České republice, uvažuje o odchodu z Ruska. Banka uvedla, že tak reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

Problém pro Raiffeisen Bank, UniCredit a Citigroup

Francouzská banka Société Générale prodala svůj podílu v Rosbank a v dceřiných pojišťovacích společnostech tohoto ruského věřitele společnosti Interros Capital, která je spojena s ruským oligarchou Vladimirem Potaninem. Ostatní západní banky stále zkoumají možnosti odchodu. Největší ruské divize z nich mají rakouská Raiffeisen, italská UniCredit a americká Citigroup.

Na konci roku 2021 měly ruské dceřiné společnosti těchto tří zmíněných bank aktiva 3,5 bilionu rublů (1,5 bilionu korun). Největší ruský hráč Sberbank v tu dobu disponoval pro srovnání aktivy 38 bilionů rublů. Zahraniční banky tehdy představovaly 11 procent celkového ruského bankovního kapitálu.

Západ po ruské invazi na Ukrajinu uvalil na ruský bankovní sektor bezprecedentní sankce, které zablokovaly velkým bankám přístup do globálního platebního systému SWIFT a omezily jejich schopnost pracovat s cizími měnami.

Ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

Znárodňovat západní firmy nechceme, klidní vášně Putinův muž. Obavy jsou ale na místě

Moskva nemá zájem znárodňovat podniky v zahraničním vlastnictví, které působí v Rusku, řekl ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž je to pro západní podniky ubezpečení jen částečné.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)

Putin se chystá znárodňovat zahraniční firmy. Zdůvodňuje to záchranou pracovních míst

Rusové opět hrozí zestátněním zahraničních firem. Zákon, kterým jim to umožní, by mohl začít platit už během několika týdnů, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

Úvěry z padlé Sberbanky nakonec nikdo nechce

O úvěrové portfolio Sberbank CZ nakonec nikdo z původních tří uchazečů neprojevil zájem. Uvedl to server Lidovky.cz, podle kterého se ucházely o odkup aktiv Sberbank CZ investiční skupina PPF se svou Air Bank, Česká spořitelna a ČSOB. Závaznou cenovou nabídku ale nakonec žádný ze zájemců nepodal.

Přečíst článek

Sledujte speciál newstream.cz k prezidentské volbě

Tomáš Zima, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Zima: Mám schopnost dávat lidi dohromady, spojovat je. A nikdy jsem nedělal křivárny

V druhém díle seriálu Kafe s prezidentem přinášíme rozhovor s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Ve svých šestapadesáti letech už má za sebou osm let v čele Univerzity Karlovy, největší a nejvýznamnější tuzemské vysoké školy. Je ověnčen tituly jako prof, MUDr, MBA, DrSc. a několika dalšími. V kolika organizacích působí na významných funkcích ani nelze spočítat.

Přečíst článek

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Kafe s prezidentem: Newstream rozjíždí seriál rozhovorů s kandidáty na hlavu státu

Aktuální hrozbou je Rusko, ale neměli bychom zapomínat na Čínu. Pokud zaspíme, budeme se muset řídit jejími pravidly, říká armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Pavel je jedním z favoritů blížící se prezidentské volby.

Přečíst článek

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě

Sberbank se navzdory sankcím daří, banka vykázala ve druhém čtvrtletí rekordní zisk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme