Reklama

Drahý plyn drtí i giganty: Německý Uniper si musel nouzově půjčit miliardy

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Evropa zažila nejdivočejší rok s plynem, velké firmy si půjčovaly, mnohé malé se položily. Nouzově si musel vypůjčit 10 miliard eur také německý energetický gigant Uniper, aby nebyl vyhozen z obchodování na komoditní burze, píše Bloomberg.

Reklama

Uniperu hrozil takzvaný margin call, tedy burza po něm chtěla složit kolaterál kvůli zajištění likvidity obchodů. Obří obnos mu půjčil finský partner Fortum Oyj spolu s německou bankou Kfw-Ipex, jak podle Bloombergu uvedl Uniper na konci úterního obchodování. Tržní hodnota Uniperu je 15 miliard eur, půjčovala si tedy do dvou třetin své velikosti. 

Podle Bloombergu jde o důsledek energetické krize, které Evropa čelí kvůli politice Ruska. Dodávky zkapalněného plynu ze Spojených států v prosinci trochu ulevily cenám plynu, ty se ale v posledních dnech opět dostaly na rekordní hodnoty.  „Vyšší komoditní ceny vedly k dočasně vyšším požadavkům na likviditu. Zároveň ale zvedly hodnotu zásob plynu a elektřiny Uniperu. Takže výhledy na budoucí příjmy nejsou nějak zasaženy,” uklidňovala investory německá energetická firma. 

zamrzlé kohouty

Lukáš Kovanda: Přiškrcené dodávky plynu z Ruska šponují jeho cenu

Ceny zemního plynu v EU dnes citelně rostou druhý den v řadě. Při začátku dnešního obchodování stouply takřka o deset procent na 88 eur za megawatthodinu. Důvodem zdražení je další omezení ruských dodávek.

Přečíst článek

Evropský trh s plynem zažil loni nejnestabilnější rok. Ceny v říjnu vystřelily o rekordních čtyřicet procent za jediný den. To vedlo k tomu, že některé velké firmy potřebovaly doplnit cash - včetně RWE, zatímco některé malé dokonce zkrachovaly. V Česku největší problémy způsobila Bohemia Energy, která nedokázala nadále dodávat energii nasmlouvaným zákazníkům, padly i jiné menší firmy. 

Uniper již získal osmimiliardovou kreditní linku od Fortum 22. prosince, kterou částečně využil. Další 1,8 miliardy eur si půjčil od své domovské banky, plus dvě miliardy si vyžádal od zmíněné KfW jako „zajištění pro případ extrémního vývoje komoditního trhu."

Potřeba polštáře přišla podruhé během posledních šesti měsíců, předtím v listopadu. Firma tehdy zajistila 90 procent německé energie pro příští rok na ceně 49 eur za megawatthodinu a stejný objem pro rok 2023 za cenu 51 eur. Od té doby ceny vystřelily až na 220 eur pro rok 2022. 

Energie, ilustrační foto

Ceny plynu v roce 2022: Zdražení i o polovinu

Domácnosti si v roce 2022 za zemní plyn připlatí. V průměru se platby zvýší o 50 až 70 procent. Na vině jsou extrémně vysoké ceny na burze. Ke zlevnění může dojít až po skončení topné sezóny nebo po zprovoznění plynovodu Nord Stream 2.

Přečíst článek

Podle Bloombergu není Uniper jedinou firmou, která si musela přivolat hotovost kvůli hrozbě margin callu. Komoditní obchodník s LNG Gunvor musel dolít miliardu dolarů, takže si půjčil od Rabobank a Société Générale. 

Uniper patří k největším evropským energetickým firmám, vznikl oddělením sekce fosilních paliv od E.ONu. 75 procent vlastní finský Fortum, zbytek je na burze. Je jedním z investorů plynovodu Nord Stream 2.

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Arsen Lazarevič: Chamtivost zakladatele zabila Bohemia Energy

Co stálo za krachem „Bohemky“? Maximalizace zisku za každou cenu bez jakékoliv snahy vytvářet udržitelný a dlouhodobý byznys model. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropský parlament

Nepoužitelný, příliš vysoký a kontraproduktivní. Státy EU kritizují Brusel za návrh cenového stropu u plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme