Reklama

Do Německa dnes raději pěšky než letadlem. Piloti stávkují

Nástup pomocí autobusu na letištní ploše vždy potěší
Zdeněk Pečený, Newstream
 ČTK

Němečtí piloti žádají růst mezd o 5,5 procent pro letošek a vytvoření mechanismu dorovnání inflace v dalších letech. To by podle vedení Lufthansy zvýšilo náklady na palubní personál o 40 procent.

Reklama

Desítky tisíc lidí dnes musí počítat s odřeknutými lety kvůli stávce pilotů německé letecké společnosti Lufthansa. Mezi 800 zrušenými lety jsou i ty na lince mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem. Odborová organizace pilotů Vereinigung Cockpit celodenní protest vyhlásila kvůli neshodám na zvýšení mezd.

Lufthansa

Nedostali jsme odpovídající nabídku. Piloti ze společnosti Lufthansa jdou do stávky

Odborová organizace pilotů Vereinigung Cockpit v německé letecké společnosti Lufthansa vyzvala k celodenní stávce v pátek. Podle prohlášení odborů byla jednání s vedením firmy o zvýšení mezd pilotů neúspěšná.

Přečíst článek

Lufthansa uvedla, že odřeknuté lety postihnou zhruba 130 tisíc cestujících. Týkat se to bude prakticky všech letů z Mnichova a Frankfurtu. Firma zároveň nevyloučila, že zruší některé spoje i v sobotu a v neděli.

Dnes mezi Prahou a Frankfurtem nepoletí žádná ze tří plánovaných linek, odřeknutí platí pro oba směry. Naopak spojení české metropole s Düsseldorfem, které obsluhuje Eurowings, dceřiná společnost Lufthansy, je plně zachováno.

Důvodem stávky jsou spory o mzdy. Odbory žádají na letošní rok jejich zvýšení o 5,5 procenta a vytvoření mechanismu, díky kterému by růst v dalších letech překonával inflaci. Lufthansa tvrdí, že takové požadavky by zvýšily náklady na kokpitový personál o 40 procent. Sama navrhuje zvýšení základní měsíční mzdy o 900 eur (22 tisíc korun). To by podle ní v 18měsíčním období představovalo nárůst mezd o 18 procent pro začínající piloty a pětiprocentní nárůst pro kapitány.

Nejsou lidi - to je hlavní problém současného Londýna

Milionům Britů hrozí chudoba. I kvůli brexitu

Vysoká inflace v Británii hrozí, že zničí růst mezd za posledních 20 let. Miliony Britů by se kvůli ní mohly propadnout do naprosté chudoby, vyplývá ze studie think-tanku Resolution Foundation (RF). Pokud bude příští vláda pokračovat v nastavené politice, budou chudobou v rozpočtovém roce 2023 až 2024 ohroženy další tři miliony lidí. Dohromady by jich bylo 14 milionů, to je téměř každý pátý obyvatel Británie.

Přečíst článek

Vítězové Zlatého středníku 2022

PROHLÉDNĚTE SI: Hlavní ceny za marketing a PR Zlatý středník vyhráli Šticha, MSL a agentura Hero & Outlaw Hanče a Půra

Letošní Osobností PR je Ladislav Šticha, talentem Jakub Ghanem. Nejlepší agenturou je MSL Czech Republic a ocenění Projekt roku mají Česká asociace pojišťoven a Hero & Outlaw. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peněženka, ilustrační foto

Konec chudnutí už je na dohled. Příští rok už růst mezd nepožere inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme