Reklama

Deset miliard eur. Tolik Francouzi zaplatí za zestátnění svého ČEZ. Vydělají na tom i Češi

Francouzský prezident Emmanuel Macron
ČTK

Dosavadní držitelé akcií energetického gigantu EDF na plánu francouzské vlády zestátnit podnik vydělali 53 procenta. Nechybí mezi nimi populární český investor Michal Semotan z J&T.

Reklama

Francouzská vláda nabízí za odkup zbývajícího 16procentního podílu v energetické společnosti EDF 12 eur za akcii, oznámilo francouzské ministerstvo financí. Ve srovnání s cenou z 5. července, tedy dnem před oznámením vlády, že plánuje opětovné zestátnění firmy, to představuje prémii asi 53 procent. Odkup celého podílu tak vládu vyjde na 9,7 miliardy eur (237,7 miliardy korun). Na francouzském tahu tak vydělá například populární český investor Michal Semotan z J&T, který transakci popsal na Twitteru.

EDF je jednou z největších energetických společností v Evropě. Je také centrem francouzské jaderné strategie, na kterou vláda spoléhá, že zmírní dopady prudkého růstu cen energií, který ještě zhoršila válka na Ukrajině. Vláda přišla s plánem na úplné zestátnění EDF téměř 20 let poté, co byla firma s velkou slávou uvedena na burzu.

EDF, francouzská energetická společnost

Akciové rally EDF je konec. Obchodování je přerušeno, dokud vláda neupřesní podmínky znárodnění

Obchodování s akciemi energetické společnosti EDF je podle zdroje agentury Reuters z ministerstva financí přerušeno.

Přečíst článek

Inspirace pro ČEZ?

EDF je silně zadlužená, bojuje s výpadky svých stárnoucích jaderných elektráren a stavba nových reaktorů má zpoždění a prodražuje se. Nese také hlavní tíhu vládních opatření, která mají chránit domácnosti před rostoucími náklady na energie.

Francouzská vláda na začátku července oznámila, že plánuje EDF opět zestátnit, aby získala větší kontrolu nad reorganizací zadlužené skupiny v době, kdy se Evropa potýká s energetickou krizí. Firma také nyní hledá nového ředitele. Současný ředitel, 67letý Jean-Bernard Lévy, stojí v čele firmy od roku 2014 a skončit má do března příštího roku. Úkolem nového šéfa bude reorganizace a modernizace firmy a výstavba nových jaderných reaktorů.

Vývoj ceny akcií EDF je zajímavý i pro české investory, kteří vlastní akcie české polostátní energetické společnosti ČEZ. Vláda v Praze minulý měsíc oznámila, že zvažuje rozdělení firmy na soukromou a státní část, zatím ale neuvedla, za jakých finančních podmínek by k takovému kroku přistoupila.

Premiér České republiky Petr Fiala

Francouzi už vědí, Fiala se stále jen radí. Plán restrukturalizace ČEZ bude do roka

Vláda by měla do poloviny příštího roku připravit plán restrukturalizace státní energetické společnosti ČEZ. Agentuře Reuters to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podrobnosti ale neuvedl. V červnu ve svém televizním projevu sdělil, že stát chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. A zatímco se na tím vláda Petra Fialy stále radí, Francouzi hlásí, že do zestátnění energetického kolosu EDF skutečně jdou.

Přečíst článek

Tomáš Zima, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Zima: Mám schopnost dávat lidi dohromady, spojovat je. A nikdy jsem nedělal křivárny

V druhém díle seriálu Kafe s prezidentem přinášíme rozhovor s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Ve svých šestapadesáti letech už má za sebou osm let v čele Univerzity Karlovy, největší a nejvýznamnější tuzemské vysoké školy. Je ověnčen tituly jako prof, MUDr, MBA, DrSc. a několika dalšími. V kolika organizacích působí na významných funkcích ani nelze spočítat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme