Reklama

Další problém pro švýcarské banky. USA vyšetřují Credit Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

USA vyšetřují Credite Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím
profimedia.cz
 ČTK

Americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credite Suisse a UBS, zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Americké ministerstvo financí podle ní rozeslalo předvolání i zaměstnancům některých velkých amerických bank.

Reklama

Americký úřad se obrátil s žádostí o informace do Švýcarska ještě předtím, než se banka UBS o víkendu dohodla, že konkurenční Credite Suisse převezme. Ministerstvo spravedlnosti podle jednoho ze zdrojů zjišťuje, kteří zaměstnanci bank jednali s klienty, na které se vztahují sankce, a jak byli tito klienti v posledních několika letech prověřováni. Bankéři a poradci pak mohou být podrobeni dalšímu vyšetřování, aby se zjistilo, zda neporušili nějaké zákony.

Credit Suisse cílila na Rusy již před invazí

Credit Suisse se předtím, než západní země po invazi na Ukrajinu zavedly sankce, na bohaté Rusy zaměřovala. V době největšího rozmachu banka spravovala pro ruské klienty více než 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun), které Credit Suisse generovaly roční výnosy mezi 500 a 600 miliony dolarů.

Zánik bankovního gigantu  Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí.

„Finanční banánová republika.” Pověst Švýcarska se otřásá

Zánik bankovního gigantu Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí. Způsob záchrany a převzetí UBS, angažmá švýcarských úřadů i regulátora přispěly k tomu, že reputace Švýcarska jako finančního centra je otřesená, píše CNBC.

Přečíst článek

V době, kdy banka loni v květnu ukončila své podnikání s jednotlivými ruskými klienty, pro ně Credit Suisse držela asi 33 miliard dolarů, což je o 50 procent více než UBS, a to přesto, že je podnikání této společnosti v oblasti správy majetku rozsáhlejší.

Americké ministerstvo spravedlnosti loni zřídilo pracovní skupinu KleptoCapture, která má prosazovat sankce proti bohatým Rusům napojeným na ruského prezidenta Vladimira Putina. Americká vláda jim od té doby zabavila řadu jachet, soukromých letadel a luxusních nemovitostí.

Miliardové postihy

Banky mohou za porušení amerických sankcí čelit vážným postihům. Francouzská BNP Paribas byla v roce 2014 nucena zaplatit téměř devět miliard dolarů poté, co se přiznala americkým úřadům, že zpracovávala transakce pro sankcionované súdánské, íránské a kubánské subjekty.

V roce 2019 britská Standard Chartered Bank zaplatila více než miliardu dolarů za urovnání vyšetřování ministerstva spravedlnosti, ve kterém se bývalý zaměstnanec banky přiznal ke spiknutí související s porušením amerických sankcí vůči Íránu.

Loga firem, které se podle Yale School of Management stáhly z ruského trhu.

Nechceme, nemůžeme. Proč velké západní firmy ani po roce neopustily Rusko

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru téměř ihned stovky západních nadnárodních firem oznámilo svůj odchod z ruského trhu, a to i za cenu miliardových odpisů. Ale neučinily tak rozhodně všechny. Dosud v Rusku v nějaké míře fungují pivovarnické skupiny Heineken a Carlsberg, energetický BP, francouzský maloobchodní řetězec Auchan či lídr farmaceutického trhu Pfizer. Není podle nich lehké odejít, kvůli akcionářům, zaměstnancům i výhrůžkám znárodnění ze strany ruského státu, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme