Reklama

Creditas miliardáře Hubáčka vstoupila na britský energetický trh. Koupila čtyři elektrárny

Miliardář a zakladatel skupiny Creditas Pavel Hubáček
Creditas, s laskavým svolením
 ČTK

Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka koupila stoprocentní podíl v britské části energetické skupiny InterGen. Tu dosud vlastnila spolu s čínskými partnery společnost Sev.en Global Investments. Creditas tím získala čtyři paroplynové elektrárny ve Velké Británii, uvedla skupina Creditas. Hodnotu transakce strany nezveřejnily.

Reklama

Touto akvizicí vstupuje naše energetická divize na zahraniční trh. Kromě obrovské investiční příležitosti, je to pro nás rovněž příležitost uplatnit naše know-how na větším než českém trhu a diverzifikovat investice i mimo státy EU," řekl výkonný ředitel Creditas Jiří Hrouda.

InterGen patří k lídrům trhu

Energetická společnost InterGen je jedním z největších nezávislých výrobců elektřiny na britských ostrovech. Jeho energetické kapacity mají výkon 2860 megawattů. Ten je rozložený mezi tři paroplynové elektrárny v různých lokalitách s plynovými turbínami s kombinovaným cyklem a jednu flexibilní elektrárnu s plynovou turbínou s otevřeným cyklem pro poskytování rychlých služeb výkonové rovnováhy. V roce 2021 dosáhla společnost InterGen zisk před zdaněním (EBITDA) 121 milionů liber (cca 3,27 miliardy korun).

Máte elektromobil? Dobít v Česku můžete už na téměř 1400 stanicích

Máte elektromobil? Dobít v Česku můžete už na téměř 1400 stanicích

Elektromobilita je v Česku na vzestupu. Loni vznikly stovky nových dobíjecích stanic pro elektrická auta. Spolu s tím významně vzrostly i spotřeba a počet dobíjení uživateli, u některých provozovatelů i více než dvojnásobně. Počet stanic bude přibývat i v příštím roce, trendem jsou především ultrarychlé dobíjecí stojany. Vyplývá to z informací velkých provozovatelů dobíjecích stanic. V České republice bylo ke konci loňského roku podle statistik úřadů kolem 1360 dobíjecích stanic.

Přečíst článek

Poloviční podíl v nadnárodní skupině InterGen koupila v roce 2019 společnost Sev.en Energy. Na začátku loňského roku začala řídit všechny zahraniční investice, které dříve realizovala Sev.en Group miliardáře Pavla Tykače, nová společnost Sev.en Global Investments. Sev.en Energy po rozdělení řídí česká aktiva skupiny. Druhou polovinu britského InterGen měly čínské státní energetické skupiny China Huaneng a Guangdong Energy. InterGen provozuje elektrárny také v Austrálii, této části se však transakce netýká.

Skupina Creditas se zaměřuje na dlouhodobé investice, podniká zejména ve finančních službách, energetice a realitách. Před touto akvizicí dosahoval objem jejich aktiv hodnoty kolem 130 miliard korun. Zakladatelem a majoritním akcionářem je Pavel Hubáček.

V energetice Creditas působí od roku 2013. Její energetická divize UCED je čtvrtým největším distributorem energií v České republice. Kromě distribuce energií se zaměřuje na výrobu elektřiny, tepla a je rovněž poskytovatelem služeb výkonové rovnováhy. UCED chce do roku 2030 provozovat virtuální elektrárnu s výkonem 1000 MW, která bude agregovat obnovitelné zdroje a plynové elektrárny umožňující spalování vodíku.

MTX Group

Sázka na budoucnost. MTX Group Petra Otavy dá miliardy na udržitelnost

Průmyslová skupina MTX Group hodlá investovat do modernizace a udržitelných projektů. V příštích šesti letech plánuje dát na tyto účely více než 7,5 miliardy korun. Nejvíc peněz půjde do areálu společnosti Al Invest v Břidličné na Bruntálsku, kde mají za více než čtyři miliardy korun vzniknout dvě haly využívající nejmodernější technologii výroby hliníkových polotovarů, uvedli zástupci skupiny miliardáře Petra Otavy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme