Reklama

Coca-Cola i McDonald´s hlásí pokles zisku o desítky procent. I kvůli odchodu z Ruska

McDonald´s
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Potravinářské giganty McDonald´s a Coca-Cola sice oznámily nad očekávání dobré výsledky za druhé čtvrtletí, obě společnosti se ale potýkaly s poklesem zisku, a to o desítky procent. Důvod? Inflace a růst nákladů, do kterých zejména McDonald´s započítal 1,2 miliardy dolarů kvůli svému odchodu z ruského trhu.

Reklama

 Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald's zvýšil ve druhém čtvrtletí tržby více, než se čekalo. Firma těžila z prodeje na internetu, uvádění nových produktů na trh a z vyšších cen, uvedla společnost. Čistý zisk se ale vinou růstu nákladů snížil o 46 procent na 1,19 miliardy dolarů (téměř 29 miliard korun), i když i ten překonal odhady. 

Řetězec Vkusno a točka (Chutně a tečka), který v Rusku nahradil západní McDonald´s

Nový ruský „McDonald´s“ má problém: Nedostatek hranolek

S velkou slávou nahradil nový řetězec Vkusno & tochka (Vkusně a tečka) pobočky amerického McDonald´s, který se z Ruska stejně jako stovky dalších firem stáhnul kvůli Putinově invazi na Ukrajinu. Jenže jen pár týdnů po přejmenování provozoven a převzetí novým majitelem má síť občerstvení zásadní problém. Tím je nedostatek brambor pro výrobu základní položky menu, hranolek, neboť dosavadní zahraniční partneři McDonaldu je odmítají do Ruska dovážet, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Americké restaurace tváří v tvář vyšším nákladům na pracovní sílu a na přísady zvyšují ceny pizzy a hamburgerů. Tržby se zatím drží, i když se spotřebitelé potýkají i s vyššími cenami plynu a každodenních potřeb. Celkové náklady McDonald's ve druhém čtvrtletí vzrostly o 25 procent na 4,01 miliardy dolarů, což zatížilo čistý zisk, který se snížil téměř na polovinu. Činí 1,60 dolaru na akcii, ve stejném období loni to bylo 2,95 dolaru na akcii.

Odchod z Ruska stál přes miliardu

Celosvětové tržby v provozovnách otevřených alespoň jeden rok stouply o deset procent. Očekávalo se, že se zvýší jen o 6,5 procenta. McDonald's vykázal náklad 1,2 miliardy dolarů související s prodejem jeho ruských aktivit kvůli ruské válce na Ukrajině. V zemi měl 850 provozoven a zaměstnával tam 62 tisíc lidí.

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Starbucks v Rusku končí. Bolet ho to bude méně než McDonald’s

Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. V pondělí to firma podle zahraničních médií sdělila svým asi dvěma tisícům zaměstnanců.

Přečíst článek

Zdražování zákazníkům nevadí

Čistý zisk amerického výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 28 procent na 1,9 miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun). Čtvrtletní tržby však stouply o 12 procent na 11,33 miliardy dolarů a firma zlepšila odhad celoročního růstu. Vyplývá to z výsledkové zprávy společnosti.

Poptávka po limonádách společnosti Coca-Cola zůstává silná navzdory zvyšování prodejních cen, kterým firma reaguje na rostoucí náklady. Čtvrtletní tržby překonaly očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali v průměru na 10,55 miliardy dolarů. Akcie společnosti Coca-Cola si krátce po zveřejnění výsledků připisovaly zhruba procento.

Naše čtvrtletní výsledky odrážejí pružnost našeho podnikání, sílu našeho zeštíhleného portfolia značek a opatření, která podnikáme k zajištění růstu tváří v tvář problémům v provozním a makroekonomickém prostředí,” uvedl šéf podniku James Quincey.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme