Reklama

Čipy v mozku chce Musk už brzy testovat na lidech. Věří, že nevidomým vrátí zrak

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.
Steve Jurvetson / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Společnost Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy, chce do půl roku zahájit klinické testy svého bezdrátového zařízení na lidech. S odvoláním na šéfa podniku Elona Muska o tom informovala agentura Reuters. Jednou z prvních funkcí, kterých Neuralink hodlá dosáhnout, je obnova zraku - podle Muska i u těch lidí, kteří se narodili slepí. Americký regulátor, bez jehož souhlasu se testy neobejdou, na žádost o komentář zatím neodpověděl.

Reklama

Společnost vyvíjí rozhraní s mozkovým čipem, který by podle ní mohl umožnit postiženým pacientům znovu se pohybovat a komunikovat. Neuralink v posledních letech své produkty testuje na zvířatech a usiluje o to, aby mu klinické testy na lidech schválily americké regulační úřady.

„Než zařízení umístíme do člověka, chceme být nesmírně opatrní a mít jistotu, že bude dobře fungovat. Myslím ale, že jsme FDA předložili většinu našich dokumentů,” řekl Musk. Odkazoval tím na americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Máme za to, že pravděpodobně do šesti měsíců bychom měli mít první Neuralink u člověka,” dodal. Nejprve se firma u lidí zaměří na dvě funkce: na obnovení zraku a umožnění pohybu svalů u lidí, kteří tak nemohou učinit, uvedl Musk. Zařízení podle něj patrně dokáže zrak dát i těm lidem, kteří se narodili slepí.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.
video

Implantát v mozku: šance nebo hrozba? Pro Muska příležitost, kterou tlačí kupředu

Můžeme mít přímo z mozku propojení s počítačem a internetem, takže bychom si mohli kdykoli „v hlavě“ vyhledat potřebné informace? Technika vyvíjená původně pro handicapované lidi něco takového zřejmě brzy dokáže i pro lidi zdravé.

Přečíst článek

Poslední veřejná prezentace Neuralinku se konala před více než rokem. Společnost na ní předvedla opici s mozkovým čipem, která ovládala videohru svou myslí.

Musk řídí také automobilku Tesla, vesmírnou společnost SpaceX nebo internetovou firmu Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť. Cílem Neuralinku je vyvinout čip, který by umožnil mozku ovládat složitá elektronická zařízení, ochrnutým lidem obnovit motorické funkce a léčit mozkové choroby, jako je Parkinsonova choroba, demence či Alzheimerova choroba. Hovoří také o spojení mozku s umělou inteligencí.

Podnik má však zpoždění ve lhůtách, které si stanovil. V prezentaci z roku 2019 Musk uvedl, že chce dosáhnout schválení od regulačních orgánů do konce roku 2020. Na konferenci koncem loňského roku pak řekl, že doufá, že testy na lidech zahájí v roce 2022.

Neuralink opakovaně nedodržel interní termíny pro získání souhlasu FDA se zahájením testů na lidech, tvrdí současní i bývalí zaměstnanci firmy. Začátkem letošního roku Musk oslovil konkurenční společnost Synchron ohledně potenciální investice.

Věda a byznys Josefa Tučka

Zvýší sílu i výkon: exoskelet si hledá nový trh

Technologie to měla být pro vojáky, ale moc z ní ještě neměli. Exoskelet však zvolna proniká do mnohdy až nečekaných oborů a oblastí. Třeba mezi rekreační běžce.

Přečíst článek

Synchron v červenci překročil významný milník: poprvé implantoval své zařízení pacientovi s paralýzou ve Spojených státech. Loni firma získala od amerických regulačních orgánů povolení k testům na lidech a dokončila studie na čtyřech lidech v Austrálii.

Elon Musk urovnal spory s Applem

Twitter v App Store zůstane. Bylo to nedorozumění, přiznal Musk po schůzce s šéfem Applu

Nový majitel Twitteru Elon Musk v pondělní sérii tweetů obvinil společnost Apple ze sabotáže jeho sociální sítě. Nejenže na ní Apple již téměř neinzeruje, ale měl také uvažovat o vyřazení aplikace z App Store. To ale Muskovi na společné schůzce vyvrátil přímo šéf Applu Tim Cook. Spory jsou minulostí, uvedl po setkání Musk.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Muskova firma Neuralink implantovala mozkový čip prvnímu člověku

Muskova firma Neuralink už dloube lidem do hlavy. První člověk dostal mozkový čip

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme