Reklama

Čínské akcie na Wall Street to mají nahnuté. Tencent spěchá na burzu v Hongkongu

Tencent, ilustrační foto
iStock

Deset let vedou Peking s Washingtonem spor o přístup k auditu čínských firem obchodovaných na americké burze. A riziko, že tyto firmy budou muset americký parket opustit, stále přetrvává. Čínské podniky tak aktivují záložní plány, vstupují na asijské burzy. To je i případ společnosti Tencent, která své akcie uvede na burze v Hongkongu příští týden.

Reklama

Čínská společnost Tencent Music Entertainment Group uvede příští týden své akcie na burzu v Hongkongu. Půjde o sekundární nabídku akcií, informovala dnes agentura Reuters. V současné době se akcie firmy obchodují na burze v New Yorku, kvůli diplomatickému napětí mezi oběma zeměmi ale hrozí, že akcie budou muset burzu opustit.

Tencent uvedl, že New York zůstane pro akcie firmy primárním trhem. Akcie na burzách v New Yorku a Hongkongu budou totožné a plně zastupitelné.

Tencent Music se stal zatím poslední čínskou firmou s akciemi ve Spojených státech, které se rozhodly uvést akcie i na burzu v Hongkongu. Snaží se tak vyvážit riziko, že americké regulační orgány jejich akcie z burz v USA vyřadí kvůli sporu o přístup k auditu, který spolu vedou Peking s Washingtonem.

Spojené státy a Čína mezitím uzavřely dohodu, která deset let trvající spor o audit ukončí. Američtí představitelé by měli zanedlouho přijet do Hongkongu a začít zkoumat skutečný stav čínských firem, které své akcie umístily na burzách v USA.

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Peking skřípl čínské Big Techy. Nová pravidla internetu stála práci desítky tisíc lidí

Čínské internetové firmy Alibaba a Tencent letos kvůli dopadům regulace zruší desítky tisíc pracovních míst. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. K výraznému snižování stavů se chystá i firma Didi Global, která poskytuje alternativní taxislužbu.

Přečíst článek

Zatímco některé čínské firmy s akciemi ve Spojených státech se rozhodly v Hongkongu získat nový kapitál, jiné jdou na burzu v Hongkongu, aniž tam plánují získat další peníze nebo vydat další akcie.

Tencent Music v srpnu oznámil, že tržby z předplatného za prodej hudby ve druhém čtvrtletí vzrostly o 18 procent.

Kvůli negativní náladě kolem čínských technologických firem v souvislosti s přísnější regulací akcie Tencentu od začátku letošního roku oslabily zhruba o 30 procent, čímž tržní hodnota firmy klesla na 8,1 miliardy dolarů (zhruba 198 miliard korun). Na začátku loňského roku byla asi pětkrát vyšší.

Tencent, ilustrační foto

Tencent podlehl tlaku Pekingu i akcionářů. Zbavuje se miliardových podílů v čínských firmách

Čínský internetový gigant Tencent po letech masivního nákupu majetku obrací směr a svých investic se zbavuje. Důvodem je tlak investorů a také změna postoje čínské vlády k velkým technologickým firmám, které se dostávají stále častěji do hledáčku regulátorů.

Přečíst článek

Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně Evropské komise

Brusel dohodl nová pravidla pro Big Tech firmy

Brusel už má jasno o společném postupu vůči velkým technologickým společnostem. Pravidla se budou vztahovat na firmy s tržní kapitalizací nad 80 miliard eur (dva biliony korun), píše na web deníku Financial Times.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Do Číny přes daňové ráje tečou obří sumy peněz ze Západu. Peking o tom nemá tušení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme