Reklama

ČEZ převezme od Rusů Škodu JS. Válečnou akvizici povolil antimonopolní úřad

Škoda JS
ČTK
 ČTK

Antimonopolní úřad povolil společnosti ČEZ válečnou akvizici firmy Škoda JS. Výrobce zařízení pro jadernou energetiku byl kvůli jeho napojení na ruskou Gazprombanku v ohrožení protiruských sankcí.

Reklama

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) oznámil, že povolil energetické skupině ČEZ převzít společnost Škoda JS a s ní i firmu Middle Estates, která pro Škodu spravuje a pronajímá nemovitosti. Škoda JS se před několika lety stala součástí ruské strojírenské skupiny OMZ ovládané Gazprombankou. Kvůli tomu byla nyní v ohrožení protiruských sankcí, což by mělo potenciální dopad i na zajištění klíčových dodávek pro jaderné elektrárny ČEZ.

„Úřad posuzoval dopady uvedeného spojení na úroveň hospodářské soutěže na trzích výroby a velkoobchodního prodeje elektrické energie, návrhů a konstrukce jaderných ostrovů pro nové jaderné elektrárny a údržby a servisu primárního okruhu jaderných elektráren. Dospěl k závěru, že spojení nezvýší tržní sílu spojujících se soutěžitelů natolik, že by mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, zejména pak v důsledku vzniku nebo posílení dominantního postavení spojujících se soutěžitelů nebo některého z nich,” uvedl antimonopolní úřad.

ČEZ, sídlo

Spása pro Škodu JS? ČEZ se stane jediným majitelem firmy ohrožené protiruskými sankcemi

Energetická Skupina ČEZ se stane stoprocentním vlastníkem české firmy působící v jaderné energetice Škoda JS. Získá tím také větší podíl ve vědecko-výzkumném pracovišti ÚJV Řež. Před několika lety se Škoda JS stala součástí ruské strojírenské skupiny OMZ ovládané Gazprombankou. Kvůli tomu se společnost v současné době ocitla v ohrožení sankcí, což má potenciální dopad i na zajištění stávajících klíčových dodávek pro jaderné elektrárny ČEZ, uvedl informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Přečíst článek

Energetická skupina díky převzetí získá také větší podíl v ÚJV Řež. Škoda JS dnes vlastní vědecko-výzkumné pracoviště v Řeži a ČEZ díky tomu zvýší vlastnický podíl z 52,46 procenta na 69,85 procenta. Škoda JS má české zaměstnance a ČEZ s ní dlouhodobě spolupracuje, zejména v oblasti jaderného paliva a údržby primárního okruhu jaderných elektráren.

ČEZ transakci realizuje ve spolupráci s Wood & Company, která bude držitelem akcií do schválení obchodu antimonopolními úřady. To zajistilo, že Škodu JS už přestaly ohrožovat sankce hned od podpisu smlouvy a ne až po schválení úřady.

Akciová společnost Škoda JS dosahuje ročních tržeb kolem 3,5 až čtyř miliard korun, v roce 2020 činil zisk před zdaněním více než 122 milionů korun při tržbách přes 3,3 miliardy. Zaměstnává přes 1000 vysoce kvalifikovaných odborníků.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Michail Fridman, ruský oligarcha. Je zakladatelem největší ruské soukromé banky Alfa Bank a pod kontrolou má mimo jiné soukromou investiční firmu LetterOne.

První přeběhlíci? Ruští oligarchové a banky pod sankcemi nabízí peníze Ukrajině

Ruský oligarcha Michail Fridman nabízí Ukrajině miliardu dolarů. Požaduje, aby bylo jeho jméno smazáno ze sankčního seznamu. A není sám. S podobnými návrhy podle listu The Wall Street Journal přicházejí i další podnikatelé a banky. Jsou to marné pokusy, alespoň zatím.

Přečíst článek

Šéf Lukoilu Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice.

Šéf Lukoilu zemřel po pádu z okna. Údajně spáchal sebevraždu

Šéf druhého největšího ruského producenta ropy Lukoil Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice, kde byl na vyšetření. Podle ruské agentury TASS spáchal sebevraždu. Lukoil byla jedna z prvních ruských firem, která se vyslovila proti invazi na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg. Podle ruských médií je to letos již sedmé podezřelé úmrtí některého z nejvyšších ruských manažerů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme