Reklama

CETIN loni vydělal 2,6 miliardy. Investice směřoval hlavně do 5G sítí

CETIN loni vydělal 2,6 miliardy. Investice směřoval hlavně do 5G sítí
MiroslavB 1983 / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Největší tuzemský vlastník telekomunikačních sítí CETIN loni zvýšil zisk o jedno procento na 2,57 miliardy korun. Firma ve výroční zprávě uvedla, že převážná část zisku pochází ze služeb v národní síti. Konsolidované výnosy klesly o téměř čtyři procenta na 18,43 miliardy korun.

Reklama

Výsledků firma podle předsedy představenstva Juraje Šedivého dosáhla zejména díky rozvoji služeb mobilních sítí, růstu počtu služeb fixního přístupu k internetu na zmodernizované přístupové síti a poptávce po datových službách. Druhým rokem také pokračoval program výstavby vlastních optických sítí. Na konci období měl CETIN 135 tisíc přípojek. Na konci dekády jich má být 1,2 milionu.

Významným zdrojem výnosů a zisků společnosti v roce 2021 byly tři smlouvy se společností O2. Jde o smlouvu o poskytování služeb mobilní sítě, smlouvu o přístupu k veřejné pevné telekomunikační síti a smlouvu o poskytování služeb datových center. CETIN zároveň prohloubil spolupráci s operátory T-Mobile a Vodafone.

„Dalším z důležitých projektů roku 2021 bylo zahájení zásadní modernizace rádiové přístupové mobilní sítě a její doplnění o novou generaci technologií 5G. V rámci tohoto projektu probíhá výměna zařízení na konci svého životního cyklu za nové technologie Ericsson. Projekt bude pokračovat i v dalších letech,” dodal Šedivý.

PPF

PPF dokončila prodej 30 procent CETINu. Cenu neuvedla

Skupina PPF dokončila prodej 30 procent telekomunikační firmy CETIN globální investiční společnosti GIC se sídlem v Singapuru, oznámila firma. Transakce byla podepsaná loni v říjnu a schválily jí příslušné regulační úřady.

Přečíst článek

Skupina vykázala provozní náklady 9,5 miliardy korun, přičemž největší část tvořily náklady na prodej v segmentu mezinárodního tranzitu. Na mzdové náklady CETIN vynaložil celkem 1,3 miliardy korun. CETIN v roce 2021 pořídil dlouhodobý majetek za čtyři miliardy korun. Tyto investice směřovaly především do rozvoje telekomunikační infrastruktury.

Majoritním vlastníkem CETINu je, stejně jako u O2, investiční skupina PPF. Loni se dohodla na odprodeji podílu 30 procent investičnímu fondu GIC ze Singapuru. Prodej byl po schválení regulačními orgány dokončený letos v březnu.

Balesh Sharma

Balesh Sharma povede telekomunikační a mediální divizi PPF. Přichází z Vodafonu

Telekomunikační divizi PPF povede od července bývalý šéf českého Vodafonu Balesh Sharma. V divizi TMT bude odpovídat za řízení a rozvoj telekomunikačních operátorů, poskytovatelů telekomunikační infrastruktury a provozovatelů televizních stanic PPF ve střední a jihovýchodní Evropě.

Přečíst článek

ilustrační foto

ČTÚ nechal zákazníky na holičkách, odstoupil od plánu regulovat marže mobilních operátorů za data

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O nevydání chystaného opatření obecné povahy rozhodla rada ČTÚ tento týden ve čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma, uvedl úřad.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme