Reklama

Solárník Sobotka to v Chile zkouší také s větrníky. Postaví tam fabriku na zelený vodík

solární elektrárny
iStock

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie, rozšiřuje záběr. Po solárních parcích zkouší jiný druh zelené elektrárny - na zelený vodík. Vybuduje ji pro chilský přístav Puerto San Antonio.

Reklama

Od projektu si slibuje snížení uhlíkové stopy přístavu, ale také získání zkušeností s výstavbou jiných elektráren než solárních, které jsou jinak jejich hlavním zaměřením.

Zelený vodík se vyrábí štěpením vody za pomoci elektřiny generované z čistých obnovitelných zdrojů v elektrolyzérech. K výrobě bude využita solární elektrárna Leyda, kterou Solek vyvíjí kousek od přístavu. Její stavba začne v průběhu příštího roku a firma počítá s výkonem 96 megawatt-peaků (MWp). Jde o jednotku výkonu solární elektrárny v bodě maximálního výkonu za standardních podmínek.

Zakladatel a předseda představenstva skupiny Solek Zdeněk Sobotka uvedl, že byť si je vědom, že technologie zeleného vodíku jsou teprve na začátku, stejně tak tomu bylo před 15 lety s výrobou elektřiny ze slunečního záření. „Podpisem této dohody se řadíme mezi ty, kteří podnikají první kroky v nevyhnutelnému technologickém posunu,” uvedl.

Pro plynulost přísunu zelené energie Solek počítá také s větrnými parky. Skupina proto v dané lokalitě sleduje akviziční příležitosti i pro stavbu větrných elektráren. Zkušeností s větrnou energií chce Solek následně využít v dalších zemích.

Sídlo společnosti Kloboucká lesní navrhli architekti ze studia Mjölk.

Místo střechy solární šindele

Část střech ze solárních šindelů, část prosklená. Sídlo společnosti Kloboucká Lesní není jen administrativním zázemím, ale i laboratoří pro vývoj ekologičtějšího bydlení.

Přečíst článek

Vyrobený vodík může sloužit i jako palivo pro odbavení či transport nákladu v přístavu. Dohoda o vývoji elektrárny na zelený vodík zaručuje podle vyjádření skupiny Solek chilskému přístavu kromě budoucí instalace elektrolyzéru také výrobu obnovitelné energie za výhodnější náklady. Prvním krokem bude vypracování studie proveditelnosti, druhou fází je realizace projektu.

Největší přístav Chile Puerto San Antonio je také nejblíže položeným k hlavnímu městu Santiago de Chile. V Latinské Americe je pátým největším. Loni přístavem prošlo 1,5 milionu kontejnerů, celkem 22 milionů tun nákladu.

Mileniálové, klimatická stávka, ESG, zelená budoucnost

Průzkum: Mileniálové vidí v ESG práci snů, investoři budoucnost

Mladé generace označované jako mileniálové a Generace Z jsou hlavním motorem změny v myšlení globálních i tuzemských firem týkající se jejich společenské odpovědnosti. Každý třetí člověk ve věku 18 až 35 let by nepracoval ve firmě, která podle něj nemá odpovědný přístup ke světu a dvě pětiny mileniálů by upřednostnilo před jiným takového zaměstnavatele, který více dbá na udržitelnost, úctu k přírodě a celé společnosti. Vyplývá to z průzkumu společnosti Home Credit.

Přečíst článek

Skupina Solek od založení v roce 2010 vybudovala desítky projektů fotovoltaických elektráren v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Chile. Letos v létě začala stavět solární elektrárnu na Kypru. V Chile postavila 20 projektů s celkovým instalovaným výkonem 110 megawattů a do konce roku zde přibudou elektrárny s výkonem dalších 54 megawattů. V listopadu skupina oznámila vybudování dalších 28 solárních elektráren v Chile o výkonu 200 megawattů.

Dřevostavby mají budoucnost a stavět by se měly i do výšky

Zájem o dřevostavby roste. Například v Nizozemí nebo Francii si dokonce stanovili povinnost, že část výstavby bude muset být právě ze dřeva. I Češi čím dál častěji projevují zájem o tento typ domů, zatím ale v tuzemsku lze ze dřeva postavit maximálně čtyři patra vysokou budovu.

Přečíst článek

ESG, ilustrační foto

Investice českých firem do ESG: V průměru vydají 27 milionů v průběhu pěti let

Investice do efektivního využití energie, recyklace a využití vody jsou podle průzkumu agentury Ipsos mezi českými firmami klíčové oblasti ESG. Udržitelnost je podle šéfů tuzemských firem zčásti zátěž, ale také příležitost pro rozšíření zákaznické základny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme