Reklama

České dráhy zrušily modernizaci desítek „honeckerů“, dodavatel zkrachoval

České dráhy odstoupily od modernizace desítek „honeckerů“, dodavatel zkrachoval
ČTK
 ČTK

Státní železniční dopravce České dráhy (ČD) odstoupil od smlouvy na modernizaci desítek osobních vozů řady Bdmtee, kterým se za jejich původ v NDR přezdívalo Honeckery. Dodavatel prací za stovky milionů korun, firma Tratec - CS z Děčínska, totiž zkrachoval. Jako první o tom informoval server Zdopravy.cz.

Reklama

Podle webu Zdopravy.cz byla rámcová smlouva mezi ČD a Tratec - CS uzavřena v roce 2020 na modernizaci 52 vozů. Cena prací za jeden vůz měla činit 13,5 milionu korun. Firma Tratec - CS na sebe letos v únoru podala insolvenční návrh, ve kterém uvedla, že dluží zhruba půl miliardy korun.

„České dráhy byly nuceny od smlouvy s firmou Tratec na modernizaci vozů Bdmtee odstoupit. V současné době probíhá vypořádání vzájemných vztahů,” sdělila serveru mluvčí drah Vanda Rajnochová.

Rakouští železničáři vstoupili do jednodenní stávky. Chtějí vyšší platy

V celém Rakousku dnes nejezdí vlaky, železničáři stávkují za vyšší platy. Mezinárodní doprava kolabuje

Rakouští železničáři o půlnoci vstoupili do jednodenní stávky. Zasaženy jsou i mezinárodní spoje včetně těch mezi Rakouskem a Českou republikou či Německem. Stávka se projevuje i zvýšeným provozem na rakouských silnicích. V Linci situaci ještě dál zkomplikovala akce klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří se přilepili k vozovce na jednom z dálničních přivaděčů.

Přečíst článek

Tratec - CS podle náměstka generálního ředitele ČD Jiřího Ješety zmodernizoval tři vozy a další dva rozpracoval. U modernizovaných vozů je ale řada závad a vozy jsou často odstaveny. „Další modernizovat nebudeme,” řekl serveru Ješeta. U rozpracovaných vozů by České dráhy chtěly dokončit úpravy vlastními silami. Komplikuje to ale insolvenční řízení s Tratecem. „Například podvozky v subdodávkách jsou zablokované v rámci insolvence a není možné s nimi disponovat,” doplnil.

Heneckery vystřídají až elektrické jednotky

Modernizované vozy měly jezdit hlavně v Pardubickém či Středočeském kraji. Kvůli tomu, že cestující musí déle jezdit v původních, nezmodernizovaných vozech, už Pardubický kraj vyměřil ČD za loňský rok pokutu 494 tisíc korun. „Sankce za rok 2022 ještě nebyly u dopravce uplatněny. Aktuálně probíhají s dopravcem jednání o náhradě za tyto vozy. Z několika variant řešení byla vybrána varianta s pořízením osmi jednopodlažních elektrických jednotek s pracovní označením EMU140,” řekl serveru náměstek pardubického hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS). Ty by měly být do provozu nasazeny ale až po roce 2025. Cestující tak čekají další roky ve starých vozech.

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Autobusy a vlaky od příštího roku zdraží o deset až patnáct procent

Nejvíc nyní Radima Jančuru, majitele žlutých autobusů a žlutých vlaků, baví gastro. Koupil už druhý hotel v rakouských Alpách, a jak říká, chce vybudovat novou úroveň gastronomických služeb. Je to poněkud nečekaný posun, protože jeho hlavním byznysem je doprava. Dlouho sváděl souboj s Českými drahami i s jinými dopravci. Nakonec se mu povedlo vybudovat nejsilnější soukromou dopravní firmu v Česku. Dál ji rozvíjí, je kritický k vládě, ale do jeho srdce se zasekl restaurační byznys.

Přečíst článek

Společnost Tratec - CS působila ve strojírenství a dodávkách interiérů kolejových vozidel. V roce 2019, kdy odevzdala poslední účetní závěrku, měla tržby 291 milionů korun a zisk sedm milionů. V únorovém insolvenčním návrhu bylo uvedeno, že firma dluží přes 498 milionů korun, z toho asi 487 milionů dluhů je už po splatnosti. Majetek firmy měl tehdy podle návrhu hodnotu zhruba 281 milionů korun. V srpnu Krajský soud v Ústí nad Labem povolil reorganizaci firmy. Tratec - CS má nyní vypracovat a předložit soudu reorganizační plán.

Vozy Bdmtee vyráběla v letech 1989 až 1991 východoněmecká vagónka v Budyšíně. Dříve se těmto vlakům říkalo Honeckerova pomsta podle šéfa východoněmeckých komunistů Ericha Honeckera, protože nebyly příliš pohodlné.

Průvodčí, České dráhy

Jízdenky na vlaky v prosinci zdraží o 15 procent

Jízdenky na železnici zdraží od 11. prosince o 15 procent. Takové zdražení chystají státní dopravce České dráhy u kilometrických tarifů i ministerstvo dopravy pro systém jednotného tarifu (SJT) One Ticket. Jednotné jízdenky lze využívat téměř ve všech vlacích v Česku bez ohledu na dopravce, oznámili mluvčí drah a ministerstva.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme