Reklama

Česká pošta beze změn nepřežije. Hrozí, že do insolvence spadne už koncem roku

Česká pošta beze změn nepřežije. Hrozí, že do insolvence spadne už koncem roku
ČTK
 ČTK

Česká pošta, pokud nenastartuje transformační kroky, se ke konci roku může dostat do insolvence. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Loni státní podnik vykázal ztrátu 1,5 miliardy korun.

Reklama

Ministerstvo spolu s vedením pošty chystá transformační projekt, který bude spočívat v rozdělení firmy na státní podnik zajišťující základní služby objednávané státem a komerční část poskytující balíkové služby nebo logistiku. Legislativní příprava transformace by měla být hotová do poloviny letošního roku, na podzim by mělo začít rozdělování podniku.

Česká pošta se musí transformovat, jinak nepřežije. Ve hře je i rozdělení podniku, tvrdí ministr Rakušan

Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Současný šéf podniku Roman Knap z funkce na konci února odejde. Stát zároveň letos zahájí rozsáhlou transformaci České pošty. Jejím cílem bude redukce nákladů a zmodernizování jejích služeb. Řešit se bude i možné rozdělení státního podniku a služeb. Stálého generálního ředitele firmy ministerstvo vnitra vybere v novém výběrovém řízení teprve v době, až bude vytvořený konkrétní návrh transformace, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něho by společnost beze změn nepřežila.

Přečíst článek

Dříve ve středu Česká pošta oznámila, že bude pro svou službu Balíkovna využívat 1200 výdejních Alzaboxů společnosti Alza po celé ČR. Svou síť Balíkoven tak rozšíří na 7000 výdejních míst. Kolik za využití Alzaboxů státní podnik Alze platí, zůstává ochodním tajemstvím.

„Zapojení AlzaBoxů do sítě výdejních míst Balíkovny je dalším logickým krokem, jak co nejefektivněji reagovat na potřeby klientů. Naší dlouhodobou snahou je, aby si zákazníci své zásilky mohli vyzvednout pokud možno cestou z práce, co nejblíže svému bydlišti, nebo třeba i na dovolené," uvedla ředitelka Balíkovny Lenka Kristová.

Beze změn státní podnik nepřežije

V rámci přípravy na transformaci již dal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) do připomínkového řízení návrh na snížení minimálního počtu poboček pošty z 3200 na 2900. Pobočky by se neměly rušit v místech, kde je pouze jediná pošta, ale naopak spíše ve větších městech, kde je více pošt. Například v Pardubicích klesne počet pošt ze 13 na devět, uvedl ministr. Podle něj nebude krok znamenat snížení dostupnosti služeb, protože pošta bude hledat jiné cesty obsluhy. Zmínil například rozvoj sítě partnerů.

S ministerstvem financí a průmyslu a obchodu chce Rakušan najít model financování, který by poště pomohl překlenout následující dvouleté transformační období. V roce 2025 již chce mít poštu v novém schématu zcela rozdělenou s tím, že komerční část bude v zisku.

V rámci rozdělení podniku bude podle ministra nutné nalézt funkční finanční model pro část zajišťující základní služby, které si objednává stát, k nim patří doručování psaní nebo důchodů na celém území ČR nebo dostupnou pobočkovou síť. Zároveň by ale obě části podniku měly přijít s novými moderními službami, například on-line objednávkou zásilek nebo možnosti zarezervovat si návštěvu pobočky elektronicky na vybraný čas.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Loni přitom získala po schválení Evropskou komisí úhradu nákladů na poskytování základních služeb od státu za poslední čtyři roky ve výši šest miliard korun. Finance musela z velké části použít na splacení provozních úvěrů.

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace. Používá méně nápadnou „salámovou” metodu

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace. Používá „salámovou” metodu

Státní podnik Česká pošta pořádně přidal na tempu zdražování svých služeb. Obyčejný dopis vyšel ještě v říjnu na 19 korun, od února to již bude 23 korun. Pokud by tímto tempem Česká poštu zdražovala i nadále, za rok se daná cena zvedne o přibližně 63 procent, což odpovídá čtyřnásobku celoroční průměrně inflace v roce 2022, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pobočka České pošty

Dalibor Martínek: Prohnilá Česká pošta. Zavírání poboček je kouřovou clonou politiky ovládané firmy

Přečíst článek
Vít Rakušan, ministr vnitra (vpravo) a premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Datové schránky, pošta, bezhotovostní důchody. Přestala Víta Rakušana bavit politika?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme