Reklama

Česká K&H koupila slovinského výrobce bot na běžky Alpina za stovky milionů

Česká K&H koupila slovinského výrobce bot na běžky Alpina za stovky milionů
Granada / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Posledního velkého výrobce obuvi ve Slovinsku, firmu Alpina, koupila česká společnost K&H. Za nezveřejněnou částku ji získala od slovinského státu. Na svých stránkách to uvedla slovinská státní likvidační společnosti DUTB. Podle dřívějších informací médií K&H za firmu nabídla skoro půl miliardy korun.

Reklama

Vlastník české firmy K&H František Pivoda vidí v nákupu firmy Alpina, která vyrábí lyžáky, boty na běžky i horské túry, velký růstový potenciál, stojí ve sdělení likvidátora slovinské firmy. Český zájemce představil jak nejlepší finanční nabídku, tak i komplexní strategii rozvoje, dodala DUTB.

Nový majitel se chce zaměřit na restrukturalizaci, zlepšení výroby a prodeje a na rozvoj značky Alpina. K&H je součástí skupiny Franco de Poisd’eau & CIE.

Na privatizaci Alpiny bylo v loňském roce vyhlášeno výběrové řízení. Podle médií projevilo zájem několik zahraničních i domácích investorů a do druhého výběrového kola se jich dostalo šest. Společnost K&H podle dřívějších zpráv nabídla nejvyšší kupní cenu, a to 20 milionů eur (zhruba 494 milionů korun), uvedla agentura APA.

Alpina je jedním z předních výrobců bot na běžky. Firma tvrdí, že ovládá více než pětinu jejich světového trhu, což ji staví po bok rivalů, jako je Fischer nebo Salomon. V oblasti sportovní obuvi se Alpina vedle lyžařských bot specializuje také na boty na hory a turistiku, kromě toho vyrábí i módní obuv.

V předchozím roce dosáhla skupina se sídlem v Žiri v Horním Kraňsku tržeb 44,7 milionu eur, hospodařila ale s čistou ztrátou téměř milion eur. Alpina boty vyrábí ve Slovinsku, Bosně a Hercegovině a v Číně, má více než 1000 zaměstnanců.

nákupy, ilustrační foto

Petr Dufek: Obchod čeká těžký rok. Lidé šetří

Letošní roku bude pro maloobchod velmi slabým rokem. K pozvolnému útlumu nakupování dochází vlivem inflace už nyní. A bude hůř, píše ve svém komentáři hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Aktivní důchodci

Dalibor Martínek: Tahle země není pro děti. Je pro důchodce

Přišel mejl ze školy. Děti pojedou na výlet, pošlete 700 korun. 250 za návštěvu jakési atrakce, 450 korun za dopravu. Čtyři sta padesát korun za dopravu? Za to by se dalo jet autobusem do Berlína! Snad nejedou do Berlína… Dále v dopise ze školy stálo, připravte si tisícovku na učebnice pro příští rok za jedno dítě. A za tři týdny je škola v přírodě, čtyři noci za pět tisíc korun.

Přečíst článek

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Ekonom David Marek: Všichni zchudneme. Ani nemovitosti nás nemusí ochránit

Lednová rekordní inflace nemusí být nejvyšší číslo letošního roku, tvrdí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozhodující bude vývoj cen energií. Aby lidé své peníze ochránili a „nesežrala“ jim je inflace, musí je investovat, tvrdí ekonom. To však obnáší riziko. Ani investice do nemovitostí podle něj už nemusejí být výhodné.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Christian Louboutin

Po ďábelských lodičkách přijdou brýle. Christian Louboutin míří do nových vod

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme