Reklama

Ceny bytů v Praze vzrostly za rok o 30 procent. Atakují úroveň 150 tisíc za metr čtvereční

Projekt Lihovar
Se svolením Trigema
Veronika Kudrnová
vku

Ceny nových bytů v Praze zběsile rostou. Průměrná cena za metr čtvereční se v letošním prvním čtvrtletí dostala na 145 749 korun. To je o téměř 30 procent více než před rokem, uvádí analýza předních developerů.

Reklama

Důvodem pádících cen je především nízká nabídka, která se již téměř rok pohybuje jen okolo tří tisíc nových bytů, a prudce rostoucí ceny vstupů, především stavebních prací, materiálů a energií. Za první tři měsíce letošního roku se prodalo 1 050 nových bytů, uvádí analýza společností Trigema, Skanska a Central Group.

Na konci prvního čtvrtletí si zájemci o nové bydlení mohli vybírat jen z cca 3 200 nových bytů, to je o čtvrtinu, respektive asi o tisícovku bytů, méně. Nabídku nových bytů se kvůli komplikovaným povolovacím procesům dlouhodobě nedaří v potřebném množství doplňovat. Počet nových volných bytů v hlavním městě se již rok drží jen kolem úrovně tří tisíc, přitom dříve bylo v cenících běžné dvojnásobné množství. 

„V prvním kvartále roku se vyprodaná nabídka jen slabě doplnila, aby ale uspokojila dlouhodobé tržní potřeby, musela by být alespoň trojnásobná. Češi mají nadále o koupi nového bydlení zájem, z průzkumu víme, že i v této nejisté době je nemovitost považována za nejbezpečnější a nejvýnosnější typ investice,“ hodnotí Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Reality. 

Proti uspokojení poptávky podle něj stojí zdlouhavé povolování nové výstavby, k jehož zefektivnění zatím nedochází. „Často zmiňované nájemní bydlení tuto skutečnost nevyřeší, nabídku pouze částečně doplní,“ dodává.

Nedostatek nových bytů je jedním z hlavních důvodů, proč došlo k dalšímu nárůstu cen. Podstatně k němu ale přispělo i další výrazné zdražování vstupů. V souvislosti s válkou na Ukrajině došlo k dalšímu narušení dodavatelsko-odběratelských vztahů, což má negativní vliv na dostupnost a ceny stavebních materiálů.

Stavební dělníci, ilustrační foto

Stavařům zdražují materiály. Ti menší už to nemusí ustát

Odchod ukrajinských pracovníků nezasáhne tuzemské stavebnictví tak zásadně jako zdražování a nedostatek stavebních materiálů. Regionálním stavebním firmám může hrozit i krach, míní prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. 

Přečíst článek

Některé stavební komponenty od začátku roku zdražily o desítky procent, klíčové materiály dokonce až o násobky stovek procent. Výrazně zdražila například betonářská výztuž, cement, izolační materiály, plechy a řada dalších vstupů. Významné zdražení zaznamenala také energie a v souvislosti s opatřeními ČNB i úvěry.

Poptávka trojnásobně převyšuje nabídku

Prodejní cena nových bytů vzrostla na 145 749 korun za metr čtvereční (meziročně o 29,9 procenta více), a velmi se tak přiblížila i ceně nabídkové, která se na konci čtvrtletí pohybovala těsně pod úrovní 150 tisíc korun za metr čtvereční (149 255 Kč/m2, meziročně o 22,8 procenta více). Nabídkové ceny se přitom dlouhodobě držely 5-10 procent nad úrovní cen prodejních. 

„Rostoucí ceny bytů bohužel kopírují současnou situaci, kdy je na trhu nejméně nových bytů za posledních deset let. Nabídka se v loňském roce téměř vyprodala a zdlouhavé povolovací procesy stále komplikují novou výstavbu. Zároveň se do rostoucích cen bytů promítly i eskalované ceny všech vstupů: komodit, energií, úroků nebo lidských zdrojů,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema. 

Především velmi nízká úroveň nabídky, nejistota ohledně budoucího vývoje a zdražování a zhoršení dostupnosti hypoték, kdy v souvislosti s nařízeními ČNB opět dochází k zavedení úvěrových limitů DTI a DSTI a na nemovitost je možné si půjčit nanejvýš 80 procent hodnoty nemovitosti (s výjimkou žadatelů do 36 let), měly za následek, že část zájemců o nové bydlení své kupní rozhodnutí dočasně odložila.

Stavba

Byty nekupujte, nemá to cenu, ukazují data bank. Výnos se blíží nule

Investice do nemovitosti patří k tradičním obranám proti velké inflaci. Alespoň to platilo do současné krizové doby. Nyní však tyto poučky platit přestávají a ochranu před inflací byty a domy rozhodně nenabízejí, ukazují data UniCredit Bank, která dlouhodobě sleduje výnosnost investic do nemovitostí.

Přečíst článek

Za první čtvrtletí se v Praze prodalo celkem 1.050 nových bytů, což je nejméně od druhého čtvrtletí roku 2020, kdy se jich prodalo
1 100. Kvůli mírnému ochlazení poptávky by se mohlo zdát, že dojde k růstu nabídky. Tento růst však bude pouze nominální, v reálném pohledu se nic zásadního nezmění. Nabídka stále ani zdaleka nebude schopna pokrýt poptávku.

„V poslední době ubyla část klientů čerpajících hypotéky, které jsou nyní dražší. Ale na druhé straně zcela zásadně roste počet lidí, kteří do koupi bytu ukládají své úspory, protože se obávají o jejich znehodnocení. Nový byt je totiž bezpečná investice a ochrana před inflací,“ komentuje trend posledních týdnů zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Inflace svého vrcholu ještě nedosáhla. ČNB bude sazby dál zvyšovat

Březnové zrychlení cen výrobců znamená, že inflační vlna bude v Česku teprve kulminovat, shodují se analytici. České národní banka, jejímž hlavním cílem je cenová stabilita, bude proto zřejmě pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. K jejich dalšímu jemnému ladění by bankovní rada podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka mohla přistoupit hned na květnovém zasedání.

Přečíst článek

První ucelená část čtvrti Nová Zbrojovka v Brně, která vzniká na území někdejší továrny, se začne stavět příští rok, hotová má být v roce 2026.

Zájem Čechů o hypotéky neupadá. Půjčují si dokonce vyšší částky než loni

Zájem o hypotéky neutichl ani v prvních měsících letošního roku. Navzdory vyšším úrokům a rekordním cenám nemovitostí si ji plánuje vzít kolem 13 procent populace. Z úvěru na bydlení chtějí nejčastěji financovat vlastní bydlení. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byty a domy v Česku zlevňují už víc než rok. Ale pozor, velcí developeři se dosud tvářili, že se jich tento vývoj netýká.

Dalibor Martínek: Bod zlomu. Velcí developeři udělali, co nikdo nečekal. Začali zlevňovat, ale snaží se to maskovat

Přečíst článek
Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme