Reklama

Byznys tuzemských cestovek se probouzí. Opatrně jich přibývá

Letiště Václava Havla
poskytnuto Čedok

Covid těžce dolehl na byznys tuzemských cestovních kanceláří. Jejich počet se během pandemie snížil o téměř dvě stovky. Některé z nich se nyní do těchto podnikatelských vod vrací. Zatím ale velmi opatrně.

Reklama

Počet cestovních kanceláří (CK) podle dat ministerstva pro místní rozvoj (MMR) po dvou letech, kdy v důsledku pandemie koronaviru podstatně klesl, začíná zvolna růst. Letos vznikly čtyři nové CK, z těch, které loni přerušily činnost, jich 21 podnikání obnovilo. MMR k dnešnímu dni eviduje 639 cestovek. Před vypuknutím pandemie, začátkem roku 2020 to podle Viléma Frčka z ministerstva bylo 856.

V úpadku od loňského do letošního dubna skončilo podle Frčka 14 cestovek, u některých ještě neskončilo řízení o zrušení živnostenského oprávnění. Z velkých firem soud ke konci loňského roku prohlásil konkurz na Firo-tour. Té se už předloni nepodařilo získat pojištění pro případ úpadku a nejprve pokračovala jako cestovní agentura.

Zajištění proti úpadku po CK vyžaduje zákon a splnění této podmínky je pro podnikatele stále těžší. Pro pojišťovny se po bankrotu britské CK Thomas Cook v roce 2019 stalo rizikovým produktem, řekl dříve místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Česká asociace pojišťoven navíc upozornila, že v důsledku pandemie koronaviru se výrazně zhoršilo finanční zdraví cestovních kanceláří.

Letiště Václava Havla

Praha zmizela z mapy cestovatelů. A Češi dobývají exotiku

Turistický ruch má za sebou další slabý rok. V tom letošním ale tuzemské cestovky hlásí razantní nárůst zájmu Čechů o zahraniční dovolené, je dokonce vyšší než před pandemií.

Přečíst článek

Kvůli vzrůstajícím nárokům pojišťoven skončila loni na konci října jako cestovní kancelář například Pantour. V současné době toto sdělení na svém webu již nemá, zbyly na něm jen kontaktní údaje a informace, že se internetová stránka připravuje. Z důvodu úspor, k čemuž přispěla pandemie, se v posledních měsících loňského roku sloučily do jedné firmy CK China Tours a Adventura. CK China Tours byla do té doby dceřinou společností CK Adventura.

MMR pro CK připravilo ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB) program podpory pro získání pojištění proti úpadku. V rámci titulu Záruka CK státní banka poskytovala od začátku roku záruku až do 75 procent požadované spoluúčasti CK do limitu 30 procent z pojistného plnění, nejvýše ale osm milionů korun. NRB vyřídila žádosti 133 CK za 200 milionů korun. Zdroje se ale před avizovaným ukončením příjmu žádostí vyčerpaly a nyní ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) jedná s ministerstvem průmyslu a obchodu a dalšími partnery o možnosti pokračování programu. „Klíčové je najít zdroj financování,“ uvedl minulý týden.

Stanislav Zeman, Čedok

Ředitel Čedoku Zeman: Válka neválka, Češi mají chuť cestovat. Zájezdy letos zdražovat nebudeme

Češi nyní cestují mnohem víc než před pandemií, a chuť vycestovat do zahraničí nezmenšuje ani aktuální dění na Ukrajině a jeho dopady na tuzemskou ekonomiku. Covidové úspory navíc tuzemští cestovatelé utrácí za mnohem dražší zájezdy. „Podle předprodejů vidíme, že jsou útraty až o čtvrtinu vyšší než dříve. Češi si vybírají lepší a dražší hotely,“ dodává ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Cestovní kancelář Čedok loni meziročně více než zdvojnásobila tržby na přibližně pět miliard korun.

Čedok hlásí nejúspěšnější rok své existence. S pěti miliardami tržeb za 2022 má našlápnuto na ještě více

Přečíst článek
Na dotek ráje - Nosy Iranja, Madagaskar

Reportáž z ráje. Madagaskar je uhrančivý ostrov plný přírodních krás a kontrastů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme