Reklama

Investice do burgundského nebo „královské” whisky téměř odolávají inflaci, říkají experti

Whisky z portfolia Wine Managementu
Se svolením Wine Magementu
Petra Jansová

Portfolio fondu kvalifikovaných investorů Wine Management se opět rozrostlo. Kromě lahví burgundského a šampaňského vína i o další dvě whisky láhve z limitovaných edic k 70. výročí panování Alžběty a korunovace nového britského krále Karla III. Česko se dostalo na světovou mapu whisky, říkají zakladatelé fondu.

Reklama

Navzdory ekonomické situaci se i loňský rok pro fond Wine Management nesl ve znamení intenzivních nákupů. Hodnota portfolia se přiblížila k hranici 300 milionů korun. Od doby založení fondu v roce 2018 pak hodnota vzrostla o 52,34 procenta. Rostl i počet akcionářů fondu, ten nyní čítá 266 investorů.

„Loňský rok byl pro finanční aktiva velmi obtížný, padaly akcie a dokonce i bezpečná aktiva jako jsou státní dluhopisy. Investiční alkohol naopak loni prokázal, že se chová jinak a takřka jsme dohnali inflaci,” říká zakladatel fondu Wine Management Martin Kovář s tím, že loni fond klientům připsal 13,5procentní výnos.

Ilustrační foto

Nejistota v investování se přeleje i do příštího roku. Bezpečným přístavem může být víno i whisky

Rok 2023 bude pro investování obtížný, analytici doporučují zejména státní dluhopisy, drahé kovy či akcie společností ze zbrojařského či farmaceutického průmyslu nebo investice do luxusu.

Přečíst článek

Sázka na burgundské víno se vyplácí

Většinu fondu, a to 90 procent, tvoří vína z Burgundska, Bordeaux a Champagne: konkrétně 32 764 lahví v hodnotě 276 milionů korun. Zbylých 10 procent pak portfolio whisky o 751 lahvích oceněno na 22 milionů korun. Investice do burgundského vína měřená indexem Burgundy 150 loni vzrostla o devět procent, za posledních pět let pak o 50 procent. 

S optimismem vyhlíží Kovář i rok letošní. „Víno se vyznačuje nižší volatilitou. V době, kdy jsou na trhu patrné poklesy, víno odolává,” dodává Erik Portange, manažer portfolia a spoluzakladatelem úspěšného švýcarského fondu pro investiční vína, jehož aktiva nyní převyšují 30 milionů EUR. Investiční víno je podle něj proto vhodnou položkou k diverzifikaci portfolia.

Tommaso Pezzato

Tommaso Pezzato: Vlastníci luxury brandů i prodejci vepřového. To jsou majitelé vinařství v Bordeaux

Vína z Bordeaux jsou pojem již desítky let. I proto možná v posledních letech trochu ztrácejí lesk v konkurenci dravých vinařství z Burgundska či Itálie. Je tomu ale skutečně tak? „Bordeaux je stále pojem a tento region produkuje nesrovnatelně víc prvotřídního vína než kterýkoli jiný. Navíc už samo slovo Bordeaux vám zaručí prodeje úplně všude na světě. Ale všichni se teď musí daleko více snažit, aby uspěli,“ vypráví Tommaso Pezzato, šéf distribuce vínařství JCP Maltus, které vlastní Patrik Tkáč.

Přečíst článek

Podle zástupců fondu kvůli výkyvům počasí, spojeným s globálním oteplováním, dochází k tomu, že je více lepších ročníků elitních vín než dříve. Klimatické potíže způsobují, že šarže bývají menší a vinaři nestačí pokrývat poptávku, což žene cenu elitního vína nahoru i na sekundárním trhu.

Když whisky, tak z Irska nebo Skotska

Celosvětový boom zažívá I whisky. Index Macallan vzrostl za posledních 12 měsíců o 11 procent.

V portfolio fondu je například exkluzivní edice The Macallan Red Collection. Trojice lahví z legendární skotské palírny Macallan obsahuje whisky staré 71, 74 a 78 let.  K ní loni přibyla jedna láhev whisky Royal Salute vyrobená u příležitosti 70. výročí panování Alžběty II. v edici o 147 lahvích. Nejnovější akvizicí je pak Royal Salute Coronation Edition Charles III. k příležitosti korunovace nového britského krále Karla III.

Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up

Češi se bojí inflace a utrácejí za umění rekordní sumy

Strach z inflace žene Čechy k rekordním útratám za umění. V prvním pololetí se podle specializovaného serveru artplus.cz na tuzemských aukcích protočilo více než 910 milionů korun. A tím rekordy nekončí. Padla také rekordní částka za jedno umělecké dílo a vůbec poprvé se na aukcích prodalo více než 50 procent nabízených děl.

Přečíst článek

„Zajímavá je i sbírka 10 lahví ve staří od 25 do 55 let, jejichž pořizovací cena byla 1,5 milionu korun a do dneška se vyšplhala ke 150 tisícům dolarům (asi 3,25 milionu korun),” dodává Zdeněk Kortiš, odborný poradce Wine Management na stařené destiláty.

Macallan je mezi investory velmi populární a Česko se tak dostalo díky akvizícím fondu na světovou mapu whisky. „Díky osobním vazbám a kontaktům se daří získávat opravdové rarity, jejichž edice čítají velmi omezený počet kusů. A její hodnota stále významně roste,” uzavírá Kortiš.

Zlato je jistota v nejisté době. Stylová investice s Českou mincovnou

Český lev oslavil v České mincovně pětileté narozeniny. A sama mincovna, z jejíchž útrob již třicet let proudí oběžné mince Čechům do kapes, slaví své kulatiny. Výročí je ale také velmi zavazující. Držet špičkové řemeslné zpracování, předkládat zajímavé a atraktivní designy, mít konkurenceschopnou nabídku a přicházet stále s novými nápady.

Přečíst článek

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká.

Jan Frait z ČNB: Inflace v lednu bude šok, ale ne 20 procent. Nižší sazby bych letos nečekal

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. Poprvé do ní na šestileté funkční období nastoupil už v roce 2000. Letos v únoru se stane viceguvernérem. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká Frait. Podle něj není žádné optimální řešení, jak s růstem cen rychle zatočit. Hraje tu moc vlivů, například ceny energií jsou nyní naprosto nepředvídatelné. „Nemáme klasickou inflaci, kdy by rostlo víceméně všechno.” Česko se podle něj letos dostane do mírné, asi jednoprocentní recese. Přesto prý není důvod „pro katastrofické scénáře o prudkém poklesu produkce nebo razantním růstu nezaměstnanosti”.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Víno jako investice.

Burgundské, šampaňské, skotská whisky. Investiční alkohol poráží inflaci

Přečíst článek
Ilustrační foto

Investiční vína porážejí zlato i akcie. Zhodnocení se počítá v desítkách procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme