Reklama

Po Rusku se britská HSBC stáhne taky z Kanady. Obří obchod můžou ještě stopnout regulátoři

HSBC
HSBC
 ČTK

Britská banka HSBC oznámila, že prodává své aktivity v Kanadě tamní Royal Bank of Canada (RBC) za 13,5 miliardy kanadských dolarů (234 miliard korun). Pokud bude transakce dokončena, bude to první velká bankovní fúze v Kanadě za posledních deset let.

Reklama

HSBC se kdysi označovala za světovou lokální banku a vybudovala si rozsáhlou globální síť drobných bankovních služeb. V posledních letech však tyto aktivity omezuje s cílem zlepšit svoji ziskovost. Prodej kanadských aktivit urychlil tlak největšího akcionáře Ping An Insurance Group, který na HSBC naléhá, aby oddělila své aktivity v Asii.

HSBC

HSBC končí v Rusku. Za minutu dvanáct stihla prodat tamní aktivity Expobank

Britská banka HSBC prodá své aktivity v Rusku místní bance Expobank, která podniká i v České republice. Dohodu podepsala těsně předtím, než Moskva oznámila záměr takové transakce blokovat jako odvetu za sankce uvalené Západem na její bankovní domy. Největší britská banka to uvedla v e-mailu agentuře Reuters.

Přečíst článek

RBC akvizicí získá 130 poboček a 780 tisíc zákazníků a upevní si vedoucí pozici na jenom z nejvíce koncentrovaných bankovních trhů na světě. Zhruba šest největších bank v Kanadě kontroluje zhruba 80 procent nesplácených úvěrů. Analytici varují, že dohoda přitáhne pozornost antimonopolního úřadu a je otázkou, jak schválení dopadne. Je možné, že RBC bude muset učinit nějaké ústupky.

HSBC očekává z transakce zisk před zdaněním ve výši 5,7 miliardy dolarů (134,2 miliardy korun). Část tohoto zisku by mohla, jak uvedla, po uzavření vrátit akcionářům prostřednictvím mimořádné dividendy nebo zpětného odkupu akcií na počátku roku 2024, napsala agentura Reuters.

Richard Keery

Šéf české HSBC Richard Keery: Přejít na ESG je povinnost naší generace

V České republice je široké povědomí o udržitelnosti, míní šéf tuzemské pobočky banky HSBC Richard Keery. Ta se podílela například na dvou emisích zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionu eur. „Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost,“ říká Keery.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme