Reklama

Británie si posvítí na plán miliardáře Křetínského ovládnout více než čtvrtinu Royal Mail

Poštovní schránka britské Royal Mail (ilustrační foto)
Pixabay

Británie využije nové pravomoci a prověří, zda je plán českého miliardáře Daniela Křetínského zvýšit podíl ve společnosti Royal Mail na více než 25 procent v národním zájmu. S odvoláním na oznámení poštovní společnosti o tom informovala agentura Reuters.

Reklama

Investiční fond Vesa Equity Investment podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče samostatně uvedl, že britskou vládu dobrovolně kontaktoval a uvědomil ji o svém záměru zvýšit podíl v Royal Mail. Ten v současné době činí něco málo přes 22 procent.

Miliardář Daniel Křetínský

Křetínský opět nakupoval. Navyšuje svůj podíl ve francouzské maloobchodní síti Fnac Darty

Český miliardář Daniel Křetínský pokračuje v investicích ve francouzském maloobchodu. Vedle Fnac Darty letos koupil spolu s Patrikem Tkáčem také podíl v síti obchodů Casino.

Přečíst článek

Vesa do Royal Mail vstoupila v květnu 2020, kdy získala 5,35 procenta akcií. Svůj podíl postupně zvyšovala a již v srpnu téhož roku se stala největším akcionářem v podniku, který v roce 1516 založil panovník Jindřich VIII. Royal Mail se zaměřuje hlavně na přepravu poštovních zásilek.

Vláda využila nového zákona

Poštovní společnost Royal Mail uvedla, že ji ministr obchodu Kwasi Kwarteng informoval o svém záměru využít své pravomoci a transakci prověřit na základě zákona o národní bezpečnosti a investicích. Zákon vstoupil v platnost letos. Britská vláda získala větší pravomoc rozhodovat o obchodech, v nichž by mohly být dotčeny národní zájmy.

Royal Mail a Vesa Equity, která je již nyní hlavním akcionářem této společnosti, uvedly, že budou při přezkumu spolupracovat.

Křetínský a Tkáč investují 1,5 miliardy do logistického start-upu DoDo

Miliardáři Křetínský a Tkáč investují 1,5 miliardy do logistického start-upu DoDo

Technologicko-logistická společnost DoDo Group, která se dlouhodobě zaměřuje na B2B logistiku poslední míle, získává v rámci investičního kola Series B svou dosud největší investici. S rychlejší expanzí do zahraničí rostoucí firmě pomohou investice ve výši 1,5 miliardy korun od investorů v čele s EC Investments Daniela Křetínského a zakladatelem J&T Capital Partners Patrikem Tkáčem.

Přečíst článek

Akcie společnosti Royal Mail, které letos odepsaly přes 20 procent, si před 16:00 středoevropského času připisovaly necelá dvě procenta.

Minulý týden britská vláda uvedla, že nepodnikne žádné kroky v souvislosti s 18procentním podílem francouzsko-izraelského miliardáře Patricka Drahiho v britské telekomunikační skupině BT Group. Zvýšením podílu se také zabývala na základě nového zákona.

Vesa Equity Investment vlastní rovněž podíl v nizozemské poštovní a logistické firmě PostNL. Letos v lednu jej navýšila na více než čtvrtinu a hodnota podílu podle tehdejších informací deníku E15 činila 443 milionů eur (podle tehdejšího kurzu asi 10,73 miliardy korun). Ještě loni v březnu měli Křetínský s Tkáčem a jejich fond v PostNL jen asi pětiprocentní podíl.

Jiří Šmejc

PPF povede Jiří Šmejc. Do vedení investiční skupiny vstupuje Daniel Křetínský

Šéf Home Creditu Jiří Šmejc se nově stane CEO celé investiční skupiny PPF. Její dosavadní ředitel Ladislav Bartoníček nově povede nově zřízenou Advisory Board to Family. V ní vedle něj a Šmejce usedne také Daniel Křetínský, partner dcery zesnulého Petra Kellnera Anny, uvedla vdova po nejbohatším Čechovi Renáta Kellnerová v interním dokumentu, který má newstream.cz k dispozici. Posléze informaci potvrdil mluvčí PPF Leoš Rousek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme