Reklama

Magnet na investory. Bolt získal rekordních 628 milionů eur

Bolt
iStock

Zatím největší funding round estonského provozovatele alternativní přepravy Bolt firmě vynesl rekordních 628 milionů eur (asi 15,3 miliardy korun). Nejnovější finance od investorů ohodnocují firmu na 7,4 miliardy eur (asi 180 miliard korun), oznámil Bolt.

Reklama

V předchozím, srpnovém kole financování investoři firmu ohodnotili na čtyři miliardy eur, připomněla agentura Reuters. Bolt získal peníze od investorů v čele se Sequoia Capital, Fidelity Management a Research Company. 

Bolt prostředky využije na další rozvoj současných služeb platformy a urychlení přechodu na sdílenou mobilitu ve městech

„Jsme rádi, že můžeme oznámit toto nové kolo financování, největší v naší historii, které nám pomůže budovat udržitelnější a efektivnější budoucnost pohybu po městě,” uvedl Markus Villig, zakladatel a generální ředitel společnosti Bolt.

Ondřej Krátký, CEO Liftago

Ondřej Krátký: Liftago není jen taxi, budujeme firmu na dalších sto let

Stále ještě mladý manažer Ondřej Krátký již čtyři roky vede společnost Liftago. Firma, která propojuje taxikáře se zákazníky mobilní aplikací, přežila rok a půl s covidem. Zeštíhlela, ale žije. Místo chybějících zákazníků začala víc vozit balíky. Kam Krátký firmu povede dál?

Přečíst článek

Více koloběžek a elektrokol

Po desetiletí podle něj byla města stavěna pro auta, ne pro lidi. Důsledkem toho je neudržitelný stav, kdy automobily znečišťují ovzduší ve městě či zabírají veřejný prostor na parkování. „To považujeme za překonaný přístup. Během posledních osmi let jsme vyvinuli služby, které představují lepší a dostupnější alternativy pro téměř každý účel, pro který osobní automobil slouží. Spolupracujeme s městy na zavádění lehkých prostředků osobní dopravy jako jsou koloběžky a elektrokola i na rozvíjení sdílené mobility ve formě taxíků či carsharingu tak, abychom města dělali přátelštější k lidem,” dodal Viling.

Bolt je konkurentem společnosti Uber u sdílení jízd a rozvozu jídla. Své služby poskytuje více než 100 milionům zákazníků ve 45 zemích a ve více než 400 městech v Evropě a Africe.

Uber je největším konkurentem Boltu u sdílených jízd. Čelí však také konkurenci u rozvozu jídla od firem Just Eat Takeaway.com či DoorDash, která vstoupila do Evropy akvizicí firmy Wolt za osm miliard dolarů (171,9 miliardy korun). Aby platformy získaly zákazníky, nabízejí často slevy, což na některých trzích vede k cenovým válkám.

„V mnoha případech jsme byli hnací silou, která skutečně snižovala ceny zákazníkům, takže od začátku jsme se zaměřovali na to, abychom byli úsporní,” řekl Villig. „Nabízeli jsme podstatně nižší ceny než kdokoliv jiný v oboru. Očekáváme, že to bude pokračovat,” dodal.

Firma Bolt byla založena byla v roce 2013, původně se jmenovala Taxify. Od roku 2015 působí také v České republice.

Uber

Důležitý milník pro Uber. Poprvé vykázal provozní zisk, za konkurencí ale zaostává

Provozovatel alternativní taxislužby Uber vykázal ve třetím čtvrtletí poprvé v historii provozní zisk. Činil osm milionů dolarů (asi 175,5 milionu korun) oproti ztrátě 625 milionů dolarů ve stejném období loni. Uber přesto vykázal čistou ztrátu 2,4 miliardy dolarů. Velký podíl na ní měl pokles hodnoty podílu, který firma vlastní v čínské konkurenční společnosti Didi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme