Reklama

BioNTech je krok od schválení omikronové vakcíny. Dočkat bychom se jí mohli na podzim

BioNTech
ČTK
 ČTK

Koronavirová mutace omikron dosud odolávala vakcínám schváleným v EU. Na podzim by se ale na evropský trh měla dostat očkovací látka vyvinutá německou společností BioNTech, která je účinná i na tuto subvariantu covidu. První dávky by po obdržení souhlasu příslušných orgánů mohla farmaceutická firma dodat už v říjnu.

Reklama

Německé farmaceutické společnosti BioNTech ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk o 40 procent na 1,67 miliardy eur (41 miliard korun). Tržby se snížily o 39,8 procenta na 3,20 miliardy eur. Výrobce vakcíny proti covidu-19 přisuzuje tento pokles posunu objednávek vakcín. V dnešním prohlášení ale potvrdil svoji celoroční prognózu prodeje vakcín.

BioNTech dodal, že klinická studie vakcíny přizpůsobená variantám omikron BA.4 a BA.5 bude zahájena tento měsíc. Pokud to příslušné orgány schválí, mohly by se první dávky dodávat od října, což by mělo podpořit hospodaření v posledním čtvrtletí. Firma již dříve vyvinula vakcínu přizpůsobenou variantě BA.1 a evropská agentura pro léčivé přípravky EMA zahájila proces přezkoumání této vakcíny v polovině června. V EU dosud nebyla schválena žádná vakcína, která by byla zaměřena i na varianty viru, upozornila tisková agentura DPA.

Pfizer

Pfizer vydělal skoro 10 miliard dolarů. Do budoucna jen na vakcínu nespoléhá

Americká farmaceutická společnost Pfizer, která patří k hlavním dodavatelům vakcín proti covidu-19, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 78 procent na 9,91 miliardy dolarů (téměř 240 miliard korun). Zisk překonal odhady analytiků, zejména díky vysoké poptávce po vakcínách a dalších produktech na covid-19.

Přečíst článek

Poptávka po proticovidové vakcíně letos klesá, protože většina lidí v západním světě již dostala tři nebo čtyři dávky. Celosvětově bylo dodáno 3,6 miliardy dávek. BioNTech však očekává, že specifické zaměření na variantu omikron zvýší od podzimu poptávku. Za celý rok tak očekává tržby z vakcín v rozmezí 13 miliard až 17 miliard eur. Loni tržby z prodeje vakcín činily 19 miliard eur.

Pfizer vakcína

Spanilá jízda Pfizeru. Za zisky z vakcín proti covidu koupí další firmu, letos už třetí

Farmaceutický gigant Pfizer posílený zisky za prodej vakcín proti covidu koupí výrobce léku na srpkovitou anémii Global Blood Therapeutics. Cena za transakci, kterou schválily správní rady obou společností, činí 5,4 miliardy dolarů (asi 130 miliard korun), uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Pfizer

Čtvrtbilionová akvizice. Pfizer koupí výrobce léku na migrénu Biohaven

Kam s obřími zisky z prodeje vakcín? Pfizer si za ně koupí výrobce léku na migrénu Biohaven Pharmaceutical. Cena? Asi 11,6 miliardy dolarů, tedy přibližně 274 miliard korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme