Reklama

Bigtechy v krizi. Už i Apple propouští

Apple
iStock
 ČTK

Americká společnost Apple minulý týden propustila zhruba stovku smluvních náborářů. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg, která tento krok dává do souvislosti se snahou firmy omezit výdaje i nabírání zaměstnanců. Škrty podle ní ilustrují, že ve společnosti dochází k útlumu.

Reklama

Propuštěným náborářům společnost sdělila, že k úsporám vedly změny v aktuálních obchodních potřebách Applu. Bloomberg už minulý měsíc napsal, že Apple coby nejhodnotnější firma světa zpomaluje nábor. Šéf podniku Tim Cook při konferenčního hovoru k výsledkům hospodaření za uplynulé čtvrtletí mimo jiné uvedl, že společnost bude ve svých výdajích uvážlivější.

„Věříme, že budeme investovat i v době poklesu,” řekl Cook analytikům. „A tak budeme i nadále najímat lidi a investovat do různých oblastí, ale nyní to děláme uvážlivěji, protože si uvědomujeme realitu prostředí,” dodal.

Apple není jediný, kdo propouští

Apple si stále ponechává náboráře, které zaměstnává na plný úvazek. Zároveň nepropustil všechny ty smluvní. Mluvčí společnosti odmítl rozhodnutí komentovat.

Propouštění v této technologické společnosti, která zaměstnává více než 150 tisíc lidí, považuje Bloomberg za neobvyklé. Agentura ale zároveň připomíná, že v posledních měsících se k rušení pracovních míst uchýlily i další firmy z odvětví, například Meta Platforms, Tesla, Microsoft, Amazon či Oracle.

Wall Street, ilustrační foto

Wall Street ukonejšily optimistické výhledy Applu a Amazonu

Americké akcie v závěru týdne zpevnily. Přispěly k tomu optimistické výhledy firem Apple a Amazon. Indexy S&P 500 a Nasdaq zaznamenaly nejvyšší měsíční procentuální zisky od roku 2020.

Přečíst článek

Propuštění smluvní náboráři Applu se dozvěděli, že budou po dobu dvou týdnů dostávat mzdu a využívat zdravotnických benefitů. Při propouštění jim firma zablokovala zaměstnanecké průkazy a uvědomila je, že pokud chtějí zpět své věci, musejí poslat e-mailem jejich seznam. Náboráře Apple propustil v mnoha regionech, včetně kanceláří společnosti Apple v americkém státě Texas či v Singapuru.

Stejně jako mnoho dalších firem i společnost Apple zaměstnává smluvní pracovníky pro úkoly, jako je technická podpora a zákaznický servis. Smluvní partnery využívá také pro lokalizaci produktů a zlepšování služeb aplikace Mapy. Smluvní pracovníci obvykle dostávají méně výhod než zaměstnanci na plný úvazek a jsou vůči zaměstnavateli méně chráněni.

Apple, ilustrační foto

Lidé kvůli inflaci šetří na všem. Jen na iPhonech ne

Tržby z prodeje iPhonů dosáhly v uplynulém kvartálu 40,7 miliardy dolarů, což je přibližně o tři procenta více než ve stejném období loni. Celkově světový trh s chytrými telefony podle údajů společnosti Canalys v uplynulém čtvrtletí klesl o devět procent.

Přečíst článek

Přepište dějiny. Americký index S&P 500 míří k nejhoršímu prvnímu pololetí za padesát let

Oznámení velké americké veřejně obchodované nábytkářské firmy RH o sníženém výhledu zisku na letošní rok a zpráva o nejvyšším zvýšení základní sazby za posledních dvacet let ze strany švédské centrální banky. To byly zřejmě poslední hřebíčky do rakve pro americký klíčový index pěti set největších na burze obchodovaných firem S&P 500. Po úderu oznamujícím dnešní půlnoc bude totiž podle všeho jasné, že právě uplynulé pololetí je pro index nejhorší první půlka roku od roku 1970, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme