Reklama

Babišův Hartenberg koupil táborskou textilku

Majitelka firmy Unuodesign Petra Plemlová (vlevo) prodala 70 procent své firmy investičnímu fondu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše
ČTK
 ČTK

Investiční fond Hartenberg Holding ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše koupil táborskou textilní firmu Unuodesign. Ta vyrábí dětské oblečení a prodává látky. Fond získal majetkový podíl 70 procent. Vyplývá to z informací v obchodním rejstříku. Výši akvizice v něm firmy neuvedly.

Reklama

Zbývající třicetiprocentní podíl zůstává zakladatelce firmy Petře Plemlové, která ve firmě zůstane další tři roky a pak podíl prodá. „Důvodem prodeje není, že by nám chybělo cash flow. Unuo má šanci stát se pěknou evropskou firmou, ale na to už potřebuje jinou maminku. Někdy je potřeba to dítě poslat na vysokou. Já jako (původně) učitelka z mateřské školy jsem ho dovedla na střední, ale že bych vyučovala vysokoškoláka, na to se necítím. Už je to jiný byznys,” řekla v lednu ČTK Plemlová.

Z Tábora do celé Evropy

Do tří let chce firma podle ní ztrojnásobit obrat, zároveň utlumí prodej látek. Nabídku rozšíří firma o dámské oblečení, víc se zaměří na prodej v zahraničí. Tržby loni stouply asi o deset procent, předloni byly 106 milionů Kč. Obrat byl loni 114 milionů Kč, letos ho chce firma zvednout o deset až 15 procent, uvedla dnes Plemlová v tiskové zprávě. Firma zaměstnává asi 100 lidí.

Hlavním záměrem investora je urychlit expanzi firmy do zahraničí (Německa) a podpořit ji v dalším růstu. „Společnost Unuodesign nás přesvědčila nejen silným příběhem, který se táhne celou historií firmy, ale zejména svojí unikátností produktu a dnes již stabilní a věrnou zákaznickou bází podpořenou vysokým povědomím spotřebitelů o značce Unuo,” uvedl v tiskové zprávě investiční ředitel Hartenberg Capital David Hort.

Předloni měla firma tržby 105,9 milionu korun, meziročně o 42 procent vyšší. Zisk před zdaněním předloni vzrostl o 111,5 procenta téměř na 25 milionů. Vyplývá to z účetní závěrky. Za loňský rok stouply tržby asi o deset procent, zisk před zdaněním byl kolem 27 milionů, řekla Plemlová. Firma, na jejímž obratu se v poměru zhruba 60:40 podílí dětské oblečení a látky, prodává přes internet.

Pro společnost Enterstore je koupě táborské textilky čtvrtou investici v e-commerce. Unuo se tak zařadí k Astratexu, jednomu z největších on-line prodejců spodního prádla v Evropě. Na něj v roce 2021 navázaly akvizice prodejce sportovního vybavení Sportega a zlínské Ovečkárny, specialisty na zboží z ovčí vlny a dalších přírodních materiálů. Společnosti ze skupiny Enterstore působí v 16 evropských zemích a zaměstnávají 500 lidí. „Pro rok 2023 očekáváme v Enterstore konsolidované tržby dvě a půl miliardy korun,” uvedl šéf Enterstore Karol Guláš.

Unuodesign chystá letos zdražování

Firma loni výrobky nezdražila. Kvůli zdražení surové bavlny začala nakupovat přízi přímo v tureckých přádelnách, díky tomu drží ceny. Letos zdraží nejvýš o deset procent. Víc chce nově prodávat v Itálii a Německu. Prodeje v cizině tvoří méně než pětinu tržeb. Vlajkové lodi jsou funkční oblečení a látky; bundy, kalhoty, hodně softshellové. Firma šije i kabáty, čepice nebo nákrčníky.

Ve firmě pracuje asi 40 švadlen, jejichž průměrný hrubý plat je s odměnami 23 tisíc až 26 tisíc korun. Firma zaměstnává 100 lidí. Mzdy zvedla o 1500 korun, loni ale poprvé nevyplatila vánoční odměny.

Unuodesign se v roce 2017 stala jihočeskou firmou roku, uspěla i v republikovém finále. Její majitelka Petra Plemlová začínala doma v obývacím pokoji, když po nemoci manžela musela sama uživit své čtyři děti.

Andrej Babiš na tiskové konferenci, na které poblahopřál Petru Pavlovi k vítězství ve volbách.

Babišův fond koupil kliniku ve Španělsku. V merku jich má ještě dalších šest

Investiční holding Hartenberg ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) koupil kliniku na umělé oplodnění ve španělské Valencii. Informuje o tom server Seznam Zprávy. Hodnota akvizice není známá. Podle serveru půjde o stovky milionů korun.

Přečíst článek

Investiční skupina Hartenberg Holding vykázala v roce 2021 konsolidovaný čistý zisk 130 milionů korun, což byl téměř šestinásobek zisku z roku 2020. Konsolidované tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb se meziročně zvýšily o víc než 21 procent na 8,28 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Pro loňský rok očekávali jednatelé firmy další nárůst tržeb, čistého i provozního zisku. Hartenberg Holding spadá pod firmu SynBiol, jejíž akcie vložil Babiš v roce 2017 do svěřenského fondu.

Do portfolia investiční skupiny patří spolu s nemovitostmi a FutureLife také polský výrobce rýžových a kukuřičných chlebíčků Good Food Products, slovenský výrobce potravinových doplňků Pleuran a letecké opravny v Polsku, Slovinsku a Srbsku. Holding ovládá také internetového prodejce spodního prádla Astratex, síť květinářství Flamengo či e-shopy Ovečkárna.cz a Sportobchod.cz.

Babišův fond předloni znásobil zisk na 130 milionů

Investiční skupina Hartenberg Holding ze svěřenských fondů bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) v roce 2021 vykázala konsolidovaný čistý zisk 130 milionů korun, což byl téměř šestinásobek zisku z roku 2020. Konsolidované tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb se meziročně zvýšily o víc než 21 procent na 8,28 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Pro loňský rok očekávali jednatelé firmy další nárůst tržeb, čistého i provozního zisku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme