Reklama

Apple zvýší bezpečnost dat uživatelů. Ztíží ale práci FBI

Apple zvýší bezpečnost dat uživatelů, ale ztíží práci FBI a dalších při odhalování zločinů
iStock
Dušan Kütner
duk

Apple pokračuje v budování vyšší ochrany soukromí pro miliony uživatelů iPhone a plánuje výrazně rozšířit své postupy šifrování dat. Je to zároveň krok, který pravděpodobně způsobí napětí mezi firmou a orgány činnými v trestním řízení a vládami po celém světě, neboť úřadům ztíží přístup k datům uživatelů podezřelých z porušení zákonů, uvedl deník The Wall Street Journal.

Reklama

Rozšířený end-to-end šifrovací systém, volitelná funkce zvaná Advanced Data Protection, by udržela v tajnosti většinu dat uložených v iCloudu, službě Applu, kterou mnoho jejích uživatelů používá k ukládání fotografií, poznámek, zpráv či zálohování svých iPhonů. Data by byla chráněna v případě, že by byl systém Applu napaden hackery, ale také by nebyla přístupná orgánům činným v trestním řízení, a to ani s povolením soudu, uvedl The Wall Street Journal.

hacker

Hackerské žně. Letos ukradli kryptoměny za tři miliardy dolarů

Přestože ceny kryptoměn v letošním roce výrazně klesly, mezi hackery zájem o ně nadále roste. Podle poradenské společnosti Chainalysis už letos byly ukradeny kryptoměny za více než tři miliardy USD (76,1 miliardy Kč), letošní rok tak bude podle celkové hodnoty hackerských útoků rekordní.

Přečíst článek

Apple v minulosti upozornil na to, že není schopen pomoci zpravodajským vládním agenturám, jako je FBI, s přístupem k datům na šifrovaných iPhonech. Na základě platné právní žádosti soud ale byl schopen poskytnout většinu dat uložených v zálohách na iCloudu. Loni podle údajů společnosti reagovala na tisíce takových žádostí v USA. 

S novými bezpečnostními vylepšeními by Apple již neměl technickou schopnost vyhovět některým požadavkům vyšetřovacích orgánů, jako jsou právě zálohy na iCloudu. Právě ty by mohly zahrnovat detaily o chatech a jejich přílohách v iMessage. V minulosti byly použity při mnoha vyšetřováních, například pomohly jedince usvědčit v kauzách dětské pornografie, podotkl deník.

Kdyberbezpečnost

Hrozba kyberútoků roste. Škody z internetových podvodů jdou do stamilionů

Policie ČR registruje jen do konce letošního října 15 409 trestných činů spáchaných v kyberprostoru, zatímco za celý rok 2021 to bylo 9518 a před deseti lety pouze 2195. Okradených jsou desetitisíce a škody jsou ve stovkách milionů korun. Podle České bankovní asociace připadá na jednoho poškozeného klienta škoda v průměru 161 500 korun. Policie spolu s ČSOB pokračuje v kampani Volač a Klikač, aby upozornila na nebezpečí na síti.

Přečíst článek

Skupiny na ochranu soukromí již dlouho vyzývají Apple, aby posílil šifrování na svých cloudových serverech. Protože ale šifrovací klíče Advanced Protection budou ovládat uživatelé, systém omezí schopnost samotného Applu obnovit ztracená data.

Hackeří touží po datech čím dál více

Apple uvedl, že vylepšení zabezpečení jsou navržena tak, aby chránila zákazníky Applu před nejsofistikovanějšími útočníky. „S tím, jak zákazníci vkládají do svých zařízení stále více osobních informací ze svého života, se tato zařízení stávají stále více předmětem útoků pokročilých hackerů,“ řekl deníku senior viceprezident softwarového inženýrství společnosti Apple Craig Federighi.

Kyberbezpečnost

Online útoky na běžné lidi sílí. Podvodníci zneužívají Vánoce i inflaci

S blížícími se svátky roste množství pokusů o podvod při online nákupu. Nejčastěji vše začíná e-mailem, který se tváří jako zpráva od přepravce o drobném doplatku za zásilku. Končí to ale i vyluxovaným kontem. Například ČSOB kvůli tomu spustila osvětovou kampaň, jejímiž antihrdiny jsou podvodníci Volači a Klikači.

Přečíst článek

Někteří z těchto hackerů vynakládají velké úsilí, aby se dostali k soukromým informacím lidí, na které se zaměřili, řekl.

FBI je znepokojena

FBI v prohlášení uvedla, že je „hluboce znepokojena hrozbou, kterou představuje šifrování typu end-to-end přístupné pouze uživatelům“. „To brání našim schopnostem chránit americký lid před kriminálními činy, od kybernetických útoků a násilí na dětech až po obchod s drogami, organizovaný zločin a terorismus,“ dodala. Mluvčí ministerstva spravedlnosti to odmítl komentovat.

Kyberbezpečnost - ilustrační foto

Svět musí masivně investovat do kyberbezpečnosti. Nejvíc Češi a Poláci

Útoků v kyberprostoru přibývá a staly se významnou součástí globálních konfliktů. Podle výzkumné agentury International Data Corporation tak porostou investice do kyberbezpečnosti o desítky miliard dolarů ročně. Kdo aktuálně má investovat nejvíc? Země ze střední Evropy, míní agentura. Utrácet přitom mají hlavně vlády.

Přečíst článek

Bývalí zástupci orgánů činných v trestním řízení a zpravodajských služeb západního světa uvedli, že byli rozhodnutím Applu částečně překvapeni, protože společnost se v minulosti takového nastavení šifrování pro iCloud zdržovala. Apple podle nich sám občas poukazuje úřadům na iCloud jako na možný prostředek ke shromažďování informací, které by mohly být užitečné pro vyšetřování trestných činů.

Ciaran Martin, bývalý šéf britského Národního centra pro kybernetickou bezpečnost, uvedl, že oznámení Applu by pro firmu mohlo představovat právní komplikace v mnoha demokraciích, které v posledních letech přijaly nebo zvážily omezení technologií, která nemohou reagovat na požadavky vymáhání práva.

Možné potíže v Británii, Austrálii i Číně

„Věci se vyjasní, až budou zveřejněny další technické podrobnosti,” řekl Martin. „Ale na první pohled se zdá, že stávající legislativa v Austrálii a rýsující se legislativa ve Spojeném království dává těmto vládám pravomoc nařídit Applu, aby to v jejich zemích nedělal,” míní.

Za únik osobních dat uživatelů dostal majitel Facebooku opět miliardovou pokutu

Za únik osobních dat uživatelů dostal majitel Facebooku opět miliardovou pokutu

Irská Komise pro ochranu dat (DPC) vyměřila americké internetové společnosti Meta Platforms pokutu 265 milionů eur (zhruba 6,5 miliardy korun), a to kvůli nedostatečné ochraně osobních údajů uživatelů. Komise to uvedla v tiskové zprávě. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Přečíst článek

Nový šifrovací systém, který začali první uživatelé testovat tuto středu, bude k dispozici jako volitelná možnost do konce roku v USA, a poté po celém světě včetně Číny v roce 2023, dodal Federighi.

Tento vývoj vyvolá otázky doma i v zahraničí, včetně té, zda čínská vláda skutečně přijme ztrátu přístupu k datům,“ řekl Sumon Dantiki, bývalý vysoký úředník FBI a ministerstva spravedlnosti, který pracoval na kybernetickém zločinu a nyní je partnerem advokátní kanceláře King & Spalding.

Američtí představitelé již dlouho poukazují na stále přísnější požadavky Číny na přístup k údajům o společnostech, které v Číně působí, jako na problém národní bezpečnosti.

Apple, ilustrační foto

Apple přesouvá výrobu z Číny

Již brzy možná přijde konec sloganu „Designed in California. Assembled in China,“ tedy slovního obratu, že produkty s nakousnutým jablkem jsou sice smontovány v Číně, ale navrženy v Kalifornii. Nově by mohly být montovány v Indii či Vietnamu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme