Reklama

Apple mění hru a nabízí satelitní služby. A chce pomáhat řidičům

Tim Cook s novým IPhonem
Profimedia.cz
Stanislav Šulc

Technologický gigant Apple představil sadu nových produktů. Jako obvykle se snaží posouvat kvalitu v jasně nastavených mantinelech předchozími modelovými řadami. Žádnou převratnou novinku, o které by se psalo jako o revoluci, zdánlivě nepředstavil a na náhlavní zařízení pro virtuální realitu si ještě budeme počkat. Přesto Apple mění hru mobilních telefonů – nabízí totiž dostupné satelitní služby, dosud vyhrazené vlastníkům výrazně dražších zařízení. A taky nenápadně potvrzuje zájem o velkou cílovku – řidiče. 

Reklama

Apple zná své klienty i ty, kteří se jimi touží stát. A tak Tim Cook a jeho tým v klasické podzimní prezentaci (od covidu již plně virtuální a vizuálně působivé) představili jako hlavní tahák novou sadu hodinek Apple Watch. A tentokrát si již vybere skutečně každý, protože Apple Watch budou od příštího týdne dostupné hned ve třech variantách – klasické Apple Watch 8 pokračují v hlavní linii, Apple Watch SE 2 jsou dostupnější variantou zaměřenou i na nejmladší uživatele. A pak tu jsou Ultra, očekávané profi hodinky pro skutečné fajnšmekry. 

Právě řada Ultra (původně se spekulovalo o názvu Pro) jsou asi tím skutečně nejzajímavějším hardwarovým produktem Applu letošního podzimu. Masivní hodinky cílí na profesionální sportovce od běžců přes outdoorové nadšence po potápěče. Každé z těchto skupin nabízí různé nástroje, jako je siréna pro možnost přivolat pomoc, vylepšený kompas včetně funkce „najít cestu zpět“ pro případ ztracení se v neznámém prostředí, potápěči ocení, že díky aplikacím lze hodinky používat jako podvodní počítač. 

Apple zanedlouho představí nový iPhone

Apple vyrobí nové iPhony v Indii. Chce nabourat nadvládu nevyzpytatelné Číny

Indie se stane ještě významnější zemí v technologické revoluci. Kvůli prohlubujícím se problémům s dodávkami z Číny se Apple rozhodl výrazně navýšit množství iPhonů vyrobených právě v Indii. Telefony se však na trh dostanou později než ty čínské, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Apple cílí na řidiče 

Jak hodinky a jejich možnosti tradičně ukazují, že Apple se z nich nadále snaží vytvořit čím dál užitečnější doprovod člověka celým jeho životem, ať už v byznysu, rodině, tak i při sportovním vyžití. 

Tentokrát se Apple ještě více zaměřuje na uživatelky a vylepšil technologie monitorující menstruační cyklus. S tím se pojí naprostá ochrana dat, která je Applem zdůrazňována čím dál častěji. 

Společným motivem všech „applích“ zařízení pak je bezpečnost. Hodinky (ale také telefony, sluchátka) mají totiž vždy i vedlejší funkci – snažit se všemožně chránit uživatele před nebezpečím. Samozřejmostí tak jsou monitory sledující pády uživatelů, díky nimž se v případně ohrožení života hodinky postarají o zavolání pomoci. 

Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek

Technologická éra „Made in China“ uvadá. Apple a spol. se přesouvají do Vietnamu a Indie

V nadcházejících týdnech Apple a Google představí nejnovější generaci svých smartphonů a zdůrazní novinky oproti předchozím modelům. Ale jedné z nejvýznamnějších změn si spotřebitelé zřejmě ani nevšimnou – z mnohých z těchto telefonů zmizí nápis „Made in China“ nebo chcete-li „Made in PRC“. Technologičtí giganti včetně Amazonu či Foxconnu pomalu a jistě přesouvají výrobu do jiných asijských zemí. Nejvíce z toho zatím těží Vietnam, ale také Indie, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Apple však jde ještě dál a snaží se získat další výrazný (a jinými výrobci opomíjený) segment – řidiče. Car Play letos nebyl nijak výrazněji zmiňován, vylepšená verze se má objevit příští rok. Ale již letos dostávají řidiči nový podstatný nástroj – hodinky Apple Watch mají indikátor dopravních nehod. Pokud automobil nabourá, hodinky mohou zavolat pomoc. 

Množící se služby pro řidiče naznačují, že Apple nadále vnímá mobilitu jako zásadní segment a nejspíš nadále pracuje na nějakém řešení (že by auto?). 

Apple a satelitní revoluce 

Skutečnou revoluci však nakonec přeci jen nabízí iPhone. Nejpopulárnější a nejvýnosnější produkt Applu tentokrát ponese označení 14 a bude dostupný v klasické a Pro verzi (a každá z nich ještě ve dvou velikostech). 

Nový iPhone je samozřejmě po všech stránkách rychlejší, dokonalejší a krásnější než předchozí třináctka. Ale to skutečně podstatné se skrývá uvnitř. Apple totiž zatím americkým zákazníkům nabízí možnost v naléhavých SOS případech využít satelitního signálu. Ten byl přitom doposud vyhrazený výrazně dražším zařízením. Jeho výhoda? Je dostupný opravdu úplně po celém světě. 

Apple novinkami potvrdil, že chce uživatelům nabízet služby, které využijí a které jim usnadňují, zpříjemňují nebo vůbec zdostupňují zážitky, které současný svět nabízí. A to je kouzlo jeho úspěchu a ostatně i odkaz zakladatele a klíčové osoby Applu Stevea Jobse. 

V srpnu 2022 se třetím nejbohatším mužem planety stal indický miliardář Gautam Adani.

Svět ho neznal, nyní je bohatší než Gates. Nová miliardářská trojka je Ind Gautam Adani

Jen málokdo mimo Indii před několika lety slyšel o Gautamu Adanim. Nyní se z indického obchodníka, který nejprve zkoušel štěstí jako obchodník s diamanty, než se dal na uhelný byznys, stal třetí nejbohatší člověk na světě. Je to poprvé, co se do první trojky žebříčku miliardářů Bloombergu dostal občan Asie. S aktuálním majetkem 137,4 miliardy dolarů Adani předstihl Francouze Bernarda Arnaulta a Billa Gatese a v žebříčku nyní zaostává pouze za Elonem Muskem a Jeffem Bezosem, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

placení hodinkami

Platební karta, která se nedá ztratit. Bez elektroniky s ní ale nezaplatíte

Také v České republice stále více bank postupně na trh uvádí virtuální karty, které umožňují lépe si ohlídat třeba platby v neznámých či méně důvěryhodných e-shopech nebo ve streamovacích službách na internetu. Jejich zřízení i zrušení bývá většinou rychlé, docela jednoduché a bez poplatků. Zatím si je ale mohou pořídit jen klienti třetiny oslovených tuzemských bank. Ostatní bankovní domy vyčkávají, jak se nový trend v platbách u klientů bude vyvíjet. Víme, u koho si můžete virtuální platební kartu sjednat i kde zatím budete mít smůlu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nové Apple Watch Ultra 2

FOTOGALERIE: Čerstvě vytažené z krabice. Podívejte se, jak vypadá nový iPhone či uhlíkově neutrální hodinky Ultra 2

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme