Reklama

Anketa mezi kapitány průmyslu: Jaká je hlavní výzva pro rok 2022?

výroba převodovek
ČTK
Dalibor Martínek

Co bude hlavní výzvou pro český průmysl v příštím roce? Oslovili jsme ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy jeho kapitány, majitele i ředitele významných firem, a přinášíme unikátní anketu na toto téma. Každá firma řeší své vlastní výzvy. Ale některé problémy jsou společné pro všechny. Kromě pandemie a rostoucí inflace trápí lídry firem, které táhnou tuzemskou ekonomiku, také nedostatek pracovníků nebo nejasnosti kolem Green Dealu. Příležitost naopak vidí v rozšiřování nových technologií, ať už jde o elektromobilitu či jiná chytrá řešení. Žádné černé scénáře před sebou klíčoví lidé průmyslu nevidí, naopak věří, že tuzemská ekonomika bude opět šlapat.

Reklama

Pavel Sobotka, řídící šéf Frentech Aerospace

Po dvou velmi těžkých letech kvůli propadu leteckého průmyslu bude rok 2022 rokem opětovného rozjezdu firmy. Největší výzvou bude stabilizace spolupracovníků a zajištění nových, aby se firma opět mohla „rozjet na plný plyn“. Další výzvou bude dokončit plánované investice. Důležité pro nás v roce 2022 bude, abychom úspěšně zvládli již započatý vesmírný projekt Space Rider.

Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol

Hlavní celospolečenskou výzvou roku 2022 bude co nejlépe se vyrovnat s dalšími vlnami koronaviru a zejména s rostoucími cenami energií. Toto budou hlavní faktory ovlivňující fungování také naší skupiny, jejímž prvořadým úkolem je udržet kontinuitu výroby a dodávek našich produktů pro český trh. Budeme pokračovat v plnění naší strategie, v rámci které chceme do roku 2030 snížit emise uhlíku o dvacet procent a v roce 2050 být emisně zcela neutrální. Naše klíčové investice pro následující rok jsou rozvoj vodíkové elektromobility v Česku a dostavba jednotky na výrobu dicyklopentadienu, jež má široké využití od automobilového průmyslu, přes stavebnictví až po farmacii. Staneme se tak čtvrtým největším výrobcem tohoto atraktivního produktu v Evropě. 

Jan Czudek, šéf Třineckých železáren

Green Deal jsme nechtěli. Ale české firmy to zvládnou, říká Chrenkův muž

Jan Czudek je viceprezidentem českého Svazu průmyslu. Zároveň je deset let šéfem Třineckých železáren, což je jedna z největších českých fabrik. Koncern zaměstnává patnáct tisíc lidí a vyrábí ocel. Koleje, trubky. A další ocelové komponenty. Czudka magazín Forbes ve své nové anketě vyhodnotil jako druhého nejlepšího generálního ředitele v Česku. On sám prožil celou pracovní kariéru, přes třicet let, v jedné továrně. Pro majitele, miliardáře Tomáše Chrenka, ji přitom významně rozvinul. Nyní je pro firmu jednou z hlavních výzev energetická doktrína Green Deal. Stejně jako pro celé Česko. Jak jde dohromady výroba oceli a ekologie?

Přečíst článek

Anatol Pšenička, generální ředitel SmVaK Ostrava 

Pro příští rok máme připravený historicky rekordní investiční rozpočet, kdy do vodárenské infrastruktury v moravskoslezském regionu alokujeme v součtu oprav a investic více než miliardu korun. Jako velkou výzvu s ohledem na situaci ve stavebnictví a inflační tlaky vnímám to, aby se nám podařilo plány v dané oblasti naplnit.

Tomáš Kolář, výkonný ředitel Linet Group

Rok 2022 bude rokem změn a turbulencí, které budou byznys částečně proměňovat. Existující a zaběhnutý byznys bude čelit nejen příležitostem, ale i hrozbám. Kvůli vysoké inflaci se ocitne v ohrožení to podnikání, které je materiálově a energeticky náročné, protože akceptace nových cen zákazníky bude zřejmě pomalejší než nárůsty cen vstupů. Bude pokračovat masové přijímání nových technologií klienty, díky kterým firmy pronikají k řádově vyššímu počtu uživatelů. Obrovskou příležitostí nejen roku 2022 budou elektromobilita, zelené technologie, rekuperace a odpadové hospodářství. Ve zdravotnictví a pečovatelství to určitě bude smart care a technologie, jež pomohou řešit pracovní zátěž nedostatkového personálu nebo budou zefektivňovat procesy.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobní inflace dál svižně roste

Ani listopad nepřinesl zklidnění tuzemské výrobní inflace. Vysoké ceny surovin, energií i mezinárodní dopravy tlačí zejména ceny v průmyslu stále nahoru. V listopadu zrychlily meziroční růst na 13,5 procenta z říjnových 11,6 procenta, uvádí Český statistický úřad. Byl to nejvýraznější růst v historii samostatné České republiky. Zdražení zaznamenali i další výrobci. V zemědělství byly ceny meziročně vyšší o 14,6 procenta, ve stavebnictví o 7,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,8 procenta.

Přečíst článek

Thomas Schäfer, předseda představenstva Škoda Auto

Rok 2021 byl velmi náročný. Nedostatek polovodičů a pandemie covid-19 zanechaly stopy – ve finančních rozvahách, ale i v lidech. Předpokládáme, že i rok 2022 bude náročný. Jedno je ale jasné: Náš týmový duch, skvělé produkty a jasná strategie nám pomohou zvládnout tyto dočasné výzvy. Naším nejdůležitějším cílem je dlouhodobé zajištění pracovních míst všech škodováků.

Petr Bilavčík, ředitel Prima Bilavčík

V době, kdy investoři tipují krach na burze jako v roce 1929, ČNB dělá kroky v protikladu k jiným světovým bankám, Green Deal je politické divadlo před otevřenými ústy realistů, kdy pouze tipujeme, co Asie ještě dodá, trh práce je přehřátý, že na něm vaříme vodu na kávu, je složité cokoliv sdělit, aby měl závěr ještě smysl. Trendy očekávám zejména z oblasti odborů a jejich hlavního proklamátora, jenž bude s vidinou možné „kandidatury na prezidenta“ trousit fráze podložené nulovou zkušeností s řízením podniku. Stejně i trend, že každá firma musí držet lidi, i když mají jenom jednu ruku. Pokud je propustí, personál s lepším handicapem nenajdou. Jinak jsem pozitivní člověk a věřím, že v roce 2023 se snad začneme hrabat ze dna a stejně tak věřím, že udržitelnost nemůže být motorem kapitalismu.

Zelené peníze

Evropský Green Deal: Jaké jsou jeho příležitosti i rizika

Evropská unie se chce stát lídrem v transformaci ekonomiky na takzvaně bezemisní. Připravila k tomu celou řadu regulí a cílů. Co to přinese jí samotné a třeba také jednotlivým občanům?

Přečíst článek

Otto Daněk, předseda představenstva Atas Elektromotory Náchod

Věcí, které nás budou v příštím roce ovlivňovat, bude více, než bývalo zvykem. Bude to covid, ten nás bude doprovázet i v letech dalších. Nepočítám ani s tím, že by inflace zaparkovala v mantinelech, které má stanoveny ČNB. Poroste tlak na mzdy, koruna bude posilovat, ceny energií snad na alespoň kratší čas mírně poklesnou, aby nabraly sílu k dalšímu růstu. Bude nutné zahájit konsolidaci veřejných financí, a pokud nová vláda najde dostatek odvahy, tak i důchodovou reformu. Jedno ani druhé se nezvládne v roce 2022, ale bude to běh na dlouhou trať, a škoda každého ztraceného dne. Myslím, že toho pozitivního moc nebude, a o to důležitější bude najít společný konsensus napříč všemi zúčastněnými. A to nemluvím o elektromobilitě a Grean Dealu, které přisypou další písek do průmyslového soukolí.

Josef Lát, vedoucí obchodního týmu Beneš a Lát

Vnímáme snahu odklonit se od závislosti na dodávkách z Asie. Jsem opatrný v hodnocení, že je to za každou cenu. Myslím, že tlak na cenu znovu vyhraje. Změna v uvažování, že je potřeba poptávat a spolupracovat uvnitř Evropy, je ale patrná a svádí k optimismu. Příslib do budoucnosti vidím v podobě nové vlády, která by měla mít schopnost pochopit, že česká ekonomika ještě nějakou dobu bude potřebovat lidské zdroje. Na druhou stranu přebírá ekonomiku s podlomeným zdravím a málo příznivou krátkodobou prognózou. To je riziko, že se nejprve soustředí na řešení deficitů a financování dluhu. Práce s pracovním trhem a otevření hranic pro zájemce o práci ze širší Evropy bude až další v pořadí. To je hrozba. Růst cen vstupů a jejich nedostatek zjevně nezmizí ani s novým rokem. V delším horizontu to bude roztáčet inflaci a tlak na růst mezd. Nabízí se přechod od montoven k mozkovnám, aby rostla produktivita práce, ale tento skok nenastane tak rychle, aby mohl pokrýt zdražení lidských zdrojů. Otázkou je také vývoj pandemie.

Jan Rýdl, člen správní rady TOS Varnsdorf

Komentovat situaci způsobenou pandemií nemá smysl. Bohužel, silně ovlivní i rok 2022. Očekávám však, že trh s obráběcími stroji se v horizontu jednoho roku vrátí na úroveň 2019. Bude ale vyžadovat nová, produktivnější řešení a širší nabídku doprovodných služeb. To považuji za trend, na který musí výrobci reagovat. Velkou nejistotou jsou zostřující se vztahy mezi Českem, potažmo EU, a některými východními zeměmi. Pro mnoho výrobců jsou rusky mluvící země velkou příležitostí, která však může v důsledku restrikcí brzy skončit. Tyto země své technologické potřeby začínají řešit s jinými partnery, a za krátký čas se můžeme dostat do pozice outsiderů. To je také trend, na který bude reakce složitější a dražší. Jsem přesvědčen, že i to zvládneme, a obor obráběcích strojů se udrží v hlavním světovém pelotonu.
 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme