Reklama

Americký superpočítač Frontier je nejrychlejší na světě. Počítá jako trilion kalkulaček

Superpočítač Frontier je nejrychlejším strojem světa
U.S. Dept. of Energy, použito se svolením
 ČTK

Americký superpočítač Frontier ovládl žebříček nejsilnějších superpočítačů na světě TOP500. Ten je vyhlašován od roku 1993 dvakrát ročně. Předchozí vítěz, japonský stroj Fugaku, pomohl vizualizovat šíření viru covid-19.

Reklama

Japonský superpočítač Fugaku, který byl dva roky nejrychlejším počítačem světa, přišel o své prvenství. Nástupcem je 2,5krát rychlejší a výrazně úspornější americký Frontier. S odvoláním na oznámení výzkumného institutu Riken, který japonskou počítačovou soustavu vyvinul se společností Fujitsu, o tom informovala agentura Kjódó. Pořadí nejsilnějších superpočítačů na světě určuje žebříček TOP500. Je vyhlašováno od roku 1993 dvakrát ročně.

Frontier je prvním počítačem, který svým výkonem překonal hranici jeden exaFLOPS. FLOPS je zkratka, kterou se - zjednodušeně řečeno - označuje počet operací, které počítač provede za jednu vteřinu. Předpona exa označuje trilion těchto základních jednotek. Výkon kalkulačky se například pohybuje v řádu jednotek až desítek FLOPS.

Díky superpočítači Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory se USA opět dostaly do čela žebříčku nejvýkonnějších počítačů.

VIDEO: Američané mají nejvýkonnější superpočítač. Dost možná ale prvenství patří Číně

USA znovu obsadily první místo v závodě zemí v kategorii vývoje superpočítačů. Opulentní stroj Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory v Tennessee byl ohodnocen jako aktuálně nejvýkonnější na světě. Odborníci ale tvrdí, že v Číně jsou dva ještě rychlejší superpočítače, ale země se zřejmě ze strategických důvodů letošního žebříčku nezúčastnila, uvedl list The New York Times. Podívejte se ve videu, jak Frontier vypadá.

Přečíst článek

Vítězný superpočítač vyvinula laboratoř Oak Ridge National Laboratory, která spadá pod americké ministerstvo energetiky. Superpočítač Fugaku, pojmenovaný po hoře Fudži, byl postaven za pomoci technologie firmy Arm. Ta patří společnosti SoftBank Group. Institut Riken jej vyvinul se společností Fujitsu.

Počítač pomohl v boji s covidem-19

Prvenství si japonský superpočítač udržel v oblasti průmyslového využití a analýzy velkých objemů dat, uvedl institut Riken. V oblasti umělé inteligence obsadil druhé místo.

Fugaku zahájil částečný provoz v dubnu 2020 a plný provoz v březnu 2021. Byl použit k vizualizaci toho, jak se z úst šíří kapénky, které mohou přenášet koronavirus, a k pomoci při zkoumání možných způsobů léčby nemoci covid-19.

čipy

Elektronika ještě zdraží, v průměru o inflaci. Zejména kvůli růstu cen čipů

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Přečíst článek

Virtuální realita - ilustrační foto

Apple na hraně revoluce. Již brzy ukáže svou virtuální realitu

Legendární tvůrce iPhonů nezveřejnil žádnou převratnou novinku od roku 2015, kdy se objevily první Apple Watch. Firma tam je čím dál víc závislá na prodeji právě mobilních telefonů. Nyní by se mělo portfolio Applu rozšířit o nové zařízení nabízející virtuální realitu, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Díky superpočítači Frontier z americké vládní Oak Ridge National Laboratory se USA opět dostaly do čela žebříčku nejvýkonnějších počítačů.

VIDEO: Američané mají nejvýkonnější superpočítač. Dost možná ale prvenství patří Číně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme